• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hm... mi reszta butaprenu w puszce zamkniętej leżała ok. 4-5 miesięcy i butapren nadawał się do klejenia forniru :)

A tak w ogóle, to gdy kupuje butapren - w ciągu kilku dni znika xD ( Na kolumny poszły 2 puchy )

[ Dodano: 2008-09-13, 14:42 ]
Panowie, ja jeszcze takie pytanko mam ...

Jakim wiertłem najlepiej wywiercić idealną dziurę w płycie wiórowej z naklejonym fornirem? Planuję wiertłem łopatkowym, ale czy takie wiertło nie poszarpie mi forniru?

Jak jest w ogóle z wierceniem wiertłem łopatkowym w wiórówce?

Mam oklejone kolumny folią okleinową :???: :cry: i niestety widać parę niedoróbek <np widać gdzie są zaszpachlowane wkręty, jak światło pada pod odpowiednik katem, a w dotyku ich prawie nie czuć. i łączenia na rogach nie wyszły mi za ładnie>

I mam pytanie jak zaopatrzę się w fornir to wtedy nie będzie widać tych niedoróbek?

Im grubszy, tym łatwiejszy w obróbce (chociaż to też zależy od gatunku). Dla początkującego proponowałbym 0,9mm a nawet powyżej 1mm.

Ja radzilbym raczej dopiescic te nierowne rogi wkrety itd.. jak masz rowna powierzchnie to 0,6mm na fizelinie szczegolnie kladzie sie latwo. Poza tym 1,2mm np jest ciezko dostac w odpowiednim rozmiarze itd. O wiele prosciej jest dopracowac obudowe.. szpachla, papier scierny i dalej.

Zmienię trochę temat i zapytam: Ma ktoś pomysł jak narysować okrąg o r=15 cm ? Chcę wyciąć otwór pod głośnik ale nie wiem jak go naszkicować :razz: Na cyrklu mam chyba max=12cm :]

hmmm
wkręt linijka (z nawierconymi otworami) i ołówek albo wkręt drut / nić/sznurek i ołówek

Warg napisał:
tylko to trzeba tak przymocować do wkręta, żeby okręcało się wokół niego, a nie owijało się na nim, bo analogicznie zmniejszy się promień.

Pisze to dla początkujących :mrgreen:

Swoją drogą, Patricious, na pewno 15cm? żeby Ci głośnik do środka czasem nie wpadł...

vicher napisał:
Mam oklejone kolumny folią okleinową i niestety widać parę niedoróbek <np widać gdzie są zaszpachlowane wkręty, jak światło pada pod odpowiednik katem, a w dotyku ich prawie nie czuć. i łączenia na rogach nie wyszły mi za ładnie>

I mam pytanie jak zaopatrzę się w fornir to wtedy nie będzie widać tych niedoróbek?
okleina samochodzylepna jest bardzo cienka i uwypukla kazda niedoskonalosc. zeby dalo to dobry efekt musisz CAŁĄ obudowe dobrze wyszpachlowac a na koniec, zeby sie dobrze i dlugo trzymalo, polakierowac przed polozeniem okleiny.

dlatego wlasnie zdecydowanie lepiej zastosowac fornir. taki 0,6mm bez najmniejszego problemu kryje nierownosci po wkretach jak i lagodniejsze przejscia na laczeniach plyt, niewspominajac nie o fakturze plyty wioraowej itp co na okleinie widac.
w praktyce fornirowanie jest drozsze o koszt lakieru - czyli jak sie postarasz to 5-10zl ;)

Lakierowanie będę miał za darmochę, brat pracuje u stolarza:wink: NA okleina foliową poszło już 30zł, i jak widać kasa wyrzucona w błoto. Na razie rozglądam się za fornirem w okolicy, jak nic nie znajdę to gdzieś zamówię<na allegro widziałem ciekawe> i zrobię to jak należny!!

To może dorzuce coś co ostatnio musiałem zrobić - podfrezowania w kolumnie z wcześniej wykonanymi otworami.

Najlepiej podkleić od środka kolumny jakiś cienki materiał, np. sklejka 4mm, frezarka i tak oprze się na obudowie. Podkleić najlepiej tylko w 3-4 miejscach punktowo, żeby potem łatwo było go wyrwać. Kostka w środku najlepiej żeby miała grubość zbliżoną do ściany kolumny. Po frezowaniu usuwamy sklejkę, jeśli za mocno przykleiliśmy to pozostaje pogłebić otwór pod głośnik i ściana w tym miejscu będzie grubsza. Lakier się troche porysuje, więc potem szlif i jedna warstwa i wygląda jak na zdjęciu.

beyma?

zamiast szlifowac i na nowo lakierowac to mogles tasme malarska przykleic :P

ja to samo robilem ale z wykozystaniem szablonu i frezu z zalozonym lozyskiem na gorze

Jak to jest z fornirem modyfikowanym na flizelinie czy można oklejać takim kolumny ? i jak on będzie wyglądał na krawędziach po załamaniu czy będzie widać tą fizelinę ? czy podczas końcowego szlifowania np na rogach nie będzie widać postrzępionej flizeliny (włókien) ? Mam upatrzoną taką okleinę na allegro (heban ) i nie wiem czy go brać jest po 41zł za arkusz 250 x 64cm x 0.6mm w Zagłobie cena jest podobna ale koszt przesyłki jest kosmiczny w porównaniu do tej z allegro, Zagłoba 40zł!! allegro 17zł

Powrót