• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

subwoofer subniskotonowy do kd

Reakcji
0
Witam wszystkich,
szykuję się do konstrukcji subwoofera tylko do kina, specjalnie do odtwarzania bardzo niskich częstotliwości, schodzącego poniżej 20hz, współpracowałby on z moim obecnym paradigm dsp-3400 uzupełniając go właśnie o te bardzo niskie częstotliwości. Mój budżet to około 1500zł na głośnik + wzmacniacz. Moja luźna propozycja to xxls 12" z nisko strojonym br w dużej obudowie, ale jakie są Wasze propozycje co do głośnika wzmacniacza, typu i wielkości obudowy?
Pozdrawiam

A po co Ci aż tak niskie częstotliwości?
Jeśli jesteś człowiekiem (nie mutantem) to poniżej 20Hz nic nie usłyszysz, nawet jakbyś miał głośnik 1000000 razy droższy.

może i się nie słyszy tak niskich częstotliwości, ale czuje (np. poprzez drgania) i chcę mieć głośnik, który wyciśnie mi wszystko ze ścieżek dźwiękowych w filmach, gdzie tak niskie częstotliwości wystepują

pomieszczenie około 25m2 sufit w najwyższym miejscu ponad 4m, pomieszczenie ma przejście do drugiego około 10m2

daywalker napisał:
schodzącego poniżej 20hz
powodzenia :lol:

daywalker napisał:
Moja luźna propozycja to xxls 12" z nisko strojonym br w dużej obudowie
XLS i b-r to glupota
juz lepiej standardowo w 50 litrow i MB

jak ma byc nisko to http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-23w4557t00-p-1121.html + http://www.loudspeakershop.eu/membrana-bierna-scan-speak-23w00000-p-1172.html
schodzi naprawde nisko, ale z efektywnoscia juz gorzej

daywalker napisał:
omieszczenie około 25m2 sufit w najwyższym miejscu ponad 4m
To sprawdź jeszcze jakiej długości jest przekątna pokoju między górnym rogiem pomieszczenia a przeciwległym dolnym.....

Jeśli chodzi o obudowę suba a nie przeszkadzało by ci to żę była by duża to zastanów się nad TL ;)

około 7-7,5m ciężko to jednoznacznie stwierdzić, bo w pomieszczeniu mało jest kątów prostych, sufit z 2,65 przy ścianie ma 4m na środku, a 2 rogi pomieszczenia są ścięte

pegelmesser napisał:
Nie ma problemu, tylko ze ze spadkiem 20-30dB hehe.
pegelmesser to dopisz jeszcze dlaczego według Ciebie z tak duzym spadkiem ?

daywalker
sub jaki masz na myśli nie ma sensu w tak mały pomieszczeniu szkoda tyle kasy bo dla długości przekątnej 7m dźwięk poniżej ~25Hz przestaje już być dobrze słyszalny/odczuwalny....

Z zejściem do tak niskich częstotliwości przy satysfakcjonującym poziomie ciśnienia akustycznego (bo słychać i tak nie będzie) będzie baaardzo ciężko. Potrzebne będą ogromne wychylenia objętościowe...XXLS tu też nie wystarczy w mojej opinii, podobnie jak przytoczony Scan Speak...Jeśli już się w to bawić, to chcąc zejść do bardzo niskich częstotliwości bez dramatycznego osłabienia SPL względem wyższych częstotliwości, najlepiej chyba zastosować obudowę zamkniętą i korekcję elektryczną zbocza charakterystyki.

a co sądzicie o przetworniku daytona:

TITI400C-4 15" Titanic MKIII Specifications

* Power handling: 800 watts RMS/1,100 watts max
* VCdia: 2-1/2"
* Le: 3.84 mH
* Impedance: 4 ohms
* Re: 3.68 ohms
* Frequency range: 19-500 Hz
* Magnet weight: 136oz.
* Fs: 19.93 Hz
* SPL: 91.7 dB 2.83V/1m
* Vas: 7.79 cu. ft.
* Qms: 5.89
* Qes: .41
* Qts: .38
* Xmax: 20.5 mm
* Dimensions:
Overall Diameter: 15-9/16"
Cutout Diameter: 14-1/16"
Mounting Depth: 8-3/8"

daywalker napisał:
a co sądzicie o przetworniku daytona:
Sadzimy, ze nawet z tego ciezko bedzie uzyskac realne 20hz. Chyba bez obudowy zamknietej z aktywna korekcja basu sie nie obejdzie, no chyba ze jakies linie transmisyjne, ale to bedzie gigantyczne.

ja polecam xxls 12" sam go posiadam, do muzyki się nie nadaje ale do kina ma wedle mnie piorunujące zejście, posiadam go z dwoma membranami biernymi, replikę jakby :

http://www.pcdistrict.com/sonus-faber-cremona-m-subwoofer-prod135195.html

i sądzę że ciężko znaleźć ci będzie prawdziwą konkurencje dla niego do kina...
wersja która posiadam to P830844 zamknięty w oko 35-38litrach teraz już nie pamiętam ale w takiej objętości mu najlepiej choć zalecana jest mniejsza to wtedy tak dobrze się nie spisuje...

a przy wykorzystaniu P830847 i oczywiście wtedy większej budy nawet nie chce wiedzieć co się będzie działo :P, dla mnie liczyła się stosunkowo mała obudowa...
a tu słowa ze strony akustyka o nim właśnie :
Nie potrzebujemy już membrany biernej, aby dostroić 100 litrów - wówczas częstotliwość rezonansową 25Hz uzyskamy tunelem o średnicy 10 cm i długości 30 cm, a częstotliwość spadku -6dB obniży się do 22Hz.

daniel69 napisał:
ja polecam xxls 12" sam go posiadam, do muzyki się nie nadaje ale do kina ma wedle mnie piorunujące zejście, posiadam go z dwoma membranami biernymi, replikę jakby :
Po co polecac cos co sie nie nadaje do muzyki? Albo sub jest dobry i nadaje sie do wszystkiego, albo gowno warty i nadaje sie tylko do buczenia i dudnienia w kinie.
Nie rozumiem tych podzialow na kino i muzyke. Na dobry i kiepski to rozumiem...

daywalker, a pomyslales czym to zasilisz?
ja bym rowniez pozostal przy XXLS, pod warunkiem ze sprowadzisz na ziemie swoje oczekiwania :P

[ Dodano: 2010-11-06, 00:11 ]
Pogromca mitow napisał:
Po co polecac cos co sie nie nadaje do muzyki?
do muzyki sie nadaje. ale do tzw "czarnych rytmow"
mowiac prosciej do monotonnego przeciagania :P

Pogromca mitow napisał:
posluchaj XLSa a zrozumiesz ;)

Pogromca mitow napisał:
daniel69 napisał:
Po co polecac cos co sie nie nadaje do muzyki? Albo sub jest dobry i nadaje sie do wszystkiego, albo gowno warty i nadaje sie tylko do buczenia i dudnienia w kinie.

widocznie mało w życiu rozumiesz... po co polecam ?? jak byś czytał temat to byś wiedział że kolega szuka suba do kina... a ja np nie popieram suba w muzyce... jaki by on nie był, więc u mnie sub służy też tylko do kina... w muzyce wole dobre kolumny, słuchanie muzyki z za dużym zejściem jest po prostu męczące...

no chyba że tak jak Paweł wspomniał wtedy potrzebny jest sub i wtedy ten się nadaje... jak dla mnie jest to na prawdę ciekawy głośnik który ludzie kupują do muzyki stąd takie ma opinie i są jednak wtedy zawiedzeni że nie jest taki szybki itd, ale nie po to został stworzony. Ktoś kto kupił go w celu jakim powstał nie będzie na pewno zawiedziony...

Powrót