Przypomniało mi się kilka spraw
1. Głośniki, z którymi będzie ten sub docelowo współpracować to B&W 703 (a nie 702 jak wyżej pisałem). Mniej więcej takie jak
TE.
2. Zupełnie zapomniałem, że poza filmami i muzyka subwoofer będzie pewnie ponad połowę czasu spędzać na wspomaganiu dźwięku w grach komputerowych

Myślę, że łapie się to pod kategorie KD.
3. Jak wygląda z wystawianiem faktur vatt przy zakupie poprzez forum? Myślę tu o zakupie panelu od Irka oraz zamówieniu głośnika z AC. Jest to sprawa ogólnie znana czy pytać sie bezpośrednio u Irka i XYS?
W związku z w/w punktem 2. Wydaje mi sie ze najodpowiedniejszy wybór to właśnie XXLS - gwarantuje mi dokładnie to, czego oczekuje - niskie zejścia, sensownych rozmiarów obudowę i wystarczające SPL. Zresztą, czego by nie mówić - ten głośnik jest stworzony do grania w subwooferze. Jako ze muzyka, do której będę używać suba raczej nie schodzi bardzo nisko to i wolniejszy bas nie będzie tu problemem, zresztą z 50-60Hz poradzą sobie jeszcze altusy a z cala pewnością docelowe B&W (38Hz – 25kHz ą3dB dla SPL 90dB). Natomiast to, czego nie są wstanie zdziałać frontowe kolumny w KD idealnie pokryje sub na tym XXLS :twisted: (jako KD jest napędzane na 5 końcówkach po 110W to sub napędzany 280W panelem Irka będzie i tak o te 3-6dB głośniejszy przy pełnej mocy).
A właśnie, skoro tak wszyscy polecacie panel Irka i tak źle piszecie o Matronixie a różnica wynosi 150zł to zdecydowałem właśnie na panel Irka, sub300 dokładnie rzecz biorąc.