• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
irek, temat sam sie rozwiazał-masz bardzo dobre kolumny.Ot cała tajemnica.Ja takich nie mam(ciągną od 40 paru Hz i to z niezłym spadkiem) więc im pomagam subem :)
No ale mimo wszystko jak będe dokonywał zakupu u Ciebie to na pewno poprosze o przesunięcie filtra niżej.

irek napisał:
Jak mi znajdziesz suba co schodzi ponizej 30Hz to dostaniesz nagrode :)

Proszę bardzo:
1. - EARTHQUAKE-SUPERNOVA-mkIII,
2. - PARADIGM-SERVO-15
Pierwszy sub ma membranę bierną, a drugi,- obudowa zamknięta.
Wykresy pochodzą z magazynu Audio. (12.2000)
Pomiar w polu bliskim. A cio to za nagroda ;)

Załączniki

• paradigm-servo-15.jpg
    paradigm-servo-15.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 0
  • earthquake-supernova-mkiii.jpg
    earthquake-supernova-mkiii.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 0
Wlasnie tych subow sie spodziewalem.
A masz co dla kazdego bo na te to mozna popatrzec przez szybe w sklepie. Jesli wogule jest jakis sklep w ktorym stoja.

A też jest ciekawe że porządny głośnik 15' kosztuje tyle co np. ten sub Paradigm a raczej ciężko żeby zszedł do 14 Hz i miał SPL na poziomie 115dB troche to brzmi kosmicznie ???

nie wiem czy serva nie widzialem ze dwa lata temu tam w sklepie na "kole" ...nooo w tym pasazu po prawej.

irek napisał:
Wlasnie tych subow sie spodziewalem.
A masz co dla kazdego bo na te to mozna popatrzec przez szybe w sklepie. Jesli wogule jest jakis sklep w ktorym stoja.
20 Hz dla każdego!!! Od teraz to będzie moje hasło przewodnie ;) Ale to chyba niemożliwe chociażby ze względu na koszt wzmaka, ktory by to pociągnął. :(

No wlasnie. Wiec dla kogos kto zainwestuje w dobry przetwornik i zmaistruje z niego dobrego suba - montowanie filtra cietego od 50-150Hz to zlekka imho pomylka. A filtr moze byc z najwyzszej polki a basu itak nie bedzie - takiego jak by sie chcialo - zakladajac ze jest tez dobry wzmak.

Przecież fitr tnie wszystko powyżej danej częstotliwości więc nie rozumię dlaczego nie mialoby być basu np. o częstotliwości 35Hz przy odcięciu 80Hz ??? Mój sub przenosi efektywnie gdzieś od 32Hz a odcięcie mam właśnie w okolicach 80Hz. Irek dobrze mówił że odcięcie np przy 40Hz to marnowanie suba.

Zgoda ale z tego co widze to filtr ok 80-150Hz 12dB/okt. - czyli gra w tym przedziale czestotliwosci - wiec sory, ale jak ma zgrac ponizej 80Hz jak od tylu Hz zaczyna grac?

Grzegorz, on nie gra w przedziale od 80 do 150, tylko do jakiejś częstotliwości z przedziału 80-150. 80-150 to jest GÓRNA granica, od dołu nie ma ograniczenia (no chyba, że jest subsonic).

A ja mam jedno pytanko: czy da się przerobić zasilacz od komputera na zasilacz do wzmacniacza (np. tego irkowego)?

A ja powtarzam pytanko...
Jaka bylaby cena wzmacniaczy gotowych do odpalenia...(tak mniej wiecej :P)
I jesli mozna to prosilbym o odpowiedz w stylu
wzmak taki z filtrem itp itp xx W

handicap, nie da się :D Tasior, wzmacnacz od irka jest gotowy do odpalenia (prawie w 100% :D ) a ceny to sobie przeczytaj cały ten topic to się dowiesz.

Powrót