Temat ovaty był już kilka razy poruszany - czasem dochodzę do wniosku, że nie ma sensu pisać nic na forum, bo większość osób i tak tego chyba nie czyta...
Parametr 300g/m2 to tak naprawdę określenie grubości materiału. Nie podaje się jego gęstości (a z zapytań jakie dostaję wnioskuję, że większość osób tak właśnie odczytuje wspomniany parametr), bo w tym przypadku - w tapicerstwie, a właśnie tutaj znajduje on swoje główne zastosowanie - nie ma to sensu. Ovata jest mocno ściśliwa i określenie jej gęstości i tak niewiele by nam dało, bo przeważnie "jest upchana" - np w różnego rodzaju meblach wypoczynkowych. Materiał ten ma gęstość około 10kg/m3 (nie wiem czy zawsze, ale zapewne 90-kilka procent dostępnego na rynku, ja nie spotkałem się z innym) ale producenci czy handlowcy przeważnie nie podają tego parametru, bo jest on umowny. Nie kupuje się go w metrach sześciennych, tylko w metrach kwadratowych. I tutaj informacja w postaci właśnie masy na tę jednostkę jest bardziej miarodajna - a nie jest gęstością.
W projekcie linii transmisyjnej dla 18-AWX została podana informacja, że owata powinna być luźno ułożona, bez upychania. I tego należy się trzymać, a nie skupiać się na nieistotnych danych materiałowych (nie istotnych w tym przypadku). Owszem, podałem również grubość tej, którą ja zastosowałem, ale nie trzeba się tego kurczowo trzymać. Jeśli będzie cieńsza, to po prostu należy dać więcej warstw, jeśli grubsza, to tych warstw będzie mniej. Istotna jest tylko informacja o luźnym ułożeniu w całej przestrzeni pierwszej połowy tunelu. Myślę, że pomocne będzie zdjęcie zamieszczone na początku tego tematu przez kolegę Żółwika przedstawiające wytłumienie obudowy - pozwolę sobie je przytoczyć (Żółwik - myślę, że się nie obrazisz

):
Z tym że jedna uwaga - takie wytłumienie to właściwie maksimum. Można wypróbować opcję z nieco mniejszą jego ilością w okolicy głośnika, bo w tym przypadku (u Żółwika) wytłumienie zostanie stłoczone przez kosz i magnes głośnika. Nie wiem czy będzie to miało jakiś konkretny wpływ na pracę tunelu - pozostawiam to do Waszej oceny. Dodatkowo polecam dalej idące testy z wytłumieniem - traktujcie to tak, jak wytłumienie innych obudów, które zaleca się "dobierać na słuch". Np dodanie ovaty w drugiej części tunelu spowoduje mocniejsze jego tłumienie - jeśli u kogoś będzie za dużo basu (np z uwagi na podbicie spowodowane pomieszczeniem w którym stoją kolumny), to jest to całkiem sensowna opcja do rozważenia.
A odpowiadając na Twoje pytanie Areek2, to tak, możesz użyć właśnie tej ovaty - z uwzględnieniem wyżej wymienionych wskazówek.