• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzieki za odpowiedz. No faktycznie na ebayu taniej. Odwrocenie szablonu nic nie da. Myslalem ze cos znajde na miejscu ale nie ma :/

zawsze mozna taki frez samemu zrobic
ja taki zrobilem z frezu 16mm i na trzpien nalozylem lozysko 16x8mm

wpadlo troche wiecej kasy wiec zabieram sie za wyposazanie elektryczne garazu

garaz mam 4x6m
juz wiem ze kupie 8 swietlowek 120cm led

jak je lepiej ustawic w garazu?
wzdluz dluzszej sciany czy w poprzek?

zrobie zaraz rysunki to sie zobaczy jak bedzie najlepiej rozmieszczone

- - - - - aktualizacja - - - - -

4689dfe7e35ec60ba9e3231eef7df62f_1454769922.jpg

poczatkowo planowalem wersje po lewej
ale teraz nie wiem czy wersja po prawej nie bedzie lepsza?

Paweł Dialux jest za darmo. Podejdz do marketu sprawdz jakie sa oprawy ktore Tobie odpowiadaja. Sciagnij od producenta biblioteki i smialo mozna zasymulowac najbardziej odpowiednie rozmieszczenie oswietlenia. Obsluga programu jest prosta.

wpadlo troche wiecej kasy wiec zabieram sie za wyposazanie elektryczne garazu

garaz mam 4x6m
juz wiem ze kupie 8 swietlowek 120cm led

jak je lepiej ustawic w garazu?
wzdluz dluzszej sciany czy w poprzek?

zrobie zaraz rysunki to sie zobaczy jak bedzie najlepiej rozmieszczone

- - - - - aktualizacja - - - - -

4689dfe7e35ec60ba9e3231eef7df62f_1454769922.jpg

poczatkowo planowalem wersje po lewej
ale teraz nie wiem czy wersja po prawej nie bedzie lepsza?

jak byś bardzo chciał mogę zobaczyć w mądrej książce ;) jak się to dobierało, na którymś semestrze to miałem, ale to dawno dawno temu było

W pierwszym będziesz miał 2pasy mocno oświetlone. Teoretycznie, bo w praktyce wszystko zależy od charakterystyki opraw. Jakie myślisz zastosować oprawy?

Na drugim rysunku wydaje się być trochę równomierniej rozłożone, ale czy optymalnie to tego nie wiem. Tutaj nie trzeba żadnych książek... powierzchnia oświetlona zależy od kątów promieniowania i odległości do oświetlanej powierzchni. Tam gdzie promienie z kilku źródeł będą się nakładały będziemy mieli zwiększone natężenie itd. Sprawa analogiczna do audio, tylko liczone w luxach a nie dB :p Najprościej zobaczyć jak świeci jedna świetlówka i potem myśleć jak ułożyć pozostałe.

Wie ktoś gdzie można dostać płaskownik do wykorzystania pod tranzystory w końcówce?
Może być alu ze względów czysto praktycznych, ma to być zastosowane tylko po to by nie niszczyć radiatorów testami różnych końcówek.

Jakie myślisz zastosować oprawy?
to zintegrowane LEDy ;)

Najprościej zobaczyć jak świeci jedna świetlówka i potem myśleć jak ułożyć pozostałe.
wlasnie przyjzalem sie klasycznym swietlowkom na stacji kolejowej
wzdloz osi swietlowka praktycznie nie swieci! wiec oswietla na boki
czyli sklaniam sie coraz bardziej ku wersji po prawej ;)

a nie od tak powiesić
"od tak" to juz cos tam wisi. ciemno jak cholera :(

c95258b50ac4993f8847cc14b4707e80_1454792446.jpg

nie znam sie na programie, ale roznice widac

3x3 dobre rozwiazanie, ale nieco drozsze
srodkowe rozwiazanie wygrywa ;)

teraz sie zastanawiam czy jest sens robic to na 4 wlacznikach? (2x2)
czy co najwyzej na 2? (jeden podwojny)
przeciez to LED - duzo pradu nie pociagnie ;)

W klasycznych zależny właśnie jaki się odbłyśnik zastosuje, bo rurka świeci dookoła. LEDowych nie miałem, ale z tego co widzę to będzie świecił w jedną stronę na te powiedzmy 120, także przy takim szerokim kącie nie ma co się rozczulać nad precyzyjnym ustawieniem. Zrobiłbym tak jak po prawej, z tym że można by je skupić bardziej do środka. Bo w takim układzie jak teraz, ostatnie rzędy będą mocno świeciły po ścianach, a tak to miałbyś więcej światła w środku.

Nad włączaniami patrz ze względu na wygodę, może momentami wystarczy ze jakąś część garażu oświetlisz? Tam prądy popłyną znikome. Zakładając że świetlówka ma 20W poboru, to 8x20=160W, 160W=230V*I czyli I=0,7A

Ostatnia edycja:
Wstawiłem sobie w kuchni do zwykłej lampy jarzeniowej 2x18 rury ledowe
Jasność poprawiła się znacznie i zapalają się jak żarówka natychmiast nie migoczą
Lampe trzeba tylko było przerobić

Powrót