• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie panele z allegro .

Reakcji
0
Witam od jakiegos czasu na allegro mozna nabyc bardzo tanio panele do subwooferow, takze kupilem takowy dla ciekawosci.Po kilku dniach doszla do mnie paczka , i na pierwszy rzut oka panel jest bardzo dobrzy wykonany i moim zdaniem robi porzadniejsze wrazenie od mivoca am120 , ktory wczesniej mialem.Nawet nie podlaczalem go do sieci , poniewaz sprzedajacy pisal ,ze moga byc uszkodzone , dlatego pierwsze co zrobilem to rozkrecilem panel.

Jak widac na zdjeciach , na pierwszy rzut oka widac uszkodzone dwa ceramiczne kondensatory, reszta na oko wydaje sie byc w porzdku .
Moje pytanie jest nastepujacy od czego zaczac wymiany i co zmienic , by bezpiecznie odpalic wzmacniacz?

Rzeczywiście wyglada ciekawie(ile kosztował?).Ja zawsze zaczynam od ogledzin organoleptycznych póżniej miernik ustawiony na sprawdzanie ciagłości obwodu i szukam ewentualnych zwarc lub przerw.Jesli jest ok to uruchamiam sam zasilacz.Jesli zasilacz działa poprawnie to podłanczam do koncówki potem do sieci i czekam na dym z reką na wyłączniku sieciowym :lol: Jak nie ma dymu zaczynam mierzyć napiecia itp.Jak jest dym to sie wkur... :razz:

Wita również mam wzmacniacz od tego pana z tym że sprawny, troche inny model kupiłem ale chyba jestem zadowolony chciałbym się dowiedzieć jaką mocą dysponuje twój model, lub jak to sprawdzić co należy i jak zmierzyć??

Ja też go zamówiłem, i zastanawiam się czy jest lepszy od tego ostatnio popularnego montowanego w subach VoiceKraft 120W 6ohm.
Zastanawia mnie dlaczego tyle ma ich uszkodzonych? tak się sypią?
ps czy ma on wyjście na kolumny? Bo jeszcze nie przyszły a ze zdjęć mogę się domyślać..

te zaciski które wyglądają na wyjścia to są wejścia sygnału wysokiego tak pisze bynajmniej. Tylko jak mam to rozumieć?? co pod to się podłącza ??

tam jest aż 8 zacisków, podzielonych na 2 rodzaje. Jeden rodzaj do pobrania sygnału z kolumny, a drugie? wyjścia do podłączenia kolumn?(jako wzmacniacz 2.1?)
Bo jeśli nie to ten panel może mieć około 200Watt przy 8ohmach. Z w/w zdjęcia siedzą tam toshiby, tylko jakie trafo tam siedzi?
niech ktoś kto je ma doda więcej zdjęć i opinii, np dalex1

Dla ścisłości chodzi o te panele: Wzmacniacz do subwoofera aktywnego 300W (numer 871222307)

rafal20 napisał:
Zastanawia mnie dlaczego tyle ma ich uszkodzonych? tak się sypią?
już pisałem, to jest partia któa miała iść na recykling...

Kumpel kupił panelik też, no i coś jest nie tak bo nie wzmacnia sygnału tak jak powinien, jest bardzo ciho...

Wiec fotki zaraz wrzucam na serwer , moim zdaniem , nie koniecznie sa sprawne , poniewaz sprzedajacy nie ma w ogole zielonego pojecia o wzmacniaczach i proponuje kazdemu przed uruchomieniem najpierw rozebrac i sprawdzic czy wszystko jest git , bo troche szkoda zrobic sobie ognisko w pokoju :P Te panele sa mocniejsze od mivoca AM120 poniewaz trany sa juz mocniejsze i trafo bardziej wydajne.

schwalba napisał:
Są też wielkie zaciski też 2 pary gdzie pisze High level IN
to jest wejście wysokopoziomowe...
rafal20 napisał:
tam jest aż 8 zacisków, podzielonych na 2 rodzaje. Jeden rodzaj do pobrania sygnału z kolumny, a drugie? wyjścia do podłączenia kolumn?(jako wzmacniacz 2.1?)
nie jako wzmacniacz 2.1! Ludzie nauczcie się wreszcie! Pod jedną parę podłączasz kable od wzmaka a pod drugą parę dalej do kolumn

csbiczek w moim panelu jest 4 zaciski a nie 8. I to jest we/wy wysokopoziomowe. I z tond moje pytanie

Powrót