• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

suby na eminence kappa pro lf

marian

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
273
Witam,suby na zamówienie dla Jamesa w kolorze jak takim jak poprzednio...czyli niebieskie :wink:

Projekcik się robi,będzie wieczorem.

Jutro zrobię zdjęcia. Są to oryginalne głośniki modyfikowane przez dr_ausa.

Dokładnie nie wiem,nie ja je kupowałem. Spytam się JMZ i napiszę.

No i zaczynamy składać. Dziś poskręcałem płyty kanału br z płytami na głośniki:

Prace trwają,dziś znalazłem czas na poprzykręcanie listew wzmacniająco mocujących:

A tak wygląda po przymiarce:

Kółka i gniazda neutrik:

Dziś planuję skończyć jednego suba.

Powili do przodu lecz założonego planu dziennego nie udaje mi się zrobić...za mała piwnica na takiego suba,ledwo się w niej poruszam.

Marian, troszkę małe te tunele, przydałaby się większa pow. lub jakieś wywinięcie w stylu Jbl Sr.

Wszystko jest ok,suby grają tak jak powinny grać suby,miękko i z kopytem :) mamy już dwa takie i jeśli by coś nie pasowało to była by poprawka,w tym przypadku nie potrzebna.

Shiver, ważne jak gra a nie jak wygląda,ale dla twojej ciekawości podam wymiary tunelu: 50x7cm i długość na 10cm.

marian, hehe, widze ze takie same kołka kupiłeś jak ja. Czym je zamierzasz przykręcić? Wkręty + podkładka?

Nie,Ja myślę nad śrubami. Wkręty może i by wytrzymały ale jak już się robi takiego suba to nie wypada oszczędzać tylko od razu dać coś porządnego.

Mnie właśnie o to chodzi że przy tak małym porcie możesz ograniczać potencjał głośników, wygląd ma tu żadne znaczenie.

No dobra,to twoim zdaniem jakie wymiary powinien mieć port? dłuższy? krótszy? szerszy?

Szerszy, i to sporo. Długość odpowiednia aby zachować strojenie. Można kombinować ze zmiennym przekrojem ale to już nie koniecznie.

Jak by był szerszy to by wyszło buczydło,nawet,jak by dać dłuższy,takie moje zdanie i to nie wymyślone tylko potwierdzone testami. Nie Ja tą budę konstruowałem ale po odsłuchu jestem w stanie stwierdzić czy jest dobra czy też nie,a w tym przypadku jest. Nie wszystkie paczki muszą być robione tak jak robi to większość firm (a większość idzie na ilość a nie na jakość). Paczki Silver Sounda,dokładnie te: http://silversound.republika.pl/btr118.html grają "mocno" ale pod względem dźwiękowym nasze grają zdecydowanie lepiej... ot taki przykład.

Powrót