• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[subwoofer] Subwoofer 10cali STX

UWAGI MODERATORA
niestety tutaj potrzeba 2 osob. ty sobie siedzisz wygodnie w miejscu odsluchowym, a druga osoba ciagle kreci faza. dopiero wtedy masz szanse cos uslyszec
UWAGI MODERATORA

Chyba najprosciej puscic sinius 50hz i wybrać najgłosniejszy moment fazy :)

Koledze Marios221 pewnie chodzi o to że przy sygnale 50hz łatwiej będzie wychwycić różnice głośności w zestawie suba z frontami miedzy zgodną fazą a nie zgodną ,ja bym testował na sygnale w przedziale częstotliwości w
których pracuje sub i fronty czyli np. od 50hz do 100hz.Jak będę miał czas to sprawdzę czy da się to wychwycić w holmimpulsie.

ale skad wiecie ze akurat na 50Hz bedzie slyszalna roznica?
skoro nie wiecie gdzie dokladnie nakladaja sie ch-ki suba i kolumn?

Przy małych głośnikach we frontach może nie być różnicy na 50hz, ale przy 100hz powinna być, należało by najpierw zmierzyć osobno fronty i suba, chociaż myślę że większość osób co tu zagląda ma pojęcie od ilu grają ich kolumny i
do ilu ciągnie sub.Podejrzewam ,że przy frontach ze słabym basem fazę ciężej ustawić na słuch.

wcale nie cięzej
można ja ustawić na słuch i bedzie ok
a już napewno nie na pomiarze tak niskich częstotliwości

krzychu73 Rozwinoł moja mysl.
Najprosciej właczyć generator i wykonać przelot po niskich czestotliwosciach;)

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
Janekzet mozesz zaladowac zdjecia na nasz serwer?
te z pierwszego postu juz zniknely

Powrót