• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub+ wzmacniacz do golfa 2

Podobno jest już w sprzedaży dla "znajomych". Można napisać maila - powinni sprzedać. Na stronie będzie pewnie za jakiś czas.

po przerwie 3 dniowej znowu zaczelo wszystko dzialac oprocz jednego gwizdka ;/ kondensatory zalozylem albo 4.7 albo 5.7 dzisiaj wyciagne i napisze na 100 % jakie , to moze byc przyczyna tych zaklocen ?

podaj z łaski swojej pełne oznaczenie
orientujesz się z ceną ?

Chłopaki z forum już mają, wiec może któryś napisze oznaczenie z głośnika, ja go nie znam.

riczmond, pokaż Ty tą zwrotnice - to nie jest wina zimnych lutów, lub niedbałego połączenia głośników?

Kond 4,7uF powinien być ok - powinien trochę załatać dziurę w podziale, jednak i tak przydał by się kontrolny pomiar do tego. Jakie te kondensatory? MKP czy elektrolityczne?

riczmond, pokaż Ty tą zwrotnice - to nie jest wina zimnych lutów, lub niedbałego połączenia głośników?

Kond 4,7uF powinien być ok - powinien trochę załatać dziurę w podziale, jednak i tak przydał by się kontrolny pomiar do tego. Jakie te kondensatory? MKP czy elektrolityczne?

co mam rozumiec przez niedbałe połaczenie ??

Jakie te kondensatory? MKP czy elektrolityczne? - nie znam sie na tym wiec nie bede sceimnial poszedlem pokazalem ze takie mi trzeba i dali

Bo już nie raz poprawiałem partyzantkę po kimś innym - kable splecione palcami zamiast zacisków albo zalutowania, nawet nie zaizolowane, albo zaizolowane ze sobą lub inne cuda. Potem kabel dotyka karoserii a więc masy i dzieją się cuda.

To pokażesz wreszcie zdjęcie tych zwrotnic/kondensatorów? Wróżkami nie jesteśmy, a w sklepie mogą różne kity wciskać, nadal nie powiedziałeś jakie wartości masz...

Skoro same głośniki są ok, to musisz mieć coś skopane w torze wzmacniacz>zwrotnica lub zwrotnica>głośniki, ew źle polutowane elementy w zwrotnicy, innej opcji nie ma.

kondesatory zmienilem na 4,7 , spalilo jeden tweeter ale na szczescie mam zapas od kolegi , oddalem do znajomego on bawi sie w te klocki i postara mi sie to naprawic

---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post o 15:51 ----------

skonczylo sie na przegrzanym midbasie i spalonym tweeterze , jakies pomysły na zestaw do 300 zl ? :D , nie mowie ze ten zly no ale :D

Hertz HSK lub Morel Tempo przynajmniej będzie leżał Sherwoodowi skoro masz 2x100W rms na przód.

Chyba że dobrze ustawisz gaina, to możesz kupić mniej wymagający mocowo zestaw jak np. Paweł S polecił beyme.

Niestety powiem że z diorami miałem ten sam problem, jeden z midbasów niestety ale dość szybko dał znać o tym, że nie lubi mocy, oznajmując to niewdzięcznym zapachem przypalonej cewki. Realnie co ten zestaw może przyjąć to 50-60W max.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tylko co teraz z tym zrobic... oddac na gwarancje , ale juz ruszalem zwrotnice jak juz to skarzyc ze moc na pudełku nie odpowiada realnej mocy

Teraz to co najwyżej możesz wystawić na allegro jako uszkodzone, a nie na gwarancje dać. Oddać na gwarancje mogłeś, jak zwrotnica się zepsuła.
Diora nie podała żadnych warunków pomiaru mocy, więc moc wcale nie musi być zawyżona, nie chce nic mówić - ale w takich przypadkach wina jest zawsze użytkownika - w tym przypadku moim zdaniem było nieodpowiednie ustawienie gaina, co przy niższym podziale przez większy kondensator dla wysokotonowca go usmażyło. Midbas - no cewek nie mają rewelacyjnych co się mogłem przekonać na własnej skórze.

Za ta kasę nie kupisz nic lepszego nowego
sto parę złoty ha ha ha
jeszcze poświeci aż się skończy bo już nie produkują ich

Zobaczymy jak z jakością , to mógł być ten % który nie wyszedł.

za 2x sto pare zlotych, ktore trzeba wydac aby cieszyc sie diora mozna miec juz fajny sysytem np helixa
gdzie sie nic nie pali i nie ma problemow ze zwrotnica

poza tym nie slyszalem o przypadku upalenia tweetera jakiegokolwiek na kondensatorze 4,7uF

ja chyba dostałem jakiegoś ulepa bo na midbasie jednym widac klej na glosniku ... no ale nic przeciez mi nikt za to pieniedzy nie zwroci ...

---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

no to jakies konkretniejsze propozycje ?? :D

---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post o 10:54 ----------

http://allegro.pl/focal-165-access-a1-idealne-malo-uzywane-i2509254782.html

moze cos takiego ? :D

Powrót