• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hmm ja frezem 6 lub 8mm (niepamiętam dokładnie) mdf 22mm jade na 3x także czy szybciej? niewiem, napewno mniej dokładnie

Jeśli chodzi o maski to lepsze są gumowe z wymiennymi wkładami bo braciszek mówił mi że takie są

są są ale drogie a i wkłady nie są tanie, na naszą robote spokojnie wystarcza taka tania ze sklepu budowlanego za złotówke, gorzej z lakierowaniem natryskowym ;/

Michał K. napisał:
na naszą robote spokojnie wystarcza taka tania ze sklepu budowlanego za złotówke

Dokładnie :)
Michał K. napisał:
hmm ja frezem 6 lub 8mm (niepamiętam dokładnie) mdf 22mm jade na 3x także czy szybciej? niewiem, napewno mniej dokładnie

Mniej dokładnie czy dokładniej ?? napewno jak odsysasz pył to nie przegrzewasz frezu :) no i w MDFie :D
A mój sposób to tylko w wiórówce :)

Witam.

Każda lub prawie każda frezarka ma opcje podłączenia odkurzacza, czasem warto skorzystać nawet ze zwykłego domowego, chociaż szybko zapcha worek(zwłaszcza pyłem z mdfu). Pył szkodzi nie tylko nam , ale niszczy też frezarke.

To mój pierwszy post na tym forum :wink:

Nie na temat...
marko3T napisał:
To mój pierwszy post na tym forum

Witamy na forum. Jeśli jesteś TYM marko3T to spodziewam się, że sporo bardzo ciekawych kolumn sobie tu pooglądamy ;)

Pozdrawiam

Bardzo dziękuje. Nie obiecuje kompletnych kolumn, ale czasem jakąś skrzynke wrzuce.
Jeżeli będę mógł pomóc, to zawsze służę radą.

Pzdr.

p.s. nie wiem jak się znaczy offtopic

wyrzynarka mniej dokladnie ale napewno mniej pyli :P

marko3T napisał:
p.s. nie wiem jak się znaczy offtopic
[ offtopic] tekst [ /offtopic ] (bez spacji)
rowniez przydatne jest polecenie [ wygasnie ] ktore wpisujemy na poczatku postu i ustawiamy na dole po jakim czasie ma post wygasnac

Nie na temat...
dolphin123 napisał:
jak bedziesz pokazywal swoje konstrukcje to szczena bedzie opadac czesto
dabyl napisał:
Witamy na forum. Jeśli jesteś TYM marko3T to spodziewam się, że sporo bardzo ciekawych kolumn sobie tu pooglądamy
mozecie przyblizyc o co chodzi? nie mam ostatnio czasu na przegladanie innych for :???:

Kolega marko3T to bardzo spoko człowiek. Swego czasu podesłał mi za free fajny kawałek forniru i sporo porad na audiostereo udzielił. Fajne paczki robi, na w/w forum jest wiele ciekawych jego konstrukcji. Najlepiej wychodzą mu europalety, skrzynki na owoce i warzywa a popisowym numerem kolegi jest taboret z 1 kawałka drewna:) Serio mówiąc kolega ma spory talent do stolarki.

Jak i czym polakierowac paczke (piecyk do naglosnienia wiec troche wytrzymalosci sie przyda) ze sklejki :> ?
Niestety pistoletu nie mam :)..

n_omyzs, sa specjalne farby do takich zastosowan - ale niestety trzeba je klasc pistoletem. nie widzialem takcih w spreju :P

Hm.. a jakies inne farby nie dadza rady ? Wiadomo to nie musi byc jak fortepian, pare przeniesien i porysowane bedzie, tylko zeby w miare to trzymalo itd

n_omyzs napisał:
Jak i czym polakierowac paczke (piecyk do naglosnienia wiec troche wytrzymalosci sie przyda) ze sklejki :> ?
Niestety pistoletu nie mam :)..

Podstawa to dobry podkład który zagruntuje powierzchnie i da przyczepność lakierowi. Najprościej kupić zwykły grunt do drewna pomalować, szlif i na to emalia. To taki tańszy sposób. Z czego ta skrzynka zrobiona?
Szkoda że pędzlem efekt na macie będzie marny.

[ Dodano: 2009-12-12, 00:30 ]
Kurde, doczytałem ze sklejki :neutral:

przy okazji robienia paneli do samochodu zrobilem prosty test w celu sprawdzenia zabezpieczenia MDFu domowymi srodkami

wzialem 2 identyczne probki. jedna pokrylem 2 warstwami lakieru nitro (kladziony pedzlem grubymi warstwami) a druga rowniez gruba warstwa kleju butapren
gorne czesci sa nie pokryte niczym i pelnia funkcje probki kontrolnej

wnioski wyciagnijcie sami

...a ja bratu zabezpieczylem dystanse lakierem :oops:

Powrót