• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Symasym by DRuMah

DRuMah, a to przepraszam. wnioskujac bo banalnych pytaniach myslalem ze jestes za leniwy aby tego poszukac.

irek napisał:
Moze obstawimy czy mu sie uda uruchomic wzmaka za pierwszym razem?
Stawiam ze nie
ja zlozylem symka i poprosilem zibiego tylko o pomoc z pradem spoczynkowym. odpalil za pierwszym razem (czytaj zagral a nie poszedl niebieski dymek :razz: ) a elektronikiem wybitnym nie jestem :roll:

Ja po prostu jestem po liceum, a na uczelni nigdy nie miałem elektroniki użytkowej. Jedyny kontakt z tego typu sprawami to proste układy z żarówkami w podstawówce ;) Jak się ustrzec niebieskiego dymka? Jeśli to chodzi o prąd spoczynkowy, to poczytam o tym, wypytam zibiego i może też uda mi się zwinnie wymanerwować te nieprzyjemności :P

DRuMah kiedys byłem tez taki jak ty. Zadawąłem 1000 pytań a wszystko było w necie/książkach. Dlatego mam cierpliwośc i Ci odpowiadam:)

W elenocie wpisujesz np 2sc3298 i wyszukuje Ci co ma w bazie. Klikasz i masz wszystko o tranzystorku:) nie wpisujesz firmy.

No dobra, ale skąd laik ma wiedzieć o tym, że jak część jest podpisana C3298, to z przodu trzeba dodać 2S? ;] Wiem, z książki - ale w ten sposób bym w rok Symasyma nie zrobił - od tego jest forum, żeby wiedzę przyswoić szybciej :)
Dziękuję chłopaki za pomoc do tej pory i proszę o pomoc z przyszłymi problemami :P

Mam prośbę - w wolnej chwili obejrzyjcie tą moją radosną twórczość i powiedzcie, czy dobrze polutowałem :)
Pozdrawiam!

Załączniki

• symasym_wip_156.jpg
    symasym_wip_156.jpg
    54.7 KB · Wyświetleń: 0
slicznie polutowane. Od razu podlaczaj zasilacz, kolumny, CD i wlaczaj wszystko do pradu! Wszystkie moje zmontowane wzmaki od razu odpalaly wiec czemu Twoj mialby nie odpalic.

irek napisał:
Od razu podlaczaj zasilacz, kolumny, CD i wlaczaj wszystko do pradu! Wszystkie moje zmontowane wzmaki od razu odpalaly wiec czemu Twoj mialby nie odpalic.
tak ale jak polutujesz wszystkie elementy do końca bo troszku brakuje a i skąd masz takie płydki bo zibi miał inne

Tak, to jest płytka od dj_zibi'ego na dwie pary tranów, ale robię z jedną. Wszystkiego jeszcze nie ma, bo czekam na desant od dj_zibi'ego.

Wiekszość elementów kupiłem od dj_zibi'ego, tylko kondensatory 4.7 i bezpieczniki wraz z mocowaniami kupiłem gdzie indziej. Jak do tej pory całość wyniosła mnie 150 zł (za stereo ofkoz)

strasznie drogo a jak sie okaze ze nie bdzie dzialal to bedzie jeszcze drozej :)

irek ale ty mu dobrze życzysz a tak wogule kiedy tego uniampa pokarzesz bo pogłosy znikły o nim a co do ceny nom do trszko drogo ale co ty kupiłeś że tak drogo przecież połowy nie masz

Też mi się wydawało, że drogo, ale dj_zibi przyznał, że jakbym sam zamawiał w sklepach internetowych to z przesyłką by wyszło prawie na to samo.

Mam wszystko, reszta jeszcze jest w drodze, dlatego nie wlutowana.

komplet elementow od zibiego to koszt prawie 100zl!! do tego tranzystory i wychodzi ok 150zl
mnie tez to tyle kosztowalo :roll:
ale wolalem miec wszystko naraz niz szukac pojedynczych elementow po sklepach

Wczoraj kupiłem trafo 450VA za 100 zł :) Biorę się za szukanie budy do modyfikacji (nie mam warunków, żeby zaczynać od nowa) no i muszę jakoś zrobić sekcję zasilającą.

[ Dodano: 2007-05-22, 13:19 ]
Słuchajcie, chcę dołączyć do niego korektor graficzny Diora FS 042. Pytanie: w którym miejscu mam go włączyć szeregowo? Przy wyjściu sygnału? Pozdr.

No tak, robi taki dobry wzmacniacz a potem chce wszystko zepsuc badziewnym korektorem. Rece opadaja. trzeba bylo sobie zrobic wzmaka na TDA i wtedy mozesz dolaczac korektory.

Jejku, wystarczy napisać, że nie ma sensu stosowanie tego typu korektora, bo popsuję dźwięk :) A jest sens stosowania w ogóle jakiegokolwiek korektora do tego wzmacniacza?

[ Dodano: 2007-05-23, 08:48 ]
Ma ktoś może jakiś gotowy schemat zasilacza symetrycznego do Symasyma z trafo 2x28V, który wytrzyma prąd 9A?

[ Dodano: 2007-05-23, 08:51 ]
Acha - i jaki jest sens tworzenia osobnego zasilacza dla każdego kanału z jednego trafo?

Powrót