Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Najzwyklejszy sześcian, nic nie szkicowałem. Wymiary formatek przeliczyłem w arkuszu.Masz jakiś szkic obudowy? To zwykły szescian , czy coś innego?
Do wieczoru odsłuchowego oprócz płyt wybieram sobie również kolumny. Własnych konstrukcji mam 3, + stare Dali Blue line. Oczywiście nie stoi to wszystko w salonie (z powodów w które nie będę się tu zagłębiałDlaczego takie cienkie ścianki?
Trzeci obrazek, lewy dolny róg.Masz wykres SPL?
Jak widać na wykresie, zaraz po 10k zaczyna się spadek i wydaje mi się, że to od razu słychać. W celu wyrównania równowagi tonalnej trzeba skierować głośniki dokładnie na miejsce odsłuchowe. A i tak nie będzie to raczej system który olśni perkusyjno-blaszanymi akcentami. Natomiast wokal, trąbka, kontrabas mają więcej możliwości żeby czarować. To tak czysto subiektywnie, po pierwszych odsłuchach.Jak gra i z czym porownywaleś?
Dlaczego takie cienkie ścianki?
ile zostało Ci dB po tych filtrach?
W sklepie stx jest na wystawie wersja głośnika z podwójnym stożkiem. Ciekawe na ile może to mieć wpływ.Będziesz coś "kombinował" z montażem jakiś dyfuzorów, stożków itp?
Na stronie producenta jest również ujęcie od strony kosza:Możesz strzelić foto głośnika z tył, magnesu? Interesuje mnie, czy jest szansa na "montaż" jakiegoś drivera 1"
powiedz, czy w/g Ciebie jest szansa aby zaaplikować mu jakiś driver 1" i zrobić z tego coaxial?
Gdzie odszukać ten filtr STX, schemat? na stronie nie widzę
Dokładnie tak.rozumiem, że
Zielony - symulacja filtra (filtru) Twojego projektu z pierwszego posta
Szary - symulacja filtru od STX (wklejonego prze Marian 'a)
Hmm... moduł impedancji nie spada poniżej 9ohm, faza na ogół mieści się w granicach +-20stopni, ja bym raczej ocenił taką impedancję jako "łatwą".XMachanik - twój projekt filtra jeśli idzie o wykres SPL jest w porządku, ale wykresy impedancji i fazy są bardzo dziwne.
Mówisz-maszJak by wyglądała symulacja / pomiar gdyby z Twoich pułapek zostawić tylko filtr RLC który jest w szeregu, a pułapki równoległe wywalić?
Niestety nie wiem. Pisz na stx@stx.plCzy masz wiedzę nt głośnika W.30.300.8.MC (https://stx.pl/w-30-300-8-mc.html)
czy on ma taką samą membranę jak ta szerokopasmówka, o której tu mowa, a jest pozbawiony tylko whizzera?
Jeśli miałbym się czegoś czepiać, to raczej tego, że nie jest to system którego brzmienie można by określić jako "uniwersalne". Po skierowaniu osi na miejsce odsłuchowe (wskazane dla osiągnięcia równowagi tonalnej) generowane są dość specyficzne, bliskie plany tak że momentami można odnieść wrażenie, że się słucha na słuchawkach. W połączeniu, o czym już kiedyś wspomniałem, z pewnymi niedoborami na samej górze ma się wrażenie pewnego przymglenia/przyćmienia przekazu. Ja to na swój sposób polubiłem ale wiązało się to ze starannym doborem repertuaru, po prostu pewne klimaty się tu sprawdzają, a inne mniej.