• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

dlaczego ze zlej strony?
Ponieważ szczelina br była w drugiej komorze - ja robię wg projektu.
Mam plan na ratowanie sytuacji. Spróbuje zrobić okrąg idealnie pasujący do otworu i podfrezowac tak żeby się spasowaly oba elementy. Skleić, wyszlifować i musi być git.
Jeśli chodzi o dźwięk to muszę się wsłuchać. Dziś nie miałem już czasu. Porównać mogę jedynie do eltax experience a to raczej dolna półka.

Zwiększyłeś pojemność obudowy czyli można się domyślić, że szału na basie ten głośnik nie robi.

Nie ma co oczekiwać po tym głośniku basowego zejścia do podziemi ale wg mnie nie jest źle. Słuchałem ich kilka godzin i na prawdę dźwięk mi się podoba. Dało się wyczuć bardzo ciekawą przestrzenność, przyjemne, ciepłe brzmienie i dosyć dużo szczegółów. Oczywiście to odczucia czysto subiektywne.

Nie ma co oczekiwać po tym głośniku basowego zejścia do podziemi ale wg mnie nie jest źle.
no wlasnie jest inaczej - schodzi bardzo nisko i zalecane strojenie jest raczej dla osluchanych osob. caly problem z basem polega na ilosci wyzszego basu. dla poczatkujacych trzeba bedzie zmienic strojenie na wyzsze :/

ja napisze cos wiecej jak obie zloze

Dlatego napisałem, ze nie jest źle. Ładnie schodzą dość nisko jak na ten rozmiar.
To nie jest moja ostateczna ocena tych kolumn, na razie słucham ich tam gdzie je składam i wykańczam a akustyka tego pomieszczenia do najlepszych nie należy. Jak już trafią do pokoju docelowego, wtedy ocenie.

etaks, a jakieś porównanie do eltaxa? :)
Pawle, jak wygrzejesz to napisz coś czy warto się w to bawić, czy szukać czegoś innego.
Głównie ten woofer mnie interesuje.

Jak już pisałem kolumny mam w innym miejscu do czasu ich wykończenia więc nie mogę ich bezpośrednio porównać. Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że w porównaniu z eltaxami jest lepiej. Wysokie nie kłują, jest lepsza scena, wyraźniejsze szczegóły i przyjemniejszy, bardziej miękki bas.

Powoli ale do przodu...

lu1.jpg

lu2.jpg

Skrzynki przygotowane na lakier.
/zdjęcia niestety z telefonu/

ale ja chcialem pierwszy pokazac gotowa konstrukcje :(

do mnie jedzie podklad od wujka.
pora zamowic podstawe...

No i udało się dotrzeć do końca, no prawie bo jeszcze nie mam ładnych śrubek do głośników. Kolumny już stoją u mnie w salonie i ogólnie podtrzymuję swoją opinię na ich temat. Grają bardzo przyjemnie. Wyraźnie, czysto, szczegółowo, basu jest na prawdę sporo a zejście jest bardzo przyzwoite.
W porównaniu z moimi eltaxami dźwięk jest nieco "chłodniejszy" co wcale nie znaczy że gorszy - po prostu trochę inny.

Po podłączeniu ich pod amplituner przez chwilę poczułem się jak balon z którego uchodzi powietrze... dźwięk słabiutki, basu brak... Na szczęście problem leżał w ustawieniach ampli - na co dzień mam odciętą częstotliwość na kolumnach na rzecz subwoofera.

Jutro wstawię jakieś zdjęcia bo dziś już trochę za ciemno.

---------- Post dodany 24.07.2013 o 08:57 ---------- Poprzedni post 23.07.2013 o 21:52 ----------

lu3.jpg
lu4.jpg

lu5.jpg
lu6.jpg

I porównanie do eltaxów

lu7.jpg

Jeszcze tylko ładne śrubki i jakieś nóżki i trzeba będzie skrobać temat do gotowych:)

Powrót