• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Jaki polecacie wzmacniacz w okolicach 400zł którym można dobrze zasilić te kolumny ? ktoś wspominał wcześniej o philips fa860(ciężko kupić) i yamaha ax-500. z góry dziękuję :)

pytanko od laika do osób obeznanych...
zamówiłem części do zwrotnicy w polinku zgodnie z podaną listą a ponieważ jak mi napisano
nie mają już kondensatorów 680uF 250VCD to dali mi taki:

001-0258 Kon. 6,80μF 400VDC 5% MKP, Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy

chciałbym się dowiedzieć czy mogę go bezstresowo zamienić na ten co dostałem?
Porównywałem też schemat zwrotnicy ze zdjęciem zamieszonym w tym wątku i zauważyłem, że na zdjęciu zamienione są miejscami cewka i rezystor tworzące chyba filtr w torze głośnika FG.X - ma to jakieś znaczenie co jest pierwsze?
będę wdzięczny za odpowiedzi. Po prostu nie chciałbym czegoś popsuć i złożyć to tak żeby spełniało swoją funkcję ;)

Czym wycinałeś te otwory/podfrezowanie?
Jak nie masz frezarki to trzeba było wyciąć otwory w sklejce/hdfie i nakleić na front.
Da się wyciąć idealne otwory samą wiertarką i papierem nawiniętym na jakiś walec tylko potrzeba czasu i cierpliwości.

Czyli może usunąć hdf i zrobić to jeszcze raz ?
Otwory w hdfie wycinałem cyrklem zakończonym ostrą końcówką.

Prykrec glosnik i obrysowuj go dookola nozykiem. Pozniej papierek dla wygladzenia i mozesz przyklejac ;)

cokolwiek
najlepsze sa takie piankowe
ale nawet kilka warstw kartonu czy bloku technicznego wystarczy ;)

Ale zeźbe robicie :/
Średnio mi się kalkuluję kupować frezarkę do czterech otworów, a po drugie objechałem dzisiaj wszystkie markety budowlane u siebie w mieście i nic nie znalazłem w dobrej cenie :(
Najtańsza jaka była to ponad 700 zł kosztowała.
Otwory pod głośniki mam już wycięte a więc frezowanie frezarką nie wchodzi w grę?

Średnio mi się kalkuluję kupować frezarkę do czterech otworów, a po drugie objechałem dzisiaj wszystkie markety budowlane u siebie w mieście i nic nie znalazłem w dobrej cenie :(
Najtańsza jaka była to ponad 700 zł kosztowała.
Otwory pod głośniki mam już wycięte a więc frezowanie frezarką nie wchodzi w grę?

Patrząc na twoje zdjęcia, to da się naprawić.
1. Jeżeli frezy są zagłębokie, tak jak pisał Paweł S. trzeda zastosować podkładkę pod głośnik. Odrysuj głośnik np.na fornirze i wklej go w otrór.
2. Jak już wyrównaż głośnik z frontem to obklej zewnętrzną część głośnika(kosza) taśmą malarską, przykręć głośnik do frontu, szpary uzupełnij szpachlą samoch. z włosem

Powrót