• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer na BSW154II

Reakcji
0
Założenia

Sub uniwersalny, do muzyki do kina. Ma sobie dać rade w każdej sytuacji ;)

Przetwornik

Znany na całym forum nie mniej poularny niż STX za to miażdżący stosunkiem jakość/cena BSW154II
http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154freq.html

Obudowa

Płyta wiórowa 22mm płyty przednia i tylna, dodatkowo wzmocnone płytą 18mm objętość około 100L netto strojenie 32Hz tunel BR wyprowadzony z tyłu, wymiary 30x450mm. Obudowa była szpachlowana, następnie oklejona fornirem dębowym. 2 warstwy caponu, chyba ze 4 warstwy lakieru do parkietu domalux. Miało być na połysk i udało się, chociaż nie dokońca, gdzieniegdzie można znaleźć matowe miejsca. Jak lakier dobrze wyschnie będe z tym walczył.

Wzmacniacz

Konstrukja janka na tranzystorach bipolarnych. W stopniu prądowym siedzą 4pary 2sa1943/2sc5200. Zasilacz: trafo 300VA 2x45V 23.000uF pojemności filtra na każdą strone zasilania.

Wrażenia

Co by dużo nie pisać, miodzio bas jest bardzo szybki, precyzyjny, jak trzeba gra delikatnie jak trzebai łeb urywa :D Dla mnie bomba.

Kosztorys

Płyta wiorowa - free
Przetwornik - 475zł (z przesyłką)
Fornir - 115zł (w sumie jakieś 70zł na suba, bo troche jeszcze zostało)
Wzmacniacz - nie wiem dokłądnie ostał się z poprzedniej konstrukcji
Wkręty kleje i inne duperele - kolega wontrupka miał wszystko na stanie, wielkie dzięku mu za to ;)

Fotki

Może i nie wyglada, mogłem dać jakiś punkt odniesienia. Wymiary zewnętrzne to jakies 50x50x66cm , mała pralka ;)

subik...powienienem napisac SUBASS bo pralka :) obudowa fajnei ladnei wykonczona ale ja jakos nei trawie tego glosnika za wyglad wiem ze to sprawa gustu ...dac maskownice i bedzei GiT

Spokojnie, jak go posłuchasz to wyglad naprawde nie bedzie mial znaczenia.Zerknij na suba wontrupki na BSW104II , on pomalował tą ciapkowną pianke, czarnym sprayem, można zamalować też tego ludzika jak komus nie pasuej :P

Na zdjeciach sub wyglada jakby miał słomiany odcien, w rzeczywistości jest brązowy. To pewnie wina lampy błyskowej apartau.

co do forniru to jest bardzo fajny tylko strasznie drogo ci wyszedl;)
a jak w srodku? duzo wzmocnien?

wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)

takero napisał:
wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)

Wzmak janka radzi sobie z BSW bardzo dobrze, kontrola jest wyśmienita. Bas jak trzeba jest twardy i kopie jak szalony, w innej sytuacji gra miękko i ciepło tak jak powinien. Generalnie BSW zagra pozytywnie jeżeli zapodamy mu wzmaka >200W ;) , holton, PA300, wzmak janka, 200W mosfet z altrona, napewno się sprawdzą.

Co do wzmocnień to w środku są 3 belki pomiędzy bocznymi ściankami, widać na pierwszym zdjęciu. Płyty przednia i tylna są podwójne 22+18mm sklejane i skręcane, wszystko jest bardzo sztywne.

dj_zibi, na to pytanie powinien Ci odpowiedzieć wiśnia :)
coolombo, nie planujesz maskownicy ?:D

jak mozesz to zrob zdjecia bass refleksu a i jakie ma wymiary ten BR 30cm na 45cm potezny

ja mam Jbl-a gt3 15 40cm co myslisz o tym głosniku i jaka obudowa była by dobra??

pozdrawiam karol

A jak fajnie wygląda jak głośnik walczy przy najniższych częstotliwościach. Możliwości wychyleniowe BSW są naprawde imponujące. Nie wiem jakie jest xdam, nie udalo mi sie sprawdzić i myslę że nie uda się ;) Jadąc generatorem widać jak głosnik wychyla się spokojnie do +-15-17mm i nic mu nie jest :D

Powrót