• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Szukamy natchnienia

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ma ktoś może ciekawy pomysł na obudowę do subwoofera na GDN-22-140-8-SCX? Szukam natchnienia i zastanawiam się, jaka budę zrobić, by nie był to najzwyklejszy sześcian a coś ciekawego. Obudowa ok 30l myślę. Rozważam mniej więcej takie wzorce...

Tu też moje pytanie, w przypadku głośnika albo BR skierowanego w podłoże jaką należałoby zastosować minimalną wysokość kolców/nóżek itp od podłoża. Coś mi się o uszy obiło by było to co najmniej tyle, ile średnica BR, ale czy słusznie myślę to nie wiem.

Bardzo fajny motyw małych głośniczków do IPoda:)

2688-060568600.jpg

2688-001713700.jpg

Ja właśnie też się boję najbardziej problemów ze zwrotnicą. Bo nie wiem jak bardzo się zmieni charakterystyka z głośników ze zwrotnicą do typowego 3-waya. Chciałbym żeby te dwa elementy górne były regulowane. W sumie mógłbym sam zaprojektować zwrotnicę, tylko nie mam żadnego doświadczenia i bym zrobił jeszcze jakąś kichę. A boje się inwestować w głośniki, które w pełni nie wykorzystam.
Jedyny projekt wzorowany na Focal Utopia który znalazłem (Cyclop Troelsa):
http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm

A może taka obudowa?
0_0_0_44653148.jpg
\

Mógłbym sobie wyobrazić kino domowe w postaci rozstawionych po rogach laleczek z głośnikami :razz:

Powrót