• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SUBWOOFER DIY TONSIL (MAX 1000zł)

Widziałem różnych magików ale ty bijesz ich wszystkich na głowę 4 altusy 20m2 i mało basu lol

Nie mam w przeciw fazie, napisałem to w jednym z postów, nie rozumiem waszych wypowiedzi....

Napiszę jeszcze raz:

Czasam chciałbym posłuchać Ciszej muzyki, wtedy brakuje niskich-tonów, w tym problem, kolega raz do mnie przyszedł z swoim subwooferem i przy cichszym graniu niskie-tony były bardzo odczuwalne, stąd pytanie....

Dziękuję za wszystkie krytyki... :

4 altusy w 20m2, mało bassu....

4 altusy w tak małym pomieszczeniu i ci tak mało?

Kup kolejne 4....

Dzięki....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Temat do zamknięcia....

Kolego potrzebujesz urządzenia które było publikowane w Elektronik hobby 6/92 "Symulator głośnika subniskotonowego" poszukaj jak nie znajdziesz to wyśle ci skany.

Jak słuchasz głośno to basu jest wystarczająco?
Może wystarczy podbić niskie tony jak słuchasz cicho.
W większości wzmacniaczy domowych jest funkcja "Loudness" niestety w t.ampie tego nie znajdziesz.

Nie mam w przeciw fazie, napisałem to w jednym z postów, nie rozumiem waszych wypowiedzi....

Napiszę jeszcze raz:

Czasam chciałbym posłuchać Ciszej muzyki, wtedy brakuje niskich-tonów, w tym problem, kolega raz do mnie przyszedł z swoim subwooferem i przy cichszym graniu niskie-tony były bardzo odczuwalne, stąd pytanie....

Dziękuję za wszystkie krytyki... :

4 altusy w 20m2, mało bassu....

4 altusy w tak małym pomieszczeniu i ci tak mało?

Kup kolejne 4....

Dzięki....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Temat do zamknięcia....

Drogi kolego problem tkwi w twoich altusach , nie wydobędziesz z nich niskiego basu słuchając cicho muzyki bo są tak a nie inaczej zaprojektowane te kolumny są stworzone do łupania i sypania piachem po uszach smutne ale prawdziwe , moim zdaniem nie ma co się pchać w subwoofery jeśli chcesz mieć dobrze grające stereo na twoim miejscu sprzedał bym te altusy a za zarobioną kasę złożył bym coś z forumowych konstrukcji np :
https://diyaudio.pl/showthread.php/...X-8R-STX-GDN-10-AWX-8R-w-TL-projekt-by-LuSzTi
Jest to potężny zestaw 3 way który jakością i ilością niskich częstotliwości potrafi powalić na kolana i równie dobrze zagra przy cichym słuchaniu będzie to przeskok jakościowy o lata świetlne od twoich "dudników"
Jeśli altusy masz w dobrym stanie to parkę powinieneś sprzedać po około 800 zł + dołożysz to co chciałeś wydać na suba i masz sprzęt na lata a na pewno byłbyś zadowolony z jakości grania .

Drogi kolego problem tkwi w twoich altusach , nie wydobędziesz z nich niskiego basu słuchając cicho muzyki bo są tak a nie inaczej zaprojektowane te kolumny są stworzone do łupania i sypania piachem po uszach smutne ale prawdziwe , moim zdaniem nie ma co się pchać w subwoofery jeśli chcesz mieć dobrze grające stereo na twoim miejscu sprzedał bym te altusy a za zarobioną kasę złożył bym coś z forumowych konstrukcji np :
https://diyaudio.pl/showthread.php/...X-8R-STX-GDN-10-AWX-8R-w-TL-projekt-by-LuSzTi
Jest to potężny zestaw 3 way który jakością i ilością niskich częstotliwości potrafi powalić na kolana i równie dobrze zagra przy cichym słuchaniu będzie to przeskok jakościowy o lata świetlne od twoich "dudników"
Jeśli altusy masz w dobrym stanie to parkę powinieneś sprzedać po około 800 zł + dołożysz to co chciałeś wydać na suba i masz sprzęt na lata a na pewno byłbyś zadowolony z jakości grania .

Nic dodać nic ująć. Jako ciekawostkę napiszę że ch-ka przenoszenia altusów wygląda strasznie i po ~60Hz zaczyna się spadek. Widziałem gdzieś na necie karte katalogową A300 ale nie mogę znaleźć teraz i był tam też wykres.

Ostatnia edycja:
Dziwnie się na mnie patrzą jak w łacha drę w robocie :D 4 altusy poprawiać. Kup sobie do tego 4 zeusy i może będzie dobrze.

Jak słuchasz głośno to basu jest wystarczająco?
Może wystarczy podbić niskie tony jak słuchasz cicho.
W większości wzmacniaczy domowych jest funkcja "Loudness" niestety w t.ampie tego nie znajdziesz.
dokładnie tak , a podłączając suba kolegi zmieniłeś równowagę tonalną przy cichym słuchaniu na korzyść basu , loudness podnosi skraje pasma .

Dokładnie, przeniósł się na altus.funboy.com

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Powrót