• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer aktywny - pytania

Reakcji
0
Witam jestem zainteresowany stworzeniem własnego subwoofera aktywnego. Subwoofer będę wykorzystywać tylko i wyłącznie do muzyki.
Zależy mi na soczystym, niskim, czystym i dobrze brzmiącym basie. Cena ~1000zł

Zaciekawiły mnie te projekty:
http://diyaudio.pl/showthread.php/15095-Subwoofer-Subwoofer-TIW-250-XS
http://diyaudio.pl/showthread.php/20957-Sub-na-SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

1. Czy owe subwoofery sprostają moim wymaganiom?
2. Jak wykonać / za pomocą jakich narzędzi dokonać wcięcia pod głośnik (felc?)
3. Jaki wzmacniacz aktywny wybrać i gdzie go kupić, to samo pytanie co do przetworników itp.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)

1. Czy owe subwoofery sprostają moim wymaganiom?

Tego dowiesz się jak złożysz, my z fusów wróżyć nie umiemy ;) Każde pomieszczenie ma swoją akustykę i wiele innych czynników wpływa na pracę subwoofera, a to przez nie wiedzie droga do zadowolenia. Oba do muzyki się nadadzą - ale na początek powiedz jakie to ma kolumny uzupełniać, oraz w jakim pomieszczeniu grać?

2. Jak wykonać / za pomocą jakich narzędzi dokonać wcięcia pod głośnik (felc?)

To się nazywa FREZ, po drugie najprościej zrobić do frezarką górnowrzecionową, ew jak nie masz to możesz męczyć się nożykiem wycinając, o ile zrobisz kolumnę z MDFu.

3. Jaki wzmacniacz aktywny wybrać i gdzie go kupić, to samo pytanie co do przetworników itp.

I tutaj najważniejsze pytanie, bo ciężko o wzmacniacz do subwoofera w uczciwych pieniądzach o uczciwych parametrach. Był ostatnio w okazjach na allegro za panel IMG stage line.

A przetworniki tam gdzie najtaniej ;)

Ostatnio dochodze do wniosku, ze dobry sub to dobry wydajny pradowo wzmak + sredni glosnik i moze byc juz niezle. Troche zmienilem odpowiedz bo sie naraze:-D

Też jestem zdania że przy budowie subwoofera do muzyki, bardzo ważną rolę odgrywa właśnie solidny prądowo i szybki wzmacniacz.

Subwoofer jak na razie ma grac w pomieszczeniu 12m2 z hakiem, jednak planuje przeniesienie "studia" w inne pomieszczenie (piwnica) mam tam grubsze ściany i panują tam lepsze warunki akustyczne niż w pokoju w którym teraz miałby służyć. Obecnie posiadam Tonisile ZGC 50w , ale w niedalekiej przyszłości również planuje je zmienić.

Co ze wzmacniaczem IRA-300?

Propo frezu otwornicą nic nie da się zdziałać?

Rozumiem, więc małe pomieszczenie, ale skoro piszesz że drugie jest lepsze, większe - to dobrze. Takie 25cm będzie optymalne dla 20-40mkw.

Choć dziwny tor obrałeś - zamiast robić subwoofer, to może kolumny trójdrożne zrobić, z większym wooferem, 20 lub 25cm a wyjdzie Cie to podobnie do tego co podałeś iż planujesz przeznaczyć na suba.

Co ze wzmacniaczem IRA-300?

Wzmacniaczem Irka? 300W jak dostaniesz w normalnych pieniądzach, to spoko - Irek nie ma czasu już ich robić.

A masz otwornice na ok 240mm? :)

Niestety dobry głośnik jest podstawą a wzmacniacz? Hmm, wystarczy NAD za 300zł... Nie wiem jak działają te przywołane w linku, ale na pewno 18 cm nigdy nie będzie średnicą do suba i 25 cm TIW zapowiada jakieś emocje. Wg producenta 70 l/bass reflex - BR 15.34 (length 9 cm) - 32 Hz czyli jak z 22 cm Seasa, czyli nic nadzwyczajnego. Z 26 cm Seasa dostaniesz dobre 25 Hz i będzie ciężko wprawić go "trzepanie" chyba, że sinusoidą 20Hz.
I nie jeden a dwa i w systemie aktywnym...

Choć dziwny tor obrałeś - zamiast robić subwoofer, to może kolumny trójdrożne zrobić, z większym wooferem, 20 lub 25cm a wyjdzie Cie to podobnie do tego co podałeś iż planujesz przeznaczyć na suba.

A masz otwornice na ok 240mm? :)

Propo trójdrożnych spodobał mi się ten projekt :
http://diyaudio.pl/showthread.php/20762-3way-pull1990-na-STX

Jednak w komentarzach przeczytałem ,że miał on jakieś wady (ze zwrotnica o ile dobrze pamiętam)

Chyba, że odpowiednia będzie coś z 2-way?

A i co do otwornicy to nie mam takiej tylko 150mm , z większym promieniem gdzie mogę kupić?

Jednak w komentarzach przeczytałem ,że miał on jakieś wady (ze zwrotnica o ile dobrze pamiętam)

Tak, złe dobranie przetworników i brak porządnej zwrotnicy. Ale jak poczekasz niedługo - to będzie dostępna wersja 3 drożna na stxach w okolicach Twojego budżetu.

Z 2way zrezygnuj, bo będziesz potrzebował je podpierać subwooferem - albo dobra średnica, albo sporo niskiego basu i brak średnicy - to jest niestety kompromis w 2 drożnych konstrukcjach.

Hmm wyobrażasz sobie koło 24cm? sądzisz że wiertarką wytniesz to równo i nic Ci się przy tym nie stanie? Dla bezpieczeństwa lepiej zaopatrz/pożycz frezarkę albo pobaw się nożykiem.

Tak, złe dobranie przetworników i brak porządnej zwrotnicy. Ale jak poczekasz niedługo - to będzie dostępna wersja 3 drożna na stxach w okolicach Twojego budżetu.

Ten projekt 3-drożnego jest gdzieś na forum czy to coś zupełnie nowego i zaktualizowanego ?

Zastanawiam się nad kupnem frezarki , ostrze frezarki wtedy jakoś się specjalnie ustawia np. żeby cięła 1cm - coś w ten deseń?

Ciekawy ten projekt, te 22SCX ma być w tym samym wątku ,czy w zupełnie innym?

Frezarki jeszcze co prawda nie mam, na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?
Może też jakie koszty przewidzieć na nią.

ok o frezarce poczytałem, niedługo myślę że wybiorę się po nią.
Zastanawiam sie tylko czy inwestowac w jakąś lepszą , czy jest jakiś rynek zbytu jezeli chodzi oczywiscie o kolumny itp?

Witam nie chce zakładać nowego tematu, ale mam jeszcze pytanie natury technicznej jakie są głosniki dobrej jakości? Można tak rozpatrywać? Żeby pasowały do 3way na SCX?

A i co ze zwrotnicą do tego projektu, a i najważniejsza sprawa czym zasilić te kolumny?

ale mam jeszcze pytanie natury technicznej jakie są głosniki dobrej jakości? Można tak rozpatrywać? Żeby pasowały do 3way na SCX?

Rozwiń co się chcesz przez to zapytać, bo ja nie rozumiem pytania :P

Zwrotnica jest, ale jak Paweł S. zrobi pomiar nowej PJtki to powie czy się nadaje czy trzeba zmieniać zwrotkę.

Czym zasilić - oczywiście wzmacniaczem :) Zrobisz sam czy chcesz kupić?

Bo zależy mi również na dobrej jakości, czy da się osiągnąć efekt podobny (w ponad 80%) do monitorów studyjnych np. do 2k? Wiem,że musiałbym przeznaczyć więcej na głośnik wtedy, ale czy to jest możliwe?

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to w chwili obecnej posiadam Unitre PW8010, ale nie wiem czy napędzi te kilkaset Wat, jakby był jakiś ciekawy projekt wzmacniacza o dużej mocy to może (na tę chwile) skusiłbym się go zrobić, mam znajomego elektryka co by mi pomógł.
Jakbyś mógł przesłać mi jakieś linki wzmacniaczy albo podać dział.

Bo zależy mi również na dobrej jakości, czy da się osiągnąć efekt podobny (w ponad 80%) do monitorów studyjnych np. do 2k? Wiem,że musiałbym przeznaczyć więcej na głośnik wtedy, ale czy to jest możliwe?

Do których monitorów "studyjnych" za 2k? konkretne modele? bedzie porównanie :) Ale od razu mówię, że raczej lepsze będą 3 drogi STX od monirorów studyjnych, pewnie aktywnych, za 2k :P

Unitra to 2x20W solidnych prądowo watów, ale okrojone pasmo i słaba dynamika. UniAMP to coś dla Ciebie - wpisz wyszukiwarkę i zaglądnij do ogłoszeń :) 2x150W 4ohm przy trafie 2x35VAC.
I znajomy nie elektryk, tylko szukaj elektronika :) Bo to dwie różne dziedziny.

Powrót