Na wstępie przepraszam ... pomyślałem że to odpowiedni temat aby pokazać co poniżej. Z szczerymi życzeniami aby autor wyciągnął odpowiednie wnioski o których już rozmawialiśmy wyżej.
Jeśli to złe miejsce to przenieście do budowy lub spamu.
świeżutkie pomiary ambitnej, ale w bardzo wielu aspektach nie przemyślanej konstrukcji. Układ 4 drożny na nowych głośnikach Tonsila GDWK 9-11 , GDM12, GDN25, GDN30 szczegóły są nieistotne.
Są to gotowe przefiltrowane, grające ale nie wykończone do końca wizualnie konstrukcje. Na razie je tylko sprawdzam bo właściciel ma sporo wątpliwości co do ich poprawności.
Projekt zwrotnicy został udostępniony przez Pana z obecnej firmy Tonsil (Ten najważniejszy Tam Pan nigdy nie pamiętam Imienia), zapewne w zamian za zakup głośników lub takie tam.
Pisząc powyżej Ambitna konstrukcja nie przesadzałem Aplikacja jest złożona w modułowych obudować , nieco trapezowych. Niestety z mocno rozstrzelonymi głośnikami ( zauważyłem że jest mały odsetek ludzi którym tak się podoba). O ile psuje to mocno zgranie i wybrzmienia, da się zaprojektować i dla takiego układu poprawną filtracje jednak będzie ona bardziej wrażliwa na zmiany fazowe itp. A wspominam o tym celowo bo chciałem zaznaczyć że nie ma to żadnego istotnego wpływu na to że pasma poszczególnych głośników są fatalnie filtrowane względem Siebie.
Wracając do Ambitności podejścia do tematu proszę zobaczyć elementy tworzące zwrotnice. Mundorfowy raj dla Hi-Endowców

Tak ta wielka cewka 10mH jest powietrzna i chyba na 2mm drucie

musiała kosztować majątek.
Aż przypomniała mi się rozmowo / kłótnia na audiostereo gdzie zostałem okrzyczany za zwrócenie uwagi że dywagacje czy wybrać "Supreme" czy "Oil" o konkretnej wartości bodajże 4,7uf do filtracji wybranego ale jeszcze nie posiadanego głośnika wysokotonowego do projektu jest śmieszna. Tak autor chciał kupować kondensatory przed głośnikami i przed projektem i przed aplikacja itd.
A teraz do konkretów co wyszło z filtracji tej kolumny.Z racji że nie wiedziałem dla jakiej osi odłuchu była projektowana zwrotnica sprawdziłem zarówno w osi wysokiego jak i pomiędzy głośnikami.
pasmo w polu dalekim w osi i pomiędzy
Zniekształcenia w Osi
Zniekształcenia pomiędzy
Pasma przefiltrowane wszystkich głośników w osobna
Jak widać nie ma sensu sprawdzać dalej jakiegokolwiek zgrania itd. Pasma na Siebie tak mocno że kolumn nie da się słuchać.
A ten Chaos w okolicach 2-6 nie tylko widać na Harmonicznych ale i słychać. Uszy bolą.