• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tanie panele car audio z allegro

Ja już mówiłem, że z moim 13 calowym Raveland Compactor 812 (300W RMS) nie ma problemu ale to oczywiście 4 ohmowy głośnik, ogólnie mówimy o panelach CA więc od razu i o przetwornikach 2-4 ohmowych.

O ile w ogóle za te pieniądze byś znalazł coś lepszego, może jak LightSound mówi - wyłapać tanio wzmacniacz CA 2 kanałowy i zmostkować.

Mógłbym zrobić ale nie będę kupował specjalnie po to głośnik 2R, który też może się spalić :P
Chyba, że ktoś ma na zbyciu jakiś którym można by poruszać sensownie przy takiej mocy.

Za jakiś czas będę miał rezystor 8R 100W, przy użyciu oscyloskopu zmierzymy od razu Vrms (cyfrowe oscyloskopy potrafią wiele) i wyliczymy moc panelu ze wzoru P = U^2/R przy prawdziwym obciążeniu.

Poza tym, nawet jak zmierzymy samą amplitudę sygnału to przecież wartość skuteczna sygnału sinusoidalnego (Vrms) wynosi 0.707 amplitudy i także będzie.

Jeśli masz na myśli rezystor do wody to najbardziej logiczne rozwiązanie do rozprowadzenia ogromnej ilości mocy, także swojego zanurzę lub przykręcę do większego radiatora.

No to będziemy mieć dane na temat tych 2 wzmacniaczy, obydwa niedrogie a zobaczymy co potrafią bo czasem aż nie warto bawić się w DIY tym bardziej jeśli ktoś szuka na teraz średniego napędu do subwoofera - holton niestety drożej wyjdzie.

Dobrym pomysłem też mogłoby być zalanie rezystora olejem a nie wodą, przynajmniej nie trzeba się bawić w izolacje.

Da radę pominąć przetwornicę i podłączyć wzmacniacz pod zasilacz symetryczny? Tzn. na bank się da, tylko czy dużo z tym roboty.

wystarczy chyba zwykla woda, przy takich napieciach jak na rezystorze, to nie bedzie problemu. Tak mi sie wydaje?

i wyjdzie więcej niż zakup jednego rezystora... ;)

że olej drogi? ;d

Da radę pominąć przetwornicę i podłączyć wzmacniacz pod zasilacz symetryczny? Tzn. na bank się da, tylko czy dużo z tym roboty.

Raczej nie byłoby z tym dużo roboty, zapewne by się nawet dało przerobić prosto przetwornicę by większe napięcie dała (będę kombinował jak tylko przerysuje część schematu tej przetwornicy by mieć wgląd) - oczywiście po zmianie kondensatorów.

Co do wody, oleju czy wody destylowanej - w tym wypadku najlepsza jednak woda destylowana będzie tak jak Paweł napisał.

No to będziemy mieć dane na temat tych 2 wzmacniaczy, obydwa niedrogie a zobaczymy co potrafią bo czasem aż nie warto bawić się w DIY tym bardziej jeśli ktoś szuka na teraz średniego napędu do subwoofera - holton niestety drożej wyjdzie.

Dobrym pomysłem też mogłoby być zalanie rezystora olejem a nie wodą, przynajmniej nie trzeba się bawić w izolacje.

No ciekawe co z tego wyjdzie...

Przyszedł do mnie tani panel z allegro (29,99zł plus wysyłka). Pierwsze co mi się nie podoba to fakt, że na rachunku pakowanie i wysyłka figuruje na kwotę 7,80zł a w rzeczywistości płaciłem 11,60zł (priorytetem)..

Co do samego panelu:
Tranzystory końcowe D998, B778 - 120V 10A 80W 10MHz
- wykonanie punktów lutowniczych bardzo mizerne
- na tranzystorach końcowych zostawione grudki cyny
- gabaryty wzmacniacza mówią same za siebie...

Za chwilę wrzucę ten wynalazek na oscyloskop i zamieszczę pomiary.

Ostatnia edycja:
Powrót