• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[subwoofer] Subwoofer 10cali STX

Aha. Myślałem ze jakiś mostek bo nie kogłem się dopatrzyć na zdjeciach. Trafo 2x43v czy mniej ? widzę, że z zasilacza zasilasz obydwie końcówki. Ciekawe. Wykorzystam to gdy będę rozbudowywał wzmacniacz subwooferowy o drugą A-136 do drugiego XLSa. Chciałem wszystko osobno prowadzić. Drugie trafo, zasilacz oraz zabezpieczenie głósnika. Jedynie SS i filtr miały zostać pojedyńczo.

AHa strojenie dobre wychodzi przy tym BR. Teoretycznie powinien mieć około 24Hz spadek -6dB.

Ostatnia edycja:
Aha. Myślałem ze jakiś mostek bo nie kogłem się dopatrzyć na zdjeciach. Trafo 2x43v czy mniej ? widzę, że z zasilacza zasilasz obydwie końcówki. Ciekawe. Wykorzystam to gdy będę rozbudowywał wzmacniacz subwooferowy o drugą A-136 do drugiego XLSa. Chciałem wszystko osobno prowadzić. Drugie trafo, zasilacz oraz zabezpieczenie głósnika. Jedynie SS i filtr miały zostać pojedyńczo.

Trafo 2x40V, za prostownikiem 2x56V. Jeden zasilacz do obydwu końcówek - zresztą też z Advance - A-172 ( 2 mostki Gretza na szybkich diodach - nie pomylisz początków uzwojeń z końcami) . Przy układzie mostkowym końcówek nie trzeba już maksymalizować zasilania i mogłem zastosować elektrolity na 63V a nie na 80V- trochę taniej.
Pozdrawiam

Może jak byś miał troszkę czasu to przetestuj zachowanie tego głośnika pod 1 końcówką mocy,

To jest końcówka mocy 400W ale przy 4 omach. Głósnik ma 8omów, więc końcówka maksymalnie może podać coś w przedziale 250-300W. To nie jest dużo jak na głośnik mający 250W RMSu a w szczycie 500W. Solidne 250W powinno być mu podane.

To jest końcówka mocy 400W ale przy 4 omach. Głósnik ma 8omów, więc końcówka maksymalnie może podać coś w przedziale 250-300W. To nie jest dużo jak na głośnik mający 250W RMSu a w szczycie 500W. Solidne 250W powinno być mu podane.

To wszyscy wiemy że ten głośnik będzie prawidłowo pracował z końcówką o mocy maksymalnej większej lub równej mocy rms głośnika, dlatego też jestem ciekaw jak zagra pod końcówką mocy ok.150/8r i nie interesują mnie teoretyczne wywody , tylko opinia użytkownika poparta testem w warunkach domowych.
Ponadto kolego gooralesko końcówka kolegi Janekzet składa się z 2 x200/4r ale pracujących w mostku, czyli
pewnie blisko 400/8r.

A no faktycznie. Końcówki w mostku czyli 400W/8ohm. To bardzo optymalny wzmak do tego głośnika. Przy podaniu 150W/8ohm może inaczej się zachowywać.

mi sie podoba widac ze wlozyles w niego sporo pracy, przetwornik w tej klasie cenowej jest trafnym wyborem gdzie zamawiales płyt?

mi sie podoba widac ze wlozyles w niego sporo pracy, przetwornik w tej klasie cenowej jest trafnym wyborem gdzie zamawiales płyt?

Myślę, że głośnik jest dobrym wyborem nie tylko w tej klasie cenowej. Robiąc subwoofer nie wiedziałem czy uzyskam to czego oczekuję , ale wolałem zrobić solidnie żeby później nie poprawiać. Jedyne co mi się nie podoba to brzęczenie toroida, czasami prawie nic nie słychać, a czasami brzęczy wyraźnie. Płytki zamawiałem w Advance Electronic, ale pisałem już o tym wcześniej.
Pozdrawiam

Cytat Napisał krzychu73 Zobacz post
Ponadto kolego gooralesko końcówka kolegi Janekzet składa się z 2 x200/4r ale pracujących w mostku, czyli
pewnie blisko 400/8r.
To fizycznie nie możliwe biorać pod uwage że transformator ma jedynie 500VA!!!

Kolego Marios221 kolega Janekzet będzie słuchał sygnału muzycznego i przy takim to trafo spokojnie da radę nawet się nie spoci ,a gdyby chciał się pobawić z testowaniem mocy w sinusie
to o ile test nie będzie trwał bardzo długo to i przy takim sygnale to trafo wystarczy.

To fizycznie nie możliwe biorąc pod uwagę że transformator ma jedynie 500VA!!!

To, że transformator ma 500W nie znaczy, że odda 500W i koniec. Moc transformatora określana jest na podstawie norm. Moc maksymalną określa się jako moc przy której temperatura transformatora w określonych warunkach nie przekroczy 50oC. Chwilowo przeciążony transformator spokojnie odda 2x większą moc bez uszczerbku na zdrowiu.
W audio standardem jest, że moc znamionowa wzmacniacza = moc transformatora.
Na upartego można dać nawet trafo około 0,8-0,7 mocy znamionowej i wyższym napięciu, żeby zrekompensować jego spadek pod obciążeniem ale to już będzie mocno "na styk".

Dzisiaj znowu trochę testowałem subwoofer. Badałem zużycie energii elektrycznej. Sub podczas czuwania na automatycznym wyłączniku pobiera 5W, a po włączeniu dużego trafa około 25W. Przy okazji sprawdziłem pobór energii przez resztę mojego zestawu. Amplituner Denon 3805 - na czuwaniu wartości pomijalne , poniżej 2W, po starcie ponad 90W. Plazma Panasonic 50cali , podczas czuwania 33W, podczas oglądania- średnio 250-300W. Przy naprawdę bardzo głośnym słuchaniu muzyki z dużą ilością basu, średni pobór energii przez suba wynosił około 250W.
Pozdrawiam

takie zabiegi mozna czesto spotkac w fabrycznych wzmacniaczach.

Bo fabryce opłaca się spalić 20 transformatorów, żeby dobrać taki "na styk" i potem zaoszczędzić na kolejnych 100 000 sztuk a w diy jak robimy 1 sztukę taniej dać z zapasem :)

Bardzo dużo pobiera ta plazma w spoczynku LG pobierają jakieś 5W

Ciesze się, że podoba ci się SW.STX.10.2.500.8.F.S.FC - moim zdaniem to bardzo udany głośnik.

To ty piszesz bzdury. Mam budę zamknięta (2,5cm ścianki) do TIWa 200 o konstrukcji szkieletowej wewnątrz i matami ją wyłożyłem. Każda ścianka człowieku drgała przy basie, więc z kapelusza sobie nie wyciągam takich wnisoków jak ty najwyraźniej. A druga sprawa: Ja mam dziwne dla ciebie i twoich niektórych, zielonych kolegów (ja już wiem o kim ty tam myslisz) a ty masz dziwne dla mnie. Nie rozumiem strojenia subwooferowych głósników wysoko i uważam taki czyn za herezję, który się powinno tępić aby nowicjusze nie popełniali takich błędów. I właśnie dlatego zapewne XLS się tobie nie podobał. Zestroiłeś go jakimś krótkim kikutem, zrobiłeś mega podbicie na charce przenoszenia i później płakałeś na forum jaki to słaby i niepasujący ci brzemiem głóśnik. Taa, XLS jest słabym głośnikiem. "Szanuję" twoje zdanie, kolego.
Także pawelku musisz jeszcze duzo sie nauczyc :D

---------- Post dodany o 10:14 ---------- Poprzedni post o 10:12 ----------

więc z kapelusza sobie nie wyciągam takich wnisoków jak ty najwyraźniej

I niewyciagaj swoich odpowiedzi z kapelusza :D

Podłączyłem dzisiaj głośnik pod jedną końcówkę mocy , ale sygnał sterujący z ampli był za mały żeby sprawdzić max. wykorzystanie mocy wzmacniacza. Na pewno 100W (tyle przy 8 ohm można by uzyskać) to za mało dla tego głośnika i głośnego grania. Ale przy normalnym słuchaniu muzyki jest to naprawdę wystarczające.
Poprawiłem mocowanie trafo i problem z brzęczeniem mam z głowy.
Ponieważ kolumny frontowe grają pełnym pasmem, a sub jest ustawiony na 80Hz - zgranie fazowe powinno być bardzo ważne, a ja kręcąc pokrętłem zmiany fazy nie specjalnie dostrzegam różnicę. Dlaczego ?
Pozdrawiam

UWAGI MODERATORA
mlody, jak do konca dnia zobacze 3 takie nic nie wnoszace wpisy to dostajesz zakaz pisania!

zgranie fazowe powinno być bardzo ważne, a ja kręcąc pokrętłem zmiany fazy nie specjalnie dostrzegam różnicę. Dlaczego ?
niestety tutaj potrzeba 2 osob. ty sobie siedzisz wygodnie w miejscu odsluchowym, a druga osoba ciagle kreci faza. dopiero wtedy masz szanse cos uslyszec

niestety tutaj potrzeba 2 osob. Ty sobie siedzisz wygodnie w miejscu odsluchowym, a druga osoba ciagle kreci faza

dobre :d:d:d:d:d:d:d

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post o 13:03 ----------

Moze ma sie krecic dotont obok tej pierwszej az ta zlapie faze :D:D

---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post o 13:04 ----------

Musze tego sprubowac dobry sposób na zlapanie fazy

---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

Zanim ta osoba co siedzi zlapie faze to tej pierwszej ustaną nogi od krencenia faza :D:D:D

dobre :d:d:d:d:d:d:d ---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post o 13:03 ---------- Moze ma sie krecic dotont obok tej pierwszej az ta zlapie faze ---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post o 13:04 ---------- Musze tego sprubowac dobry sposób na zlapanie fazy ---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post o 13:05 ---------- Zanim ta osoba co siedzi zlapie faze to tej pierwszej ustaną nogi od krencenia faza

sa lepsze sposoby na lapanie fazy

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:25 ----------

niestety tutaj potrzeba 2 osob. ty sobie siedzisz wygodnie w miejscu odsluchowym, a druga osoba ciagle kreci faza. dopiero wtedy masz szanse cos uslyszec

Pawel Wymiatasz masz sposoby na dobra zabawe :D:D

---------- Post dodany o 15:29 ---------- Poprzedni post o 15:26 ----------

a druga osoba ciagle kreci faza

Niech tylko uważa żeby nie ukręcić fazy :D:D:D:D:D:D:D:D

Powrót