• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

To jak mam udowodnić że głośnik strzela jeśli nie podeślę filmu (link do filmu)? Jeśli film to mało poważne podejście do tematu to ja nie mam pytań.
Nie masz udowadniać, masz wysłać do działu reklamacji z opisem :)

W tym przypadku jest podobnie jak z kartonikami (może posiadam zdjęcie paragonu)
Nie masz podstaw do złożenia reklamacji...
Moze uda się po dacie i numerze zamówienia historia w systemie na pewno jest.

Tu jestem ciekawy jak bez zbadania mojej kolumny chcą stwierdzić czy wina leży po stronie głośnika czy też mojej (w zasadzie to kolegi Pawła) aplikacji ? Chyba że wezmą pod uwagę tylko sprawowanie się głośnika, to rozumiem.
Składasz reklamację na cześć nie na obudowę, pracuje w firmie co też reklamację są rozpatrywane i nie nagrywa nikt filmików do pokazu typu Panie pompa wody przecieka zobacz Pan filmik.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
odlacz zwrotnice (profilaktycznie, zeby wyeliminowac ich problem) i podlacz oba glosniki obok siebie najlepiej pod jeden kanal
i wtedy porownaj czy dziala tak tylko jeden czy oba?

ale na AVS duuuzo mocniej je katowalismy i dopiero wtedy cos sie dzialo :/

Mam 2 takie głośniki, adaptuje je do małego subika do małego samochodu. Obejrzałem to video i powiem, że miałem dokładnie takie stukanie już przy średniej mocy na nie za mocnym wzmacniaczu na TPA3116 (głośniki równolegle w tandemie). Pomogło dodanie przedwzmacniacza (na zwykłym TL071), a i dużo daje subsonic na 30Hz, nic teraz nie stuka.

Witam
Nie mogę znaleźć 000-2025 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,490? dr.0,80mm Fe 0,064kg. śr.38 dł.20mm
PrZepatrzylem już kilka sklepów i nic
Czym mogę ją zastąpić bądź gdzie taka znajdę

Nie maja takiej w BlackDotAudio i nie dadza rady sciągnąc
Czy zamias cewki 1,200mH 0,49omh dr0,8mm moge zastosowa 1,200mH 0,8omh dr 0,8mm

Wartość rezystancji ma marginalne znaczenie. Ta poszukiwana musi mieć syfiasty rdzeń skoro ma więcej druta o tej samej średnicy potrzebnego do uzyskanie tej samej indukcyjności. Lepiej zastosować powietrzną.

Juz sie wszystko wyjaśniło
Na loudspeakershop.eu juz jest dostępna po moim emailu do nich
Na blackdotaudio.eu tez była tylko ja żle szukałem ponieważ szukałem cewki powietrznej a to jest cewka rdzeniowa
Dzieki za podpowiedzi

Odgrzeję trochę temat.
Czy próbował ktoś zamiast niskotonowego MCX wsadzić FCX i zamiast wysoko MSX dać ALX.
Czy wymagana jest przeróbka zwrotnicy ?
Jeżeli było to przepraszam nieudolnie szukałem. ;)

Każda zmiana względem oryginału ,wymaga korekty ,jakiej to już trzeba by to na nowo pomierzyć :)

Bardziej chodziło mi o to czy ktoś miał porównanie czy w ogóle ma to sens i się opłaca. Obliczenia - pewnie jakaś zmiana będzie ale może ktoś już to przerabiał i ma wnioski z punktu widzenia praktycznego.

Czy próbował ktoś zamiast niskotonowego MCX wsadzić FCX i zamiast wysoko MSX dać ALX.
Czy wymagana jest przeróbka zwrotnicy ?
to zupelnie inna liga za inne pieniadze
robilem takie monitory jeszcze jak nazwyaly sie AWX :D
bardzo fajne woofery
przez pewien czas byly malo oplacalne przez zanizone ceny SBa... ale skoro teraz podrozaly to mozna rozwazyc
ale na gore wlasnie MSX lub cos lepszego innej firmy bo woofer zacny i trzeba gonic jakoscia :D

Cześć!
I ja złożyłem swoje monitorki, ale wykonałem je w całości z mdf 19mm, zachowując oczywiście wenętrzne wymiary.
Grają świetnie ale potrzebuje porady. Czym je napędzić w powiedzmy budżecie 200zł? Może to być oczywiście jakiś projekt diy. Aktualnie grają pod (o zgrozo) amatorem 2b i niestety to słychać.

Pozdrawiam i dzięki za świetny projekt kolumn ;)

Poszukaj wzmacniacza klasy D. Najtaniej ściągnąć z aliexpress. A jeśli nie to bierz to co będziesz mógł osłuchać sam czy jest sprawne. W budżecie 200 zł ciężko podać coś konkretnego. Zresztą pod te głośniki to co byś nie dał to zagra to praktycznie tak samo

Poszukaj wzmacniacza klasy D. Najtaniej ściągnąć z aliexpress. A jeśli nie to bierz to co będziesz mógł osłuchać sam czy jest sprawne. W budżecie 200 zł ciężko podać coś konkretnego. Zresztą pod te głośniki to co byś nie dał to zagra to praktycznie tak samo

Dobre!!
Więc po co ma zamieniać tego AMATORA na cokolwiek innego jak i tak zagra talk samo.

Powrót