• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
od zawsze bylem swiecie przekonany ze politura to wlasnie ten lakierfortepianowy :razz: dzieki za wyprowadzenie z bledu :!:
tak samo jak gi byl bym wdzieczny za wiecej informacji na ten temat

To ja jeszcze doprecyzuję ;)
Określenie wykończenia jako lakier fortepianowy albo inaczej czerń fortepianowa wzięła się z ... wykończenia fortepianów :), była to politura na bazie ciemnych szelaków. Dziś już bardzo rzadko stosuje się politury szelakowe jako wykończenie, tylko przy renowacjach i naprawdę klasowych wyrobach z najwyższej półki, zastąpiła je chemia ale określenie przetrwało.

Mam pytanie.. mam fajny fornir (kolorek) ale niestety jest dosc kruchy i cienki 0,6mm. Do tego w paskach po okolo 15cm szerokosci co wymusza łaczenia. Kleje na wilkol + żelazko + na zakładke i wszystko by bylo okej gdyby nie to ze ta zakladka kiepsko wychodzi. Nie umiem zeszlifowac tak zeby nie bylo widac laczen a w dodatku przy klejeniu i dociskaniu zelazkiem troche kleju wyplywa z zakladki co tylko pogarsza sprawe. Jak sobie z tym poradzic? Moze daje za duzo kleju albo w klejeniu na zakladke jest jakis tajemniczy myk ktorego nie znam:P?

Tutaj 2 fotki moich dokonan. Dodam ze kiedys fornirowalem grubszym fornirem i bylo ok ale tu nie mozna tez za wiele zeszlifowac bo jest bardzo cienki.

Jakies pomysly :roll: ?

tyle że brzegi masz ciemniejsze i dlatego masz po szlifowaniu czarny pasek. miełem tak samo.odetnij je a potem klej

szymo_n, na następny raz kup sobie butapren, albo moment i skleisz bez żadnych problemów.

Poza tym klejenie forniru na zakładke to nieporozumienie :P

Sorry, ale nie rozumiem, co oznacza " niekrawędziowany " ...

Chodzi oto, że krawędzie nie są równe??

Hm.. to nie wiem, skąd Szymon ma ten fornir, chyba oskubał stare meble, bo na allegro z tego co wiem, sprzedają równe płaty ...

cudny90 napisał:
Hm.. to nie wiem, skąd Szymon ma ten fornir, chyba oskubał stare meble, bo na allegro z tego co wiem, sprzedają równe płaty ...
cudny90, czasami odnoszę wrażenie że kontakt z fornirem to masz czysto duchowy ;)
Niestety, ale taki fornir - niekrawędziowany - ma jak sama nazwa wskazuje niestety, nieco nierówne krawędzie i przy przyklejeniu jeden do drugiego będziesz miał szpary na parę milimetrów.

takero, no kontakt z fornirem miałem tylko raz w życiu :P Gdy fornirowałem suba :) Jakoś robiłem to pierwszy raz i problemów nie miałem.

n_omyzs, czasami trzeba pomyśleć na przód ;) Z tego, co się orientuje, większość forumowiczów, gdy płaty forniru są na wąskie, forniruje przykładając je do siebie, a nie na zakładkę. Może dlatego, że wszystkiego się czepiam i zadaje dużo pytań nie mam problemów przy działaniu ;)

cudny90, ty chyba masz jakas potrzebe pisania.. nic nie wnosisz do tematu takimi komentarzami. Jesli nie potrafisz znalezc rozwiazania danego problemu to sie nie odzywaj bo tylko zasmiecasz temat.

cudny90 napisał:
Z tego, co się orientuje, większość forumowiczów, gdy płaty forniru są na wąskie, forniruje przykładając je do siebie, a nie na zakładkę.
czyli ja jestem w mniejszosci...

cudny90, PIERDOLISZ GLUPOTY !!
nie ma szans zrobić IDEALNIE nie robiąc zakładki, po prostu nie da sie!
gdy ofornirujesz kilkanaście metrów 2 będziesz miał o tym pojęcie... aj.

Powrót