• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
na schemacie widze ze tylko przekaznik bo reszta jest i tak ograniczana na 12V
patrzac na uklad i polaczenia to widze ze idzie dalej do tranzystora sterujacego wlaczaniem scalakow. z noty katalogowej widze ze prog zalaczania STBY i MUTE w TDA to 1,5V (chociaz w dalszym opisie to jest 5V) wiec te 12V (moze ok 11V bo ts2/15 okazalo sie uszkodzone) powinno rowniez wystarczyc

punkt -24V nie ma polaczen wiec to odpada. +24V wg mnie pojawia sie tylko na przekazniku...
ale jak to juz nie raz bywalo, moge sie mylic :roll:

co do potencjometrow to juz wiem ze 100kA bedzie wplywal na dzialanie filtru wiec go nie zmieniam.
a logarytmiczny duzo zmieni?
chyba jednak dla pewnosci kupie taki jaki trzeba...

tak wiec irku, jak daleko jestem od prawdy? :smile:

screws, z tego co widze to jest za maly
mam taki sam i rozstaw pinow zwieranych jest OK
ale odleglosc do pinow od cewki sterujacej musi byc wieksza :/
ewentualnie mozesz to uwzglednic przy trawieniu plytki.
a czy moc starczy to nie wiem

wydrukuj ta strone z opisem elementow + sciezki - zebys miejsc nie pomylil (ja pomylilem bo pasowaly otwory i bym nawet przekaznika nie zalaczyl :roll: )

Kupiłem taki:

28715ja.jpg

pasuje idealnie, oby tylko działał jak należy :wink: .

moj mostek juz dziala. okazalo sie ze wzmacniacz odpala bezproblemowo pod warunkiem ze nie zrobi sie bledow. ja zrobilem 2:
1. wlutowalem odwrotnie jeden kondensator w zasilaczu :oops:
2. podlaczylem wentylator w sciezce zasilania gdzie jest 12V. to byl blad bo wentylator pobiera duzo wiecej pradu niz zasilacz moze dostarczyc i wszystko przestaje dzialac :P

dla przypomnienia foto

jak widac zastosowalem radiator od procesora. ku mojemu zdziwieniu starcza on na dosc dlugo bez wentylatora (w moim przypadku napiecia to +/- 28,8V pod obciazeniem glosnikiem 8ohm bez podania sygnalu) wiec jakis regulator jego obrotow by sie przydal zeby zalaczal sie jedynie przy wiekszych glosnosciach

teraz musze tylko dopracowac uklad trafa czuwania bo mam za niskie napiecie :???:

Fajnie ci to wyszło, ale kondensator szpeci :( ale kto na to będzie spoglądał jak to w subie będzie :P

hehe kozaci te kondy, takie blyszczace :mrgreen: aj Paweł Paweł mój odpalił od razu :razz: :wink:

Ten limiter mocy współdziała z fotodiodą FOT1?

MA ktoś na sprzedaż płytkę pod mostek według projektu Irka?

W jakim sklepie najlepiej zamówić części? Piekarz, TME?

vicher napisał:
Ten limiter mocy współdziała z fotodiodą FOT1?
tak
lacznie 4 czesci
vicher napisał:
MA ktoś na sprzedaż płytkę pod mostek według projektu Irka?
irkowi sie skonczyly wiec moze pora wytrawic kilka... tylko szkoda ze mi toner zly przyslali :|

vicher napisał:
W jakim sklepie najlepiej zamówić części? Piekarz, TME?
polecam javoreczek na allegro

Pawel S. napisał:
irkowi sie skonczyly
właśnie wiem pisałem do niego ostatnio :sad:

Pawel S. napisał:
moze pora wytrawic kilka
no dobry pomysł. Więc do roboty ;)
Pawel S. napisał:
polecam javoreczek na allegro
Jak mu na maila wyśle listę potrzebnych rzeczy to mi skompletuje? Czu na ka żdej aukcji kup teraz klikać... :/

lepiej sam wybierz - tam duzo osob pracuje i raczej nie pomoga tak
niektore elementy (np rezystory ktore wystepuje po 1-2szt) lepiej kupic na miejscu w sklepie. zaplacisz 10-20gr a nie 1-3zl

Pawel S. napisał:
niektore elementy (np rezystory ktore wystepuje po 1-2szt) lepiej kupic na miejscu w sklepie
tylko że nie mam takiego sklepu w okolicy :/ Musiał bum dojechać do krk pewnie. To chyba bardziej mi się opłaca zamówić w sklepie internetowym.

Powrót