• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja używam cyrkla na wzór "Cyrkla Pawła", zrobiłem sam, trochę prowizorka. Odległość ustawiam sporadycznie także parę minut więcej mnie nie zbawi.
Ze sztywnością i wymiarem nie miałem na razie problemu więc nie szukałem nowych rozwiązań.

Jeśli wykonanie tego cyrkla nie pochłonie cię dużej gotówki w warsztacie ślusarskim, lub zrobisz i pospawasz go sam to się baw. Lub zrób, proste rozwiązanie które się sprawdza u wielu kolegów, pobaw się tym i samo wyjdzie jakiego rozwiązania dodatkowego potrzebujesz.

Naczytalem sie o tej niestabilnosci to duzo myslalem sobie o przyszlysz cyrklu. Glowna jego zaleta to to ze sama stopa jest umieszczona w "szynach" o reszcie juz pisalem. Akurat z wykonaniem jego nie bedzie problemu.

Naczytalem sie o tej niestabilnosci to duzo myslalem sobie o przyszlysz cyrklu
Nie czytaj za dużo :D zrób, weź kawałem starego mebla i wyfrezuj parę otworów, zobaczysz efekty. Przy pracy wyjdzie, co potrzebujesz więcej. Może zmienić frezarkę a nie cyrkiel bo będa luzy na prowadnicach itp.

Panowie jak wyszlifować 10 letnie skrzynki żeby nie kłaść HDFu. Po 10 latach chyba już się wysezonowały? Chce uniknąć HDFu bo mam i tak za szeroką przednią ściankę.

Da sie to zrobic bez szablonu. Cyrkiel potem prowadnica na bokach i po robocie. Trzeba tylko sie przylozyc i pocwiczyc na odpadzie.

Jak? Teraz tak patrzę że właściwie nawet szablon nic nie da. Zwróć uwagę na średnicę freza, musiałby być bardzo cienki aby wykończyć połączenie prostych boków z łukiem góry i dołu.

No dokladnie, trzeba malym frezem robic, a pozniej poprawiac wiekszym. Upierdliwa robota, poza tym jak napisalem wczesniej - taki glosnik bez frezu wyglada git, a do tego lepsze zgranie fazowe o te kilka mm ;)

Dziś położę fornir i zobaczę czy rzeczywiście będzie się bez frezu dobrze prezentował, bo zaprawdę nie uśmiecha mi się ta precyzyjna robota frezarką i multiszlifierką...

Frezem przy użyciu cyrkla i prowadnicy, a "kąty" dokończyć nożykiem/dłutem.

Potrzebuje prosty regulator obrotów szlifierki kątowej czy taki ściemniacz od światła wystarczy czy będzie za słaby ? Ew. co mógł bym innego zastosować ?

( Niedawno kupiłem szlifierkę (bez regulacji) a aktualnie potrzebuje polerkę by wypolerować lakier to nie będę przecież kupował nowej maszyny. )

Na ściemniaczu nie będzie działać jak trzeba bo będzie bardzo słaba no i mocowo pewnie za słaby, ile ma mocy szlifierka?

Napisane na niej jest 500W 11000 obr/min.
Ona ma tylko polerować (gąbka + pasta/mleczko) wiec jak moc trochę spadnie to nic gorzej jeśli tak drastycznie że będzie stawać.

To co zostaje jakiś regulator na triaku ? albo coś jak potencjometr z wiertarki ?

Powrót