• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil wraca do gry :)

Pytanie nasuwa się takie czy parametr Xmax ma duże znaczenie dla możliwości reprodukcji basu.
No nie jest to aż taki mały głośnik, żeby miało być to odczuwalne przy normalnym słuchaniu.
Od czasów GDN 20/30 chyba niewiele się cewka zmieniła, bo tutaj też ma 9mm uzwojenia, :cool: niesamowite.

Ostatnia edycja:
Słuchałem tych calipso. Gdyby kosztowały połowę tego co kosztują to były by konkurencyjne. Niestety cenę mają z sufitu (jak większość o ile nie ich cały asortyment :p ). Wysokotonowka jest ta sama co w altusach ale w calipso brzmiała lepiej. W altusach była zrobiona "po altusowemu" czyli syczała i ogólnie nieprzyjemnie grała ale w tych calipso już było elegancko. Nie kuła czy coś takiego. Szczegółów nie miała jakiś super ale i tak uważam za postęp że dało się tego słuchać bo w tonsilu to jest rzadkość żeby ich wysokotonowki dało się słuchać. Gdn'y to o ile pamiętam sa dalszym rozwinięciem 17/100. Co do średniaka niestety nie wiem.

Ostatnia edycja:
nie wiem gdzie to wrzucic

zakupilem gotowe "wklady" do GDN 30/60/1 z tonsila

f602335a615aa716a1207f467dfc9471_1567452975.jpg
3a2e8ce0df49a4d736005164d9b66e61_1567452977.jpg
12d02ec3518c6d04e019570a1b62f5c5_1567452976.jpg

no i teraz nie wiem czy wklejac "nowe" czy naprawiac 30 letnie oryginaly?! :???:

Paweł, a co jest tam nie tak?
Chodzi o krzywo sklejoną membranę z karkasem?

krzywo jest wklejony resor w jednej sztuce
powieksz zdjecia i zobacz jakie zapady od tylu i jak pognieciona membrana od przodu

No, membrana pognieciona...

Ale czy karkas źle sklejony z membraną?
Na zdjęciu wygląda jak by po prostu membrana była krzywo docięta, a nie krzywo sklejona.
No ale to Ty masz to w ręce, więc zapewne więcej widzisz :)

Tak czy siak, tego nie ma sensu montować.

Kiedyś likował ktoś listę głośników tonsil'a z zastosowanie w poszczególnych zestawach. Przewaliłem posty i nie mogę tego znaleźć, pamięta może ktoś gdzie to było?

no i teraz nie wiem czy wklejac "nowe" czy naprawiac 30 letnie oryginaly?!
Ja bym naprawiał stare.
Sam się raz (jedyny) nadziałem na ich wyroby, jakieś 20 lat temu. Kumpel mi kupił we Wrześni w sklepie firmowym, a ja gupi myślał, że bedzie super. Mogłem kupić na Wolumenie, ale nie, uparłem się na te z Wrześni i je musiałem rozklejać i prostować. Od tamtej pory omijam ich szerokiem ukiem.

No ja nie jestem w stanie zagwarantować 100% poprawności, nie ja tworzę tą stronę, sam znalazłem trochę nieścisłości ale tak czy inaczej przydatne źródło informacji.
Kiedyś widziałem wątek na elektrodzie gdzie ludzie wrzucali noty katalogowe zestawów i tam też była rozpiska jakie głośniki siedzą.

Powrót