• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

EDIT

Strona zaczęła działać więc zamówiłem na polinku ;)

Pozdr

Ostatnia edycja:
Pytanie mam, nie znalazłem info, czy w tym projekcie należy zastosować wygłuszenie ?

Pozdr

No i o to mi chodziło :)
Skrzynki mam gotowe, teraz albo okleina albo malowanie, musze poszukac inspiracji :)

U mnie tak się prezentują :) świetny projekt Pawel.S
c6fd282dfa932fa9e2cbde3f7f044481.jpg

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Fajnie :) jakim wzmacniaczem je napędzasz ? Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.
Ja zrobiłem wersje z okrągłym BR czyli trochę wyższą, ale potwierdzam, projekt na start bardzo fajny :)

Pozdr
Slawek

Wzmacniacz Technics su v3. Fajny i tani projekt. Mogę z czystym sumieniem polecić. Fornir z tego co pamiętam to orzech amerykański modyfikowany.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Fajnie :) jakim wzmacniaczem je napędzasz ? Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.
Ja zrobiłem wersje z okrągłym BR czyli trochę wyższą, ale potwierdzam, projekt na start bardzo fajny :)

Pozdr
Slawek

Wzmacniacz na pewno nie za mocny. Po czym to stwierdzasz?

Wzmacniacz oparty na schemacie PA100 czyli 2xLM3886 na kanał.

Głośnik nie wyrabia przy basie, muszę skręcać poniżej połowy już przy około 1/2 mocy :)

Pozdr

Ostatnia edycja:
Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.

Monitorki rzeczywiście dość wrażliwe na nadmierną moc. Ja napędzam amplitunerem Onkyo TXDS 494. Raptem 55W na kanał i przy głośności na poziome 80-90% potrafią sobie pierdnąć ;)
Co nie zmienia faktu, że to bardzo udany projekt. Swoje zrobiłem na szybko, po tym jak moje wiekowe Gale Reference Monitor wyzionęły ducha i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, jak te tanie przetworniki w tej aplikacji sympatycznie grają :)

Obudowa powiększona do 12 litrów, strojenie BR takie samo jak w oryginalnym projekcie. Polakierowane w kolorze jasna pistacja, kolor dobrany do koloru ścian. :) Ładnie się wkomponowały i fajnie grają już ponad rok. :)

Macie za słabe wzmacniacze a nie za mocne... :D

- - - - - aktualizacja - - - - -

A monitory ładnie wyszły

Mój wzmacniacz to około 80W (lub odrobinę więcej), a 14SCX w 12l potrafiły "podzwonić cewkami", sam wzmacniacz nie był przesadnie wysterowany, bo goła końcówka bez pre brała sygnał z DACa, co ciekawe ARN188 wymagają większej mocy, żeby zaczęły tłuc cewkami, a mają 4Ohmy, więc wzmaniacz ma jeszcze ciężej.

Pisałem, poziomu głośności.

standard - przesterowany wzmacniacz

Raczej nie.

Mój wzmacniacz to około 80W (lub odrobinę więcej), a 14SCX w 12l potrafiły "podzwonić cewkami".

O to, to , to, coś takiego, dziwny pierdliwy dźwięk przy dużym wychyleniu membrany. Co nadal nie zmienia faktu, że to bardzo fajne głośniki, tyle, że trzeba uważać z nadmierną mocą. Co wcale nie znaczy, że grają jakoś super cicho. ;)

dziwny pierdliwy dźwięk przy dużym wychyleniu membrany

standard - przesterowany wzmacniacz

A jak się objawia przesterowanie wzmacniacza?
Właśnie tak.
Membrana podczas przesteru wychyla się bardziej niż w przypadku podania na głośnik tyle samo mocy ze wzmacniacza nie wprowadzonego w przester, oraz głośnik wtedy wydobywa z siebie "pierdzący" dźwięk (przester - odcinki prądu stałego na wyjściu wzmacniacza), dlatego mylisz tą sytuacje z pracą głośnika który "ma już dość".

Podłącz go pod wzmacniacz 200W a zobaczysz że przy tej samej głośności głośnik nie zapierdzi.

Ostatnia edycja:
Powrót