• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer na głośniku 25/40/3 firmy tonsil czy się nada?

Chym a na jakiej zasadzie projektuje się zwrotnicę? bo rozumiem że połączenie tych głośników jest ok tylko ta zwrotnica nie pasi?:)

SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X czy ten głośnik się nada do suba? Ja myślę że by zagrał dobrze w obudowie TL a wy co na to?

zaraz podam bo niepamietam dokładnie policze jeszcze raz

---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------

Win Isd proponuje 68,5 litra

O wlasnie. Poprawnie to napisales. A teraz szukaj kiedy winisd sam z siebie cokolwoek dobrze proponuje!

Ale i tak nawet zmieniając litraż przy obudowie zamknietej nie jest takie SLP ja w tamtym poście chyba że win isd robi same błedy bo przy tym litrażu 35,4 litra ma dopiero przy 80hz 90db

A może ktoś kto się zna zaproponował by jakąś obudowę do tego głośnika do muzyki techno i klubowej?

hehe no właśnie chodzi o takie łubudubu ale nie wiem jaki litraż zastosować bo mi wychodzi w win isd 144 litry i bas refleks 10cm srednicy i 38cm długi a to doś duża może ktoś by zaproponował jakieś inne wymiary

Ja bym dał tak koło 60 litrów strojone na 35hz, rurka 10cm średnicy 25cm długości. Do takiej muzyczki powinno być ok.

no to tak zrobie mam nadzieje że będzie dobrze. Choć wykres w win isd wychodzi taki nierówny chyba że tak ma byc bo sie nie znam za bardzo .. a wytłumienie jakieś dać?:)

Teoretycznie najlepszy byłby równy wykres, ale do takiej muzyki nie jest to konieczność, wytłumienie możesz próbować.

Ostatnia edycja:
no mam jakiś tam wzmacniacz samochodowy i tam jakiś filtr jest. Bo jest tam pokretło 30hz-160hz

---------- Post dodany o 15:46 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

A i właśnie to 60litrów to po odliczeniu głośnika i bass refleksu ? czy 60litrów buda i nie liczyć bas refleksu i głośnika?

Ostatnia edycja:
W tym przypadku nie ma to wiekszego znaczenia. Te 2-5 litrow nic nie zmieni.
Ja bym proponowal ok 50 litrow i strojenie 38-40Hz, ale lepiej zaczac od wiekszej (mozna zmniejszyc) i nizszego strojenia (zawsze mozna uciac rure)

---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post o 16:29 ----------

A wzmacniacza nawet nie bede komentowal - elektroda jak nic! :D

Powrót