• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[SZUKAM] plany na subwoofer stx

Pasywny sub to nie sub.
Jeśli chodzi zaś o głośnik, no to W.27.400 będzie spoko.

Nie na temat...
@marian masz jakieś pomiary w całym paśmie tego głośnika? Od jakiegoś czasu kiełkuje mi w głowie ciekawy pomysł :) .

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Ja wiem że pomiar jest na stronie tylko że ten pomiar to taki z grubsza jest ;) . Za dokładny to on raczej nie jest ;) . Widziałem kiedyś konstrukcje na tonsilu 30cm i jakiejś kopułce. Chodzi mi coś podobnego po głowie tylko że z tym stx'em jako basowcem.

Nie na temat...
Ja wiem że pomiar jest na stronie tylko że ten pomiar to taki z grubsza jest . Za dokładny to on raczej nie jest

Jest, tyle że w innej obudowie będzie inny.
w mojej jak i w Twojej też będzie się różnił, więc mój pomiar do niczego się Tobie nie przyda.

Mogę tylko powiedzieć że patrząc na mój pomiar pod kątem, ten głośnik ciągnie dość wysoko i z powodzeniem można by go połączyć z driverem (jak w Pylonach), a nawet z jakimś Wavecorem.

Ale nie ukrywajmy, takie połączenie nie zagra wybitnie audiofilsko.

Ostatnia edycja:
Zrobiłem kopie Pylonów na tym W.27.400 i D500.
Zestaw świetny do głośnego niewymagającego grania.
Świetny na domówki i grilla.
Mogę stwierdzić że dla mnie grają lepiej niż Altusy. Może troszkę średnica wycofana ale ujdzie.

Pomyślę bo wavecora 30mm mam :) . Właśnie chodziło mi czy ciągnie w miarę wysoko i nie ma jakiś dołków/górek w paśmie wielkich bo moim zdaniem to niezłe osiągnięcie jeśli w tak tanim głośniku ch-ka do tych 2k jest tak równa jak na stronie stx-a a przy tym ten głośnik gra nieźle basem ;) .

No dobra ja wszystko rozumiem no ale bez przesady...przecież to wielki głośnik...Rozumiem że chodzi wam że jak na taki duży głośnik gra słabo no ale chyba nie ma porównania do mniejszych głośników?

Nie na temat...

No dobra ja wszystko rozumiem no ale bez przesady...przecież to wielki głośnik...

Widać że jeśli chodzi o elektroakustykę to jesteś jeszcze daleko w polu.
Dużo piszesz, już moderatorzy zauważyli że często jest to tylko spam...
Proponuję trochę poczytać, a potem polemizować (jak to robisz w innych tematach).

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Widać że jeśli chodzi o elektroakustykę to jesteś jeszcze daleko w polu.
Dużo piszesz, już moderatorzy zauważyli że często jest to tylko spam...
Proponuję trochę poczytać, a potem polemizować (jak to robisz w innych tematach).

Nie zrozumiałeś mnie, a już od razu piszesz i mi wytykasz żebym poszedł się dokształcić. Chodzi mi o to że w stosunku do takiego typowego woofera np. 16 czy 18cm i tak jest pewnie spora różnica na plus. Mam świadomość że inne filtrowanie sprawi że ten głośnik będzie grał inaczej. Czy pisze spam...może i tak ale to forum też jest trochę "sztywne" i prawie w ogóle nie dopuszcza offtopicu nawet gdy post jest otagowany.

Chodzi mi o to że w stosunku do takiego typowego woofera np. 16 czy 18cm i tak jest pewnie spora różnica na plus. Mam świadomość że inne filtrowanie sprawi że ten głośnik będzie grał inaczej.

W konstrukcji 2way 16-stka może mieć więcej basu (w stosunku do reszty pasma) od znacznie większego głośnika, nawet w 3way. Wszystko zależy od filtracji i obudowy.
Przykład?
Ten projekt: https://diyaudio.pl/showthread.php/27871-Visaton-KE-25-SC-Accuton-C158-8-085-projekt-by-DIYaudio-pl
...i Altusy 140.

Nie na temat...
Czy pisze spam...może i tak ale to forum też jest trochę "sztywne" i prawie w ogóle nie dopuszcza offtopicu nawet gdy post jest otagowany.

Nie prawda.
Gdybyś za każdym razem (gdy piszesz nie na temat) tagował posty, to nikt by Ciebie się nie czepiał... no chyba że Twoja misja to pisanie byle pisać, i nie tylko moderatorzy to widzą.

Ostatnia edycja:
Powrót