• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

tanie panele car audio z allegro

Zbytnio czasu w laboratorium nie miałem, więc wrzucam tylko kilka wykresów.
Ograniczenie pasma regulowane jest w zakresie 75-240Hz a nie jak jest zaznaczone 40-200Hz..
Wszystkie wykresy są przy maksymalnej mocy wzmacniacza i maksymalnej amplitudzie wejściowej, która nie obcina sinusa.
Na pierwszym widać co jest na wyjściu bez obciążenia i bez podania sygnału na wejściu...
Następne wykresy są bez obciążonego wyjścia, więc trzeba wziąć pod uwagę to, że pod obciążeniem napięcie na wyjściu trochę siądzie.
Przy 50Hz i 0,63V między szczytowego na wyjściu mamy 25V co teoretycznie (jak pisałem wyjście nieobciążone przy pomiarze) przy 4ohm daje nam ok 78W ---> [(25*0,707)^2]/4 Jeśli się mylę to poprawcie:)

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 20:47 ----------

na rachunku pakowanie i wysyłka figuruje na kwotę 7,80zł a w rzeczywistości płaciłem 11,60zł (priorytetem)..

Dostałem odpowiedź, dlaczego tak jest, ale nie do końca rozkminiłem o co chodzi... :D

"Różnica między kwotą 42,89 a 37,79zł wynosi 5,1zł czyli koszt Poczty
Polskiej. Jest to rozwiązane w ten sposób ponieważ Poczta Polska jest
podmiotowo zwolniona z podatku VAT, tak więc nabijając ten koszt na
paragon należałoby naliczyć dodatkowy koszt jakim jest podatek VAT od
kosztu przesyłki, a więc kupujący ponosiłby dodatkowy koszt.
Uzasadnieniem tego jest fakt że 5,1zł to jest opłata za usługi, a więc
sklep Soundcar jest tylko pośrednikiem między kupującym a Pocztą
Polską, a sam nie pobiera z tego tytułu żadnych korzyści.

Jeżeli potrzebuje Pan dowodu księgowego na w.w. koszt, możemy wysłać
rachunek/fakture wystawiony bezpośrednio przez Pocztę Polską, na koszt
sklepu."

Ograniczenie pasma regulowane jest w zakresie 75-240Hz a nie jak jest zaznaczone 40-200Hz..

To normalne nikt tam raczej nie wkłada 1% rezystorów i 5% kondensatorów :)

Za tą cenę to nie ma co narzekać. To typowy układ stosowany w całej gamie tanich, chińskich wzmaków car audio :)

raven1985 a czym może być spowodowany pierwszy przebieg? Tak jakby z zewnątrz coś wzmak zbierał...

Jeszcze prostokąt 50Hz:

[/COLOR]Coś nie tak z tym pomiarem jak dobrze widzę kondensatory są na 50V a jak by było 42VRMS to zasilanie musiało by być prawie 60VDC

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post o 19:16 ----------

No chyba że to mostek.
Jak rozumiem pomiar był robiony bez obciążenia i bez podglądu oscyloskopem. Moim zdaniem wzmacniacz był przesterowany. Na wyjściu był niemal prostokąt dla którego napięcie szczytowe będzie prawie równe skutecznemu. Zatem realnie nie da się już tego słuchać, a nie jest niczym dziwnym, że wzmacniacz można przesterować. Dlatego dla sinusa wynik z multimetru należałoby wciąż podzielić przez pierwiastek z dwóch żeby otrzymać realną wartość skuteczną bez przesterowania. Następnie dochodzi jeszcze poprawka na spadek napięcia przy obciążeniu.

Roznie firmy stosuja, czasem sa zwarte na krotko i wtedy na wejsciu wzmak ma wzmacniacz roznicowy czasami z regulacja symetrii. Czasem masy sa calkiem odizolowane a czasem lacza sie rezystorem i/lub kondensatorem. Zawsze w podlaczonej instalacji masy te lacza sie przez radio. Te rozdzielenie mas to glowny klopot w zapieciu stabilizacji.

Mój rezystorek wreszcie doszedł to będe w stanie przetestować realną moc tego panelu :)
reszc.jpg

Dam znać jak już coś wykombinuje, jeszcze niestety nie jestem u siebie w domu.

A jakieś 20 zł ponieważ w Polsce tego znaleźć nie mogłem więc kupiłem na ebay'u, darmowa wysyłka z Chin, która i tak pewnie była w cenie tego rezystora :P

Myślisz że odpowiednio długa cześć grzałki z czajnika elektrycznego byłaby ok? :P

Wybaczcie, że to prawie 5 miesięcy trwało ale dopiero teraz byłem w stanie (i miałem chęci) przetestować ten panel:

Rezystor 100W/8R w słoiku z wodą:
69958441.jpg

Panel:
85529413.jpg

Max wzmocnienie na potencjometrze panelu przy którym to jeszcze sinus jest:
21935299.jpg

Potencjometr volume na full (panel):
39114629.jpg

Na sinusa już to nie wygląda.

Więc moc tego wzmacniacza wynosi P = 20^2/8 = 50W @ 8R

Sygnał szedł z laptopa z SW, 1kHz - 100% głośność.

Więc moc tego wzmacniacza wynosi P = 20^2/8 = 50W @ 8R

Czyli jakbyś w miarę poprawnie przeprowadził pomiar, to 120W przy 4 ohm by wydusił :) czyli VK jednak nie przekłamuje mocy, a cena jaką każe płacić za swoje wzmacniacze detalistą jest bardzo zachęcająca :)

Powrót