• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil wraca do gry :)

Potrzeba parametry T-S do obliczenia obudowy. Tonsil stosował dla niego 65 litrów, ale może lepiej zagrać w większej budzie trzeba sprawdzić.

Spójrz na kosz i membranę: albo podrapane albo ubrudzone. Ale jak to gra to i tak jestem ciekaw ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zresztą brak jest jakichkolwiek oznaczeń, kiedyś na allegro były takie same ale miały "wybite" numery

Nie koniecznie wyrwane z kolumn.
Gdy handlowałem głośnikami Tonsila mieli magazyn w tym starym kinie ( tam gdzie na mapach Google teraz stoi koparka - są foty z czasu rozbiórki )
Będąc na miejscu nie raz można było kupić głośniki bez oznaczeń . Były to nadwyżki z produkcji dla zewnętrznych odbiorców , sporo prototypów i innych dziwolągów .
Wada była taka że były to okazje jednorazowe

Parametry Gdn 30/60/3 Kobalt podane przez Tonsil

Impedancja 8ohm
Rezystancja cewki 6,4ohm
Efektywność 93db
Fs 22hz
Bl 16Tm
sd 0,05m2
mms 0,048kg
cms 98x10-5m/n
vas 0,28m3
qms 2,11
qes 0,28
qts 0,23

Jaka by była dla niego najlepsza obudowa? Symulowałem w winisd 85 litrów strojoną na 37hz i wygląda dobrze. Jakieś propozycje?

ciekawe brednie w tej reklamówce
"dostrajanie brzmienia głośników"
albo inne hasło - produkujemy zestawy uznawana za jedne z najlepszych na świecie - coś mały ten ich świat

A ja powiem tak, fajny film i nieźle zrobiony. Przynajmniej coś made in Poland i chęci robienia i tworzenia czegoś a nie tylko handelek..o jakości się nie wypowiadam bo to inny temat.
Jako Prawdziwy Polak nie odbiegasz od średniej krytykowania, do czego oczywiście masz prawo a kupować nie musisz.

Co do marketingowego gadania, chyba jest jego i tak mało w porównaniu do innych "audiofilskich" firemek i gazetek.

Ostatnia edycja:
Widzisz tak samo jak tu nie lubię wciskania kitu w innych reklamach . Dla mnie osobiście hasła typu "dostrajanie brzmienia" to robienie z klienta debila albo... kompletny brak wiedzy o tym co jest na filmie .
Zwiedzałem zawodowo sporo wytwórni głośników i tylko w 2 miejscach za granicą próbowano mi wciskać to samo co w latach 90 robili niektórzy pracownicy naszego potentata. Na szczęście udawanie magicznych właściwości własnych produktów jest w biznesie źle widziane i firmy wolą nie powiedzieć nic albo sprytnie zmienić tok rozmowy i przejść np na użyte materiały .

Swego czasu pewien inżynier z Tonsilu wciskał mi kit przy innych pracownikach że produkują tytanowe membrany . Warto zobaczyć reakcje reszty pracowników jak się pukali w czoło bo była to zwykła blacha aluminiowa . Człowiek nie wiedział że na produkcji co chwila bywałem i poznałem tam sporo bardzo sympatycznych ludzi .Jednak mitomani opanowali biurowiec i koniec firmy jest jaki jest .

A co gadek marketingowych to muszę się z Tobą zgodzić - są i lepsi magicy od tych z filmu ;)

Mi tam nic nie przeszkadza, aby tylko pokazali nowe przetworniki i nieco z cenami zjechali, bo sa ciut za wysokie.

Mi tam nic nie przeszkadza, aby tylko pokazali nowe przetworniki i nieco z cenami zjechali, bo sa ciut za wysokie.
Tak jak kolega Utopia zauważył kwestię strojenie może dostroili cenę do awxa z stx :D reszta blaszaków oczywiście za droga, masz rację.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na szczęście udawanie magicznych właściwości własnych produktów jest w biznesie źle widziane
Niestety takich jak ty co to rozumieją jest niewielu a duża część wiary (jak to mówicie w wielkopolsce:D) łyka kit, może z niewiedzy lub innych powodów ale tak jest.

To jest film skierowany do przecietnego klienta, ktory ma prawo w ogole nie znac sie na glosnikach. Po prostu chce zobaczyc jak tworzy sie produkt, ktory kupil. Stad takie ogolnikowe i moze czasami smieszne dla nas teksty w tym wideło.

Powrót