• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer do muzyki i kina domowego - 800zł?

takero, to ja bez 18' cali w domu nie mogę ostatnio żyć ;) w kinie nic innego nie narobi takiego natężenia jak dobra 18' dobrze zasilona. Zwłaszcza gdy ma pracować od 20-60Hz. I nie zapominaj że są pomieszczenia tak kiepsko umeblowane, że trzeba stosować duże przetworniki...

I jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem, to na prawdę potrafi zdenerwować, ale już nauczyłem się olewać takich ludzi ;)

takero, to ja bez 18' cali w domu nie mogę ostatnio żyć ;) w kinie nic innego nie narobi takiego natężenia jak dobra 18' dobrze zasilona. Zwłaszcza gdy ma pracować od 20-60Hz. I nie zapominaj że są pomieszczenia tak kiepsko umeblowane, że trzeba stosować duże przetworniki...
nie zapominajmy jeszcze od neutralności, w opozycji do efektowności.

Mam parę pytań odnośnie tego XLS12:
1. Czy występuje w wersji 4Ohm?
2. Jaka jest orientacyjna cena tego głośnika w Polsce?
3. W jakiej obudowie będzie sie czuć najlepiej? (typ, litraż)

1. Czy występuje w wersji 4Ohm?

Czytaj strone akustyka!!!!!!

2. Jaka jest orientacyjna cena tego głośnika w Polsce?

Jesli bylby dostepny w zamowieniu z AC to pewnie okolo 400zł z groszami za te drozsze.. (w akustyku sa po 550zł i 590zł jeslibys ta strone przejrzal!)

3. W jakiej obudowie będzie sie czuć najlepiej? (typ, litraż)

Czytaj strone akustyka......... OMG czuje sie jakbym gadal ze scianą.

n_omyzs napisał:
Proponowane budy dla roznych xlsow itd masz tu akustyk.com.pl w dziale peerlees i potem masz do wyboru przetworniki i opis mozliwych aplikacji.

n_omyzs napisał:
A czytales te wszystkie opisy :) ? Tam sa opcje i z BR i z MB i z CLOSED :) to sa podobne glosniki z innymi parametrami specjalnie do roznych aplikacji.

No kurcze przeglądam te stronę akustyk.com.pl i widzę tam tylko XXLS oraz MB do XLS ! Chyba ze caly czas mówimy o XXLS :P Sam już nie wiem :oops:
Dzięki za cierpliwość :) Poczytam teraz o tym XXLS 12. On z kolei jest w paru opcjach:XXLS12(4P)
XXLS12(8C)
XXLS12(4B)
XXLS12(4B-AL)

Jakieś wskazania ogólne która najodpowiedniejsza?

Ogólnie najodpowiedniejsza to mogąca być strojona membraną bierną, staraj się jak najniżesz stroić, XXLS jest stworzony do złażenia na samo dno pasma, od razu mówię, że w szybkiej muzyce tym nie poszalejesz, spóźnia.

Peerless wprowadził nową serię głośników XXLS (przedtem były XLS), ale nie wprowadził zmian co do membran biernych, bo nie było takiej potrzeby, w moim odczuciu membrana bierna ma ciut mniejszą nakładkę przeciwpyłową, ale trzeba dobrze się przyjrzeć żeby to zauważyć, możliwe że taka mi się wersja trafiła, ale ogólnie z czystym sumieniem polecam te głośniki.

Przypomniało mi się kilka spraw :P

1. Głośniki, z którymi będzie ten sub docelowo współpracować to B&W 703 (a nie 702 jak wyżej pisałem). Mniej więcej takie jak TE.
2. Zupełnie zapomniałem, że poza filmami i muzyka subwoofer będzie pewnie ponad połowę czasu spędzać na wspomaganiu dźwięku w grach komputerowych :P Myślę, że łapie się to pod kategorie KD.
3. Jak wygląda z wystawianiem faktur vatt przy zakupie poprzez forum? Myślę tu o zakupie panelu od Irka oraz zamówieniu głośnika z AC. Jest to sprawa ogólnie znana czy pytać sie bezpośrednio u Irka i XYS?

W związku z w/w punktem 2. Wydaje mi sie ze najodpowiedniejszy wybór to właśnie XXLS - gwarantuje mi dokładnie to, czego oczekuje - niskie zejścia, sensownych rozmiarów obudowę i wystarczające SPL. Zresztą, czego by nie mówić - ten głośnik jest stworzony do grania w subwooferze. Jako ze muzyka, do której będę używać suba raczej nie schodzi bardzo nisko to i wolniejszy bas nie będzie tu problemem, zresztą z 50-60Hz poradzą sobie jeszcze altusy a z cala pewnością docelowe B&W (38Hz – 25kHz ą3dB dla SPL 90dB). Natomiast to, czego nie są wstanie zdziałać frontowe kolumny w KD idealnie pokryje sub na tym XXLS :twisted: (jako KD jest napędzane na 5 końcówkach po 110W to sub napędzany 280W panelem Irka będzie i tak o te 3-6dB głośniejszy przy pełnej mocy).

A właśnie, skoro tak wszyscy polecacie panel Irka i tak źle piszecie o Matronixie a różnica wynosi 150zł to zdecydowałem właśnie na panel Irka, sub300 dokładnie rzecz biorąc. :)

takero napisał:
Tak jak w temacie głównie służyłby do słuchania muzyki (rock, punk, metal)
genonef napisał:
najodpowiedniejszy wybór to właśnie XXLS - gwarantuje mi dokładnie to, czego oczekuje
słuchałeś go w ogóle ? Bo jak dla mnie to to ostatni głośnika jaki bym do rocka wziął.

Słyszałem o nim :) Osobiście w ogóle bym nie brał suba specjalnie i tylko do rocka (zakładając ze posiada sie dobre frontowe kolumny) :P Tak jak napisałem wyżej na równi z muzyką zamierzam używać go do oglądania filmów/grania. A w prawdziwym rocku nie ma zejść do 40-50hz, ale przydaje się dobry impuls a temu powinny u mnie frontowe kolumny podołać.

wasik1989 napisał:
B&W 703: Frequency response 38Hz – 25kHz ą3dB on reference axis

Głupota ten Twój sub ;)

Nie wiem, co masz na myśli, ale te kolumny w tej chwili w KD graj z subem AudioPro AceBass i wierz mi ze nawet 2 głośniczki 6.5' z nienajgorszym zejściem nie dadzą tyle, co jeden porządny rozmiarami woofer ;) Zresztą są to niemalże twoje słowa :P Natomiast w odsłuchach stricte muzycznych włączenie suba dużo nie daje, bo prawie w ogóle nie musi pracować :P A jak musi to doskonale sobie radzi mimo ze szybkością tez nie grzeszy :cool:

genonef, tu nie chodzi o zejście , tylko o to że ten xxls to muł , pozbawiony detali, który w rocku w ogóle nie zagra, a co najwyżej zirytuje.

genonef, już tak namieszałeś że na prawdę nikt nie wie o co chodzi. To wszystko co piszesz - nie trzyma się kupy. Skoro przody schodzą do 38 z 3 db spadkiem, to moim zdaniem zbędny Ci subwoofer. Oraz reszta jakichs kolumn typu altus i alton.

Sam teraz pokazujesz ze nie wiesz o co Ci chodzi, piszesz teraz o jakims subie Ace of Base czy coś, sprzedaj tą reszte i zrób coś porządnego trzymającego sie kupy a nie "to co polak załapał to zachapał". Oczekujesz czegoś, czego nie możesz zyskać z Twoimi środkami, bądź uporami. Temat moim zdaniem, stracił sens.

No nie wiem Wasik1989, kto tu pokazuje ze nie wie, o co chodzi :roll: Jeżeli zaczynasz się gubić w temacie to się nie wypowiadaj tylko poczekaj aż zrozumiesz, co staram sie przekazać od ładnych paru postów.
Rozumiem, że XXLS nie sprawdzi się w szybkiej muzyce, ale w sumie to tam mi go nie brakuje :P Jeżeli będzie psuć wydźwięk całego zestawu podczas odsłuchiwania muzyki to po prostu będę go na ten czas wyłączał/wyciszał. Natomiast brakuje mi tego basu przy odsłuchach KD! Mam na myśli sytuacje takie jak trzęsieni albo biegnące stado mamutów w filmie lub dźwięki wybuchów/strzałów a nawet ryk silnika w grach!

Wymieniając muzykę w pieszym poście miałem na myśli przedstawienie ogólnie tego, do czego będzie służył sub, natomiast kupuje go gdyż brakuje mi basu przy efektach specjalny (filmy/gry) oraz na imprezach gdzie lecą przeważnie czarne rytmy i jakieś techno.

Czy teraz rozumiecie moje intencje ? :wink:

wasik1989, 40 hz z 6.5 cala to nie to samo co 40hz z 10 cali, więc nie można tego tak oceniać.

genonef napisał:
Mam na myśli sytuacje takie jak trzęsieni albo biegnące stado mamutów w filmie lub dźwięki wybuchów/strzałów a nawet ryk silnika w grach!

No i tego ci na pewno nie zabraknie.

genonef napisał:
brakuje mi basu przy efektach specjalny (filmy/gry) oraz na imprezach gdzie lecą przeważnie czarne rytmy

Ciagle ok a nawet w sam raz.

genonef napisał:
jakieś techno.

Tu moze byc roznie skoro zamula :P..

n_omyzs napisał:
genonef napisał:
Mam na myśli sytuacje takie jak trzęsieni albo biegnące stado mamutów w filmie lub dźwięki wybuchów/strzałów a nawet ryk silnika w grach!

No i tego ci na pewno nie zabraknie.

genonef napisał:
brakuje mi basu przy efektach specjalny (filmy/gry) oraz na imprezach gdzie lecą przeważnie czarne rytmy

Ciagle ok a nawet w sam raz.

genonef napisał:
jakieś techno.

Tu moze byc roznie skoro zamula :P..

I o takie potwierdzenie moich oczekiwań mi chodziło :) Co do techno to skoro ludziom na moich domówkach podobało sie to jak grały A140 to sadzę, że ten XXLS też im się spodoba :P (ja i tak nigdy tej muzyki nie zrozumiem, spotkałem sie nawet z takimi kawałkami co celowo miały charczeć o.0).

Jako posiadacz XXLSa szczerze mówię Ci, że do techno, rocka się nie nadaje, szczególnie jeżeli bas jest szybki u mnie jest tak, że kolumny przednie jadą z rytmem bas uderza a po "ultra chwili" XXLS się odzywa, sciszasz bądź wyłączasz suba bo taki odsłuch męczy, odwrotna sytuacja jest w kinie jak dupnie basem to skaczesz z radości i jesteś mega zadowolony bo powera ani zejścia nie brak.

Powrót