• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pawel S. 8 atmosfer?? Nic dziwnego że się kiepsko nakłada. Do malowania zainwestuj w reduktor i ustaw ciśnienie na 2 do 3 barów. Nie więcej bo lakier zamiast siadać, odbija się od forniru czy czegoś co malujesz.

taz, jakbys dokladnie przeczytal to bys sie dowiedzial ze to nie ja lakieruje tylko doswiadczony kolega. a cisnienie podalem dla przykladu ze nawet przy tym cisnieniu nieda sie gestego lakieru dobrze rozpylic :]
trzeba rozcienczac :P

Eloszka. Weźcie no ludzie doradźcie bo mam problem. Położylem fornir aniegre ... no i jest jaki jest. Wiele było szpar, które próbowałem załatać, niektórych nie widać, ale nie o to chodzi. Polakierowałem i co się okazało... przebił klej i sa tak paskudne plamy, że patrzeć się nie da. Klej: Pattex Klej do drewna uniwersalny. Macie no jakiś pomysł, żeby te plamy załatać ? Może bejca, która nadaje koloru ? A może od nowa fornir ;/ ? Podrzućcie jakieś pomysły, co ? Dziękuję.

No więc jednak wymiana tej ściany (fornir) okazało się, że do tego rodzaju jest inny klej, ja użyłem innego :)

[ Dodano: 2008-10-11, 15:50 ]
Jeśli można: ma ktoś sprawdzony sposób na załatanie łączeń forniru ? No strasznie to u mnie widać, próbowałem szlifować, ale nie pomogło. Fornir anegre, proszę o pomoc :)

LOL ale strzelilem wynalazek az mi sie smiac chce ;).. zarknijcie sami. Dodam tylko ze to bardzo dobre rozwiazanie - w miare stabilne, a czas wiercenia 1 otworu to pare sekund. Do tego zerowe praktycznie koszta wykonania bo w domu kazdy podobne elementy ma ;)

:P a wszystko to dlatego ze dzis niedziela i nie moglem uzyc wiertarki a plytka lezala bez nawierconych otworow taka smutna ;)..

sama wiertakra to nic. najwazniejsze jest wiertlo. ja prawdziwa wiertarka wierce male otwory z 5-10s bo jest G warte wiertlo :P

a nie lepiej kupić takie coś ... 10-15 zł w jakimś hipermarkecie bynajmniej tyle płaciłem
jedyny problem to że oprawa jest na 2mm wiertło ale niema problemu owinąć wiertło taśmą i po problemie, i bardzo szybko i wygodnie się wierci wiertłem do metalu za 1,20 zł :P

Warg, byla niedziela, sklepy zamkniete i akurat chcialem powiercic :P.. ...wierta cichutko i za darmo :P co nie znaczy ze nie ma lepszych rozwiazan :)

jak myślicie czym lepiej wykończyć sklejke bejcą czy woskiem :?: nie mam kasy na fornir , niestety musze jeszcze raz wykonać obudowy :???: dobrze że materiał mam za darmo . I jeszcze jedna sprawa co z wkrętami ? chciałbym sklejke wyczyścić i obejcować/zawoskować ale szpachli użyć nie mogę :neutral: cholera tak źle i tak nie dobrze , musze jeszcze pomyśleć o cyrklu do frezarki bo nie zniose vify która wystaje 0,5 cm...

zależy od upodobań ... możesz nawet zabejcować a potem zawoskować jak chciał byś mieć ciemną sklejke :)

a moze jednak skusisz sie na fornir? przeciez to nie jest drogie! mozna kupic juz ok kilku zl za mert. dab, jesion, sosna - sa naprawde tanie. a efekt zawsze ciekawszy...

mIKI fakt , tylko tutaj chodzi o czas , widzisz sam sobie nie poradze a ojciec po pracy przyjeżdża zjebany konkretnie ( budowlanka) o 18-19 i dopiero po 20 jest czas ale chęci już nie bardzo wiem bo też pracowałem przez wakacje. mam 90 zł i przydałoby się żeby pieniążków zostało( przeróbka x360 , kilka części do skutera) planuje zrobić obudowę na pół-okrągło frezarką a tutaj z fornirem byłby problem . Dodatkowo muszę zrobić podstawki jeszcze . Z fornirów najbardziej interesuje mnie orzech amerykański lub orzech lecz bardzo trudno dostać odpowiednie wymiary i ilość liści na allegro nie wspominając o grubości . Niech będzie że za fornir z przesyłką zapłace 40 zł do tego muszę kupić patex jakieś 25 zł i wosk kolejne 20 i zostane na 0 :neutral: no nic zobaczymy jak skręce i kupie jakąś małą bejce lub wosk , ocenie efekt i wtedy się jeszcze namyśle.

btw, co z tymi wkrętami :?: nie moge w takim wypadku użyć szpachli :???:

przecież masz orzch modyfikowany w sklepie CDO :wink:
co do frezowania sklejki to nie iwem czy to dobry pomysl?

Przemysl napisał:
planuje zrobić obudowę na pół-okrągło frezarką a tutaj z fornirem byłby problem
zaden problem - tez tak robilem i bylo OK :P

Przemysl napisał:
co z tymi wkrętami nie moge w takim wypadku użyć szpachli
sa takie zestawy do maskowania w drewnie. jeden frez robi otwor pod srube/wkret a drugi cycina "korek" ktorym zatkasz ten otwor - poszukaj czegos takiego

ewentualnie możesz po prostu zostawić te obudowy w stanie "surowym" a wykończyć jak będziesz miał kase.

a faktycznie zapomniałem o tym , konfirmanty + te zaślepki , tyle że płyta ma 16 mm a i płyta może się rozejść ... a fornir modyfikowany mi się nie podoba i jest drogi :neutral: za liść 40 zł z przesyłką wychodzi około 60 patex wosk i wychodzi około 100zł :roll: hmmmm

Powrót