• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Witam. Również mam zamiar zbudować ową TL'ke i nie moge się zdecydować na przetwornik wysokotonowy.
Czy mógłby wypowiedzieć się ktoś, kto miał do czynienia z usherem 9950, seasem 27TBFC-G i awxem i doradził który z nich wybrać?

Musiałem zacytować dabyla z innego wątku, bo tamten z powodu bezsensownych przepychanek został zamknięty...

Też tak uważałem, ale po dwóch dniach regulacji mocno przeciętnego subwoofera dałem sobie spokój, bo tylko psuł dźwięk tych TL'ek. Naprawdę przyjemnie było go wyłączyć i słuchać samych głośników. :biggrin: Gorzej, kiedy słuchamy cicho...

Spróbuje niebawem dokończyć subwoofer na Visatonie W250S i zobaczymy, czy on podoła temu trudnemu zadaniu :)

Tak tylko w kwestii formalnej...Visaton ładnie się zgrał z tymi TL-kami. Kiedy jest cicho, to miło teraz brzmi. Dźwięk płynnie schodzi w dół, bez dziur. Jestem zadowolony. Kiedy słucham głośniej, to TL'ki subwoofera nie potrzebują.

Ostatnia edycja:
Bardzo podoba mi się idea TL-ek... Zastanawiałem się co zbić w niedalekiej przyszłości i... Wydrukowałem już projekt Dabyla :)
Koszty relatywnie niskie w stosunku do jakości. ;)

Przed ostateczną decyzją proponuję poczytać nieco o tym projekcie - zwłaszcza opinie różnych osób, które go wykonały. Obudowa jest nisko zestrojona i niesie to za sobą pewne konsekwencje.

Faktycznie tak jest bo koledzy którzy zbili już te kolumienki piszą że sub jest zbędny... I o to chodzi. Jak dla mnie to taki typ zestrojenia jest OK dlatego z pełną świadomością wydrukowałem sobie ten projekcik.

Obudowa jest nisko zestrojona i niesie to za sobą pewne konsekwencje.

Faktycznie tak jest bo koledzy którzy zbili już te kolumienki piszą że sub jest zbędny...

Chodzi o to, że ta konstrukcja wyraźnie traci na kick basie poprzez tak niskie strojenie - co powoduje, że niektóre gatunki muzyczne brzmią słabiej. Wszystko zależy od przeznaczenia tych kolumn.

UWAGI MODERATORA
Posprzątałem.
Proszę trzymać się tematu oraz konstrukcji kolegi Żółwik.

Powrót