• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP - sub w TL

• Autor wątku Autor wątku etaks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Koledzy, czy ktoś z Was próbował już wsadzić SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w skrzynkę typu TL? Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałem czyjeś próby w tym temacie ale nie mogę tego znaleźć.

Przyszło mi do głowy przebudowa mojego suba a właściwie wykonanie nowej skrzynki w linii i próba wyciągnięcia jeszcze niższego zejścia z tego głośnika. Z TL-kami nie miałem do tej pory do czynienia więc nie bardzo wiem jak poprawnie zaprojektować obudowę.

Zdaje się, że marian coś tam tworzył w tym temacie :)

Tak, mam ten głośnik w linii jak na zdjęciach.
Raczej nie ma co porównywać z BR, takiego natężenia niskich częstotliwości nie da rady wytworzyć BR jak linia.

Pod ten głośnik mam podłączony wzmacniacz Irka na jednym TDA więc słabo, no i filtr mnie też nie zadowala, 80Hz to dla mnie za wysoko, wolał bym mieć niższą częstotliwość do ustawienia.
Przytargałem końcówkę mocy T.amp 2400, przy 4 ohmach (jak teraz mam ten głośnik spięty) końcówka oddaje 1200W, więc nikt nie powie że za mało :p

Niestety, jako takiej próby nie mogłem zrobić, ponieważ mój ampli na wyjście suba zapodaje jakieś 120Hz... porażka, zamiast grać basem to to dudnilo.
Miałem niedawno panel STX-a A-138, również na tadku, ale tam można uciąć przy 50Hz, grało to zdecydowanie lepiej... tylko mocy mało.

Czyli dobrym rozwiązaniem będzie aplikacja w tl. Mam wzmacniacz n-mosfet irka z filtrem a-140, może jakoś to zagra. Marian, będę wdzięczny za podesłanie wymiarów.

Ja na razie dałem gąbkę wszędzie poza bokami i będę kombinował z watoliną.

Jeśli w tym wzmaku Irka jest ten sam filtr co w moim, czyli tym słabszym, to chyba najniżej można 80Hz.
Mi odpowiadało cięcie 50Hz z wzmaka STX-a A-138.
Moc taka sama co Irkowy, ale cięcie robiło swoje, grało to przyjemniej.

A widzisz twój projekt znany mi był do tej pory tylko ten z twojej str. int. a tam pomiarów nie ma.
Czyli jednak zgadza się - tunel "zapchany". :)

Powrót