• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szerokopasmówka 6,5' - 8'

Ja polecam ci spróbować sonido 145 w obudowie typu horn tej ze strony
Lekka korekcja średnicy (rlc) i kolumna gra naprawdę fajnie :)
U nas zagrała super przestrzennie i az chodziliśmy po pomieszczeniu i sprawdzaliśmy jaka buduje przestrzeń
Scenę robiła świetna

- - - - - aktualizacja - - - - -

Słuchałem kiedys tez małych 3" tang bandów 1364 bambusowych
Tez były fajne ale nie obyłoby sie bez woofera

Najlepiej zagrały te małe
W duże bym nie wchodził

A moze kiedys ob z 12-15" + sonido 145 + dobra wstega :)

Meble to przeżytek
Łukasz, ale na czymś trzeba spać :D

ten w3 i odpowiedni woofer ...
Bolo, nie chodzi mi o szerokopasmówkę i dodawanie woofera, bo zaraz będę dodawał tweeter... do tego są głośniki średniotonowe. Ale dzięki za link, może kupię coś tańszego na razie, aby się tym pobawić z ciekawości.

ten w3 i odpowiedni woofer ...

http://www.tb-speaker.com/en/products/detail/150

zwrotnica 1 rzędu
A słuchałeś tego głośnika?

dodawanie wysokotonowego do małej szerokopasmówki to bezsens i problemy , dodanie woofera to poszerzenie zejścia , wzorowałbym się na Boenicke Audio W5 i W8 albo Audium.

A słuchałeś tego głośnika?

niestety nie , ale biorąc pod uwagę możliwości mojego W6 , to najlepszy choć nie tani wybór .

http://www.axiomedia.it/it/full-ran...in-neodimio-cono-in-bamboo-e-carta-8-ohm.html

Przyłączam się do tematu ostatnio chodzi mi po głowie Monacor SP-80X lub spx200wp z opcją dodatkowego magnesu . Zastanawiam się jak bardzo go nasycić magnetycznie (magnes + czapka) i w co go wpakować . Korci mnie 2komorowe turbobaffle (coś jak latawiec skrzynkowy) . Chętnie poczytam kogoś kto ma doświadczenie a takimi dziwactwami :P

9e04c85ff7b9394ff64e86bacca50bc1_1450959060.jpg

Ostatnia edycja:
Marios tang bandy do tej pory wszystkie mi sie na pomiarze idealnie zgadzały z manualem
U mnie maja 100% zaufania

Panowie, gdzie można kupić głośniki Cube Audio F-155?

Ze swojej strony mogę polecić tylko coś tańszego czyli Monacora Sph-68x. W TL daje radę ;)

Przebieg spl mają wybitny, aż nie chce się wierzyć że to możliwe.

Jeśli przejrzeć ofertę szerokopasmówek TB, to większość z nich ma takie właśnie "wybitne przebiegi". Miałem do czynienia z kilkoma ich szerokopasmówkami - niestety tylko tymi tańszymi, w rozmiarach 3-4-5 cali - i one faktycznie wychodzą bardzo dobrze na pomiarach. Dodatkowo dobrze zaaplikowane całkiem nieźle radzą sonie na niskich częstotliwościach. Niestety nie zmienia to faktu, że brzmieniowo to bardzo przeciętne głośniki. Grają poprawnie, ale to jednak przetworniki właśnie "tylko poprawne" - raczej bez polotu i pazura w brzmieniu. Nie wiem jak te droższe wersje, z "dziwnymi" korektorami, ale te tańsze raczej ciężko traktować jako "docelowe".

Powrót