S
SP7LZA
Guest
Tylko nie z serii 7815/7915 nie nadają się zbytnio do układów audio strasznie śmiecą. Nieźle się spisują lm317lz/337lz.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tylko nie z serii 7815/7915 nie nadają się zbytnio do układów audio strasznie śmiecą. Nieźle się spisują lm317lz/337lz.
jeśli chodzi o zenerki to te dopiero szumią
śmieciami na zasilaniu zrealizowanym na LM7812 ( katalogowo typ 71dB tłumienia) i a po zmianie na LM317L ( 80dB ) wszystko się poprawiło
Doskonale wiem jak są budowane pospolite konstrukcje i myślę , że na tego typu forach nie powinno zależeć na powielaniu czegoś a zrobić coś lepiej, chociaż wszystko zależne jest od tego co chce się uzyskać. W przypadku mojej końcówki przykładasz ucho do głośników ( jak nie podasz sygnału ) nic nie słychać, jak by miało być inaczej taniej kupić coś z Chin. Ale ogólnie nie jestem zadowolony z pracy 78.. nawet sama stabilność napięcia wychodzącego w czasie ma wiele do życzenia, troszkę za długie podłączenia i już się wzbudza praktycznie kondensatory muszą być przy samych wyprowadzeniach.
Z w układach gdzie jest tego wymóg stosuję 2 317/337 a za nimi jeszcze filtr aktywny na BC pozwala mi to na uzyskanie przy wzmocnieniu 84dB szumów i tętnień na poziomie -80dB
317/337 - na wejściu sterującym zwiększając kondensator do masy zwiększa filtrację tętnień,
nie zauważyłem aby miało to wpływ na wartość napięcia wyjściowego
Można stosować je do zasilaczy z regulowanym ograniczeniem prądowym od miliwoltów łącząc równolegle do wielokrotności 1,5A a przy tym po przekroczeniu temperatury wyłączają się.
W układzie wzmacniacza w którym zrobiłem ten zasilacz o wzmocniniu 84dB szumy i resztę mam na poziomie -80dB nie wiem według Ciebie czy to jest dobrze a może nie?
w przypadku podłączenia mojego miliwoltomierza na zakresie 1mV do zasilacza wskazówka nawet nie drgnie i jest"0"
Mam już zrobiony pomiar zasilacza - niebieski:
filtry się załącza jak jest coś za dużo i trzeba poprawić sobie wynik.
Masz rację widać trawę szumową na poziomie poniżej -120dB w zakresie od Hz do 100kHz
jest Juli@ można sprawdzić parametry.
Na obrazie spektralnym bez filtrów wszystko widać chyba, że ktoś nie chce zobaczyć.........