• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
vicher, przeszlifuj cala plytke papierem sciernym 600-800, nie oszczedzaj kalafoni i pocynuj cala plytke

cudny90 napisał:
Ja bym pocynował tylko głównoprądowe .. nawet można kawałek jakiegoś druta wlutować :] ale to już nie koniecznie
plytka zostala zaprojektowana tak zeby nic nie dodawac wiec te 4mm to juz przegiecie - 1-1,5mm starczy ;]

Panowie wielkie dzięki za inf :)

Pawel S. napisał:
zeszlifuj cala plytke papierem sciernym 600-800
nie zetrę przypadkiem miedzi? Bo sprawdzałem lekko szlifując dla testu inną płutkę papierem wodnym 1200 no i trochę się ściera :/

a jakiej grubosci masz miedz na tej plytce 18, 25, 70 czy 105um?
Nawet jak bedzie to najciensza 18um to i tak sciezki sie nie przepala wiec nic nie trzeba cynowac, no chyba ze sciezki sa podtrawione i trzymaja sie na wlosku.

ścieżki się mocno trzymają na moje oko, toner zdrapywałem i żadna mi nie odeszła, a grubości miedzi nie znam niestety :neutral:

Będzie jakas różnica jak wezme wszystkie kondy MKT?

Radiator o profilu A5352 uciętu na 100 będzie dobry?
Ewentualnie jaki moge zastosować razem z wentylatorem?

MKT stosuj tylko tam gdzie trzeba - czyli w torze sygnalu i gdzies tam w filtrowaniu napiecia. nie wiem gdzie jeszcze mozna/trzeba to zastosowac
vicher napisał:
Radiator o profilu A5352 uciętu na 100 będzie dobry?
jezeli chodzi o 10cm wysokosci to taki sie nadaje do uniampa a co dopiero mowic o TDA :lol:
vicher napisał:
Ewentualnie jaki moge zastosować razem z wentylatorem?
ja do mostka zastosowalem radiator od procka. nie testowalem tego dlugo ale na tym zasilaniu co mam raczej wystarczy. jak masz jakis taki na stanie to przetestuj

a taki na 10cm??
ra4291.jpg

Nie chce przepłacać ;) a moge puścić na niego wentylator , zapodam mu z 5V i powinno byc cicho ;)

Tu jest ten A5352
a5352.jpg

Polowka A5352 ucieta na 7cm wystarcza do jednego TDA. Do mostka tez polowka tylko 14cm. Pod tak uciete radiatory sa zaprojektowane moje plytki.

Dzięki Irku.

Czy trafo o mocy 200VA starczy do tego mostka? Oczywiście 2*24V

[ Dodano: 2009-02-17, 20:52 ]
I czy konieczne sa podkładmi mikowe pod tda?

vicher napisał:
I czy konieczne sa podkładmi mikowe pod tda?
na obudowie TDA jest ujemne napiecie zasilania. tak wiec albo odizolujesz scalaka od radiatora albo radiator od reszty. ale nie wiem czy radiator pod napieciem nie bedzie mial jakiegos negatywnego wplywu...

Mozna TDA przykrecic bez podkladek co znaczaco poprawia odprowadanie ciepla i jest jedynym wyjsciem wtedy gdy ktos zastosuje za dzue napiecie zasilania. Oczywiscie trzeba wtedy odizolowac radiator od obudowy.

Ok dzięki,
posadziłem 2 kondy 10000 i nie mam czym zastąpić tylko 3300

[ Dodano: 2009-03-06, 20:28 ]
uruchomiłem wynalazek, ale...

bez sygnału jest brum, po dotknięciu palcem radiatora brum znika i czemu tak?

[ Dodano: 2009-03-06, 20:29 ]
a kondy dałem jakieś stare wynalazki 10000uF

Powrót