• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Przód zlecę u mnie w mieście.Muszę mieć jedynie wymiary.
Może być okrągły.Najlepiej 12L.

przypominaj sie i mecz mnie az zrobie! :p
bo juz mi sie dzisiaj odechcialo mimo ze mialem taki zamiar

znalazlem tez dosc fotek zeby odtworzyc zwrotnice russela k

Panie Pawle jak idzie sprawa z tymi 12 litrami?
Szczelinowy b-r dla mnie wygląda lepiej niż okrągły, nadaje pazurka.

Tak swoją drogą, przymierzam się do zrobienia swoich pierwszych kolumn DIY i na tapecie mam trzy pańskie projekty:
1. https://diyaudio.pl/showthread.php/20781-monitorki-STX-WM-STX-4-1-100-8-F-S-MC-AUDAX-mission
2. https://diyaudio.pl/showthread.php/...c-x-(gdn-14-100-scx)-t-stx-4-1-200-8-f-a-pc-x
3. https://diyaudio.pl/showthread.php/...CX-T-10-200-8-PCX-(lub-PC)-projekt-by-Pawel-S

I w sumie nie mogę się zdecydować którego projektu mam się czepić, bo w sumie każdy z nich znajduje się w moim akceptowalnym budżecie, pozostaje kwestia tego które z tych zestawów całościowo lepiej zagrają.
Acha i jeszcze jedno, amplituner który posiadam byłby raczej za słaby do tych kolumn, swoje lata ma, w dodatku potencjometr od volume się popsuł, nie działa jak należy, i w naprawę tego pchać się nie będę.
Jaki wzmacniacz będzie optymalny do zestawów nr. 2 i 3? Z drobnym zapasem mocy?

Pozdrawiam

Dzień dobry,
Projekt wygląda bardzo ciekawie, dlatego specjalnie zarejestrowałem się na forum, żeby dołączyć się do prośby o wskazówki dotyczące budowy wersji 12l.
Jak rozumiem zwrotnica w oryginale była dostosowana do zamałej obudowy i trzebaby ją poprawić?
Czy przy MDF 18mm wewnętrzne wzmocnienia będą nadal potrzebne?
Z góry dzięki za pomoc i gratulacje za świetną robotę.

Projekt wygląda bardzo ciekawie, dlatego specjalnie zarejestrowałem się na forum, żeby dołączyć się do prośby o wskazówki dotyczące budowy wersji 12l.
pisac codziennie to w koncu zrobie! :D

Jak rozumiem zwrotnica w oryginale była dostosowana do zamałej obudowy i trzebaby ją poprawić?
nie, zwrotnica nie dziala na basie

Czy przy MDF 18mm wewnętrzne wzmocnienia będą nadal potrzebne?
nie sa potrzebne ale mile widziane
ale przy 18mm to juz spore skrzynki sie robia

mogę się przypominać jeśli to zadziała :)
nie, zwrotnica nie dziala na basie

sugerowałem się tym zdaniem:
jest to druga wersja jaka publikuje (pierwsza nieoficjalnie)
w tamtej basu bylo wystarczajaco, ale w wiekszej obudowie
po odsluchaniu tej zwrotnicy w mniejszej obudowie basu bylo zdecydowanie za malo. stad zmiana

18mm bez wzmocnień w środku, wymiary dam później bo teraz zrobiłem w wolnej chwili, ale mają chyba 11.2l. Jedyna uwaga to mogłem wziąć inną wysokotonowke bo ta jest zbyt inwazyjne.
Niestety, ostatnio jestem tak zawalony, że jeszcze nie zdążyłem ich polakierowac.
f2749a90add06001133820d8a9926108.jpg
2dcc20680dca79eea676f6f3e529b09f.jpg
e7b5338c47e9d9147e4556c87d82340c.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Są to wymiary zewnętrzne, niestety nie pamiętam jak je składałem, napewno front i tył jest nabity na całą resztę.
Jeśli chodzi o wkładkę do br to ma około 170mm +-2mm. Wygluszenie to jedna z najtańszych mat pod panele.
f033ab37a4201cf070e69d28440274e0.jpg
903021897a88680fcb0d1ad4eb2255c6.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Kolejne podejście. :)
Tym razem sam coś wymodziłem, ale zastrzegam, że o akustyce nie wiem nic, natomiast wizualnie pasowały by mi takie proporcje:
5712ce3c5d1b8994f592e5e9b91d5c1b_1521488748.jpg

Zmieniłem tak wymiary, że zachowałem wewnętrzną szerokość i głębokość (przy zmianie płyty na 18mm, więc z zewnątrz jest więcej) i podniosłem całość w górę, dla uzyskania 12 litrów pojemności.
Ułożenie głośników od górnej krawędzi zostawiłem jak w oryginale, a BR znajduje się na samym dole (18mm od krawędzi ze względu na płytę 18).
Pawle co o tym myślisz?

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedna wersja, ze ścianką (tylko boki) 10mm.
Kwestia jak takie wydłużenie w górę tej obudowy wpłynie na akustykę?
3ab7d978b8f655eaa075635cf2329d9f_1521555530.jpg

Witam, w niedalekiej przyszłości będę się zabierał za tylne kolumny do kina domowego, i te monitory idealnie będą mi pasować. Aczkolwiek mam jedno pytanie, z racji tego, że bardzo podobają mi się kolumny z głośnikami montowanymi od wewnątrz obudowy, czy taki sposób montażu coś zmieni? I czy głośnik wysokotonowy można zamontować od wewnątrz? Głośniki średnio/niskotonowe widziałem tak montowane a wysokotonowych nie, i zastanawiam się dlaczego.

A, i czy wzmocnienia będę potrzebne przy ściance 18mm ze sklejki?

Pozdrawiam.

Witam, w niedalekiej przyszłości będę się zabierał za tylne kolumny do kina domowego, i te monitory idealnie będą mi pasować. Aczkolwiek mam jedno pytanie, z racji tego, że bardzo podobają mi się kolumny z głośnikami montowanymi od wewnątrz obudowy, czy taki sposób montażu coś zmieni? I czy głośnik wysokotonowy można zamontować od wewnątrz? Głośniki średnio/niskotonowe widziałem tak montowane a wysokotonowych nie, i zastanawiam się dlaczego.

A, i czy wzmocnienia będę potrzebne przy ściance 18mm ze sklejki?

Pozdrawiam.

Duzo zmieni. Nie kombinuj i rob jak jest w projekcie.

Witam,

Pochwalę się moją konstrukcją - płyta mdf 18mm - Wymiary 39x18x27,1cm

Foto:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zwrotnica od Pawła S. a głośniki to STX W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.PC

Witam,

To moje pierwsze podejście do własnoręcznie budowanego zestawu monitorków, W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.PC. Czy mogę prosić o łaskawe spojrzenie na połączenie elementów zwrotnicy (na sucho), czy czegoś nie pomyliłem. Zauważyłem, że w zestawieniu elementów kondensator 3,6uF raz jest o napięciu 100v (STX), a z Polinka 400V. Czy ma to jakieś istotne znaczenie dla całego układu?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na dole ma być oczywiście głośnik GDN, sorry za literówkę.

Powrót