Wiszace wejscie oczywiscie zbiera smieci ale jest to zazwyczaj statyczny brum (bzzzzz) i jesli obudowa jest podlaczona do masy to nie powinien byc slyszalny a na pewno nie wtedy gdy potek jest na minimum bo wtedy wejscie jest zwarte do masy.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Na audiostereo też o tym pisali czym większy bias tym lepszy bassWarg napisał:mam wrażenie że bas jakby był lepszy
taz napisał:Warg coś Ci się pomyliło. 12 mV na rezystorze 0,22 om daje około 54 mA. 70 mV na tym samym rezystorze daje blisko 320 mA :grin:
oczywiście 70mAprąd spoczynkowy ustawiony na 70mV
w opisie wzmacniacza jest napisane że ustawiamy 50-100mA... więc ile ty masz że ci się nie grzeje (nie twierdząc przy tym że mi się grzeje) ?Jeśli nie to najpierw te tranzystory sprawdź. Swoją drogą to nieźle musi się grzać wzmacniacz przy takim prądzie spoczynkowym.
maxdila napisał:które trany w symie to para różnicowa ?
flodins napisał:sprawdź rezystory, ja składam bez zadnego parowania i mam 2mV wszedzie i absolutną ciszę na wyjsciu
te 35mV mierzysz z założoną zworką na wejsciu?
maxdila napisał:już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
irek napisał:maxdila napisał:już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
taaaaa i teraz ktos pomysli ze brumy na wyjsciu maja cos wspolnego z pradem spoczynkowym..
akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.
irek napisał:maxdila napisał:już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
taaaaa i teraz ktos pomysli ze brumy na wyjsciu maja cos wspolnego z pradem spoczynkowym..
akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.