miały chyba . Czas przeszły. I nie rozlatują się jak te tonsila.
8542 jest caly czas w ofercie SS
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-8542-00.pdf Co ciekawe membrana i zawieszenie jest takie samo jak w 20 letnich skanach, ktorych sporo mialem i wiesz co? One tez sie rozpadaly, bo taka jest pianka. Nowy glosniki z piankowym zawieszeniem wytrzyma spokonie 10-15 lat, tak samo Tonsil jak i Skanspeak. Pianka z czasem po prostu parcieje i nie ma na to rady.
I ile osób to kupi ? Policzysz na palcach obu rąk. znaleźli jakieś zapasy po starym Tonsilu z których poskładali parę głośników i tyle.
Nie wiem ile osob to kupi, tylko sam producent zna powod wznowienia jego produkcji. Moze ludzie sie o to dopominali? Moze maja zamowienia z innych krajow? Tonsil to nie tylko rynek krajowy.
Popatrz na ofertę seas-a .
I co ?
Nie ma nic powyżej 10cali .
Popatrz na SS jest tylko jeden większy niż 10 cali głośnik . Typowo to suba.
Popatrz na oferte Visatona, PHL audio, Dayton i tak dalej. Maja glosniki od malych po 15-18 cali. Dlaczego? Bo sa ludzie, ktorzy takie glosniki potrzebuja.
Dlaczego ?
Bo :
a) 10 cali schodzi już wystarczająco nisko.
b) mało jest osób które postawią sobie pralkę w salonie.
Nie sadz ludzi swoja miara

nie kazdy audiofan zadowala sie 10 calami i nie kazdy mieszka w malym pokoju.
Głośnik tonsila ma 12 cali i to jego jedyna "zaleta"
a) mimo tego nie zejdzie tak nisko jak 10 cali konkurencji nawet w obudowie od pralki i nawet porównując podobny przedział cenowy
(za 350PLN masz wavecora a niewiele więcej SS aluminiowego czy nawet stx-a)
NIe wiem ile zejdzie, bo nie ma parametrow zeby to sprawdzic. Wiem jedynie tyle, ze w czasach kiedy byl projektowany, jego przeznaczeniem byla obudowa zamknieta. Przez to ma bardzo niski rezonans, spory xmax i lekka membrane. Glosnik o duzej podatnosci.
b) nie zagra przy tym jakościowo
Tego nie wiesz, bo go nie slyszales. Mozemy sobie podumac.
c) ma limitowany czas życia przez tą piankę
10-15 lat spokojnie, malo? Kto tak dlugo trzyma glosniki? Poza tym pianke mozna zmienic na nowa.
Zgoda, kosz jest okropny i trzeba jakis pierscien maskujacy.
e) ma wysoką efektywność z którą nie ma co zrobić w normalnych warunkach mieszkaniowych.
Nie rozumiem? Co ma efektywnosc do warunkow mieszkaniowych? To zle, ze mozna na nim zbudowac wysokoefektywne paczki, ktore napedzisz nawet slaba lampa? To chyba zaleta. Gorzej jak zbudujesz muly z 84dB w porywach, to faktycznie moga sprawiac jakies problemy w malych pomieszczeniach. Moga schodzic zbyt nisko, a przy tym potrzebowac elektrowni do ich ruszenia.
Tego nie powiedziałem . Głośnik nie robi szału ale miażdży, gniecie i rozjeżdża dowolny nikotonowiec tonsila
Nie powiedziales, ale dales jasno do zrozumienia, z reszta nie tylko Ty

co do miazdzenia, to owszem obecny tonsil nie ma w swojej ofercie glosnikow subniskotonowych, ale kiedys robili to :
http://img135.imageshack.us/img135/9164/snb12921.jpg myslisz, ze gorszy od STX?