lklukasz napisał:Pawel S., chyba tylko najmocniejszym Irkowym palem
te głośniki wcale nie mają takich wymagań - jeśli mówisz o wersji panelu Irka 450W. sądzę że 300W będzie aż z zapasem...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
lklukasz napisał:Pawel S., chyba tylko najmocniejszym Irkowym palem
No chyba wychodzi na to ze malo. Natomiast rozumiem to, zeby robic cos co jest w pelni uzyteczne i dobre, a nie tylko w polowie dobre. Nie ma takich kolumn, jakich nie mozna by bylo wspomoc odpowiedniej klasy subwooferem.daniel69 napisał:widocznie mało w życiu rozumiesz...
No jak sie slucha muzyki z gowniana jakoscia basu to wcale sie nie dziwie i podzielam Twoje zdanie.słuchanie muzyki z za dużym zejściem jest po prostu męczące...
Pogromca mitow napisał:Skoro sciezka dzwiekowa zawiera niskie zejscie to powinnismy je slyszec, jesli jej nie ma to subwoofer ma zamkniety pysk na klotke i tyle.
Sory ale chyba nie wiesz co mówisz mówiąc "słuchanie muzyki z za dużym zejściem jest męczące"daniel69 napisał:jak byś czytał temat to byś wiedział że kolega szuka suba do kina... a ja np nie popieram suba w muzyce... jaki by on nie był, więc u mnie sub służy też tylko do kina... w muzyce wole dobre kolumny, słuchanie muzyki z za dużym zejściem jest po prostu męczące...
No właśnie, a nawet jeśli większość filmu to wybuchy (jakiś tam armagedon na ekranie się dzieje czy cuśfuniax1 napisał:przecież kino to nie tylko wybuchy,
Pogromca mitow napisał:Sadzimy, ze nawet z tego ciezko bedzie uzyskac realne 20hz. Chyba bez obudowy zamknietej z aktywna korekcja basu sie nie obejdzie, no chyba ze jakies linie transmisyjne, ale to bedzie gigantyczne.daywalker napisał:a co sądzicie o przetworniku daytona:
ir0nhide napisał:No właśnie, a nawet jeśli większość filmu to wybuchy (jakiś tam armagedon na ekranie się dzieje czy cuśfuniax1 napisał:przecież kino to nie tylko wybuchy,) to chyba nie o to chodzi by było BUUUuuuuuuuuuuuuuuuum. Tylko żeby było przy tym trzęsienie, pomruk i inne zróżnicowania na basie zawarte w ścieżce dźwiękowej.
Dlaczego to napisałem ? bo od kolosalnego, wielkiego, przygniatającego mnie wybuchu wolę by był bardziej realny....
A jak chcesz osiągnąć infradzwięki to tu pierwszym i najważniejszym jest odpowiednie pomieszczenie...!
Co do suba to może:
http://www.parts-express.com/pdf/295-190s.pdf
nie słyszałem, nie widziałem ale ostatnio nachodzi mnie czasem wielka ochota na niego![]()
może ktoś się wypowie o nim?
Nie. 4,3m owszem ale końcowo czyli z wytłumieniem które przy tak długim tunelu wyniesie jego wydłużenie o minimum 30% Czyli:daywalker napisał:właśnie od wczoraj szukam informacji o liniach transmisyjnych, i obliczyłem, że dla 20hz musiałaby mieć długość 4,3m.
więc to podział na kino i muzykę to żaden mit... i to że zawsze ale to zawsze lepiej słuchało mi się muzy z dobrych kolumn niż z kolumn i suba... może to też kwestia dopasowani suba do reszty systemu a tutaj żadne wasze doradzanie temu nie pomoże - tylko sprawdzenie, a kolumny z racji tego że jest to jedna konstrukcja w obu kolumnach (a nie jakiś inny głośnik - sub) są po prostu zgrane lepiej...
a jak się ma kolumny z wykopem i stosunkowym zejściem (one zajmą sie muzyką w filmie) to po co to samo pasmo nadrabiać subem ?? wtedy do kina interesuje nas głośnik z niższymi rejestrami (do wybuchów) bo pozostałe i tak odetniemy... i wtedy peerless jest bardo dobrym wyborem i do tego właśnie chciał głośnik autor wątku...
ir0nhide napisał:mówisz: "nie słyszeliście per xxls" a czy ty słyszałeś inne oprócz niego ?
Pogromca mitow napisał:daniel69, Miotasz sie kolego jak kupa po toni. Nikt nie twierdzi, ze xxls to kiepski glosnik. Piszemy tutaj o calej konstrukcji jaka jest subwoofer, a nie tylko o glosniku. To ze miales w domu 10 dobrych glosnikow to nic nie znaczy. Przykladowego xxls mozna wsadzic w BR, PR, OZ, TL, czy dipol. Jeden glosnik, a brzmienia zupelnie rozne. Ale Ty cos sobie ubzdurales, ze niskie tony w kinie domowym sa jakies gorsze od tych w muzyce. Fortepian czy organy potrafia generowac bardzo niskie czestotliwosci. Jak Ci przeszkadza sub przy suchaniu muzyki, to albo Twoj sub jest do chrzanu albo nie potrafisz go odpowiednio zestroic z kolumnami.
Ale co to w ogole za argument? Facet robi fajne obudowy, ma swoj patent na dzwiek i poki ma klientow to tylko sie cieszyc. Tak piszesz jakby to Sonus byl bogiem hiendu i nikt inny nie wie jakie glosniki stosowac. A mnie to akurat gowno obchodzi jakie glosniki stosuje sonus, bo juz samo stosowanie przez niego pasywnych membran daje mi jasno do zrozumienia, ze najwysza jakosc basu nie jest priorytetem w konstrukcji Sonusa.daniel69 napisał:fakt sonus faber nie wie co dobre...
Pogromca mitow napisał:Ale co to w ogole za argument? Facet robi fajne obudowy, ma swoj patent na dzwiek i poki ma klientow to tylko sie cieszyc. Tak piszesz jakby to Sonus byl bogiem hiendu i nikt inny nie wie jakie glosniki stosowac. A mnie to akurat gowno obchodzi jakie glosniki stosuje sonus, bo juz samo stosowanie przez niego pasywnych membran daje mi jasno do zrozumienia, ze najwysza jakosc basu nie jest priorytetem w konstrukcji Sonusa.daniel69 napisał:fakt sonus faber nie wie co dobre...
A co jest dobre? Chocby wlasciwosci impulsowe sa znacznie gorsze od obudowy zamknietej i nic dziwnego skoro trzeba ruszyc dwie ciezkie jak patelnie do jajecznicy membrany bierne.daniel69 napisał:a co złego w MB ??