Witam wszystkich,
Zabieram się powoli za budowę moich pierwszych monitorów na głośnikach z tego tematu w aktualnie dostęnej wersji: W.18.200.8.MCX_v3.
Rozmiar obudowy w jaki celuję to 33*22*28cm więc wychodzi netto 14,25l (Dla płyty MDF 15mm) pojemności wewnętrznej (nie odejmując objętości głośników, i bass reflexu) i wynika z miejsca gdzie mają one stanąć. Mogę ją powiększyć nieznacznie - na wysokość około 3cm i głębokość jeśli poprawi to końcowy efekt.
Mam już za sobą kilka projektów stolarskich w płycie i drewnie więc to nie powinno być dla mnie problemem, lutowanie także
Starałem się też zasięgnąć nieco wiedzy z YT, tego forum i innych miejsc w Internecie na temat budowy kolumn i nasuwa mi się tutaj kilka pytań.
1. jeśli zamknę się w obudowie 15L strojonej na 40Hz to WinISD sugeruje mi tunel bass reflex o długości 90cm(!) co wydaje się być abstrakcją, a Paweł S. powyżej do takiej obudowy proponuje 2 sztuki 99x115mm - oczywiście ufam tutaj Pawłowi ale skąd aż taki rozjazd?
2. Czy zastosowanie takich tuneli jak podpowiada Paweł skutkuje wyższym strojeniem kolumny niż sugerowane przez producenta 40Hz i jak wpłynie na efekt dźwiękowy, przenoszoną częstotliwość?
3. Rozumiem że zwrotnica z początku tematu będzie działać w tej konfiguracji

4. Ile realnie Watt wzmacniacza potrzeba aby te kolumny fajnie zagrały na 25m2 do standardowego słuchania muzyki?
5. Jestem amatorem - co w moim pomyśle się "nie dodaje", nie zadziała, co warto zmienić?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i cenną wiedzę