• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trochę nietypowe audio do busa

Reakcji
0
Do nagłośnienia jest bus T3. Od razu powiem, że drzwi są podłe do zrobienia (jakieś profile zamknięte w środku, wywietrzniki) i kumpel nie chce inwestować w przeróbki drzwi. Jedyne możliwe położenie głośników, to sam dół, brak stworzenia konkretnych komór i ogólnie słabe wykończenie drzwi. Naszedł mnie taki pomysł, żeby zrobić jakieś małe głośniki szerokopasmowe w obudowie na deskę. Wielkość, tak około sześcian 10 cm. Nie wiem czy coś da się wymyślić w ekonomicznych pieniądzach. Może jakieś Tang Band, STX? Małe głośniczki średnio-wysoko tonowe + sub 8" i wszystko zasilone wzmacniaczem. Wiem, że nic hajendowego nie wyjdzie, ale ma to być namiastka stereo z przodu, a nie buczenie spod nóg. Ma ktoś jakiś pomysł na głośniki w takich małych budkach?

dlaczego odrazu eliminujesz drzwi?
u UKAsza ojca w T3 zrobilismy bardzo ciekawe audio za male pieniadze
lacznie wyladowalo tam chyba 10 glosnikow ale uzywalismy to co bylo

w drzwi spokojnie wejdzie glosnik. tam nie ma szyby wiec smialo cos glebokiego wrzucisz - my uzylismy GDN 14 SCX + mission w deske
reszta byla z tylu

Drzwi nie chce koleś robić. Tylko w grę wchodzą jakieś takie małe monitorki + sub. Tak wymyśliłem to, bo mam na biurku zestaw DTT2200 i gdyby coś podobnego zrobić w aucie jemu już wystarczy.

ma juz radio?
jezeli nie to pionek z HPF i LPH i do tego wlasnie 3-4" TB + 8" STX - wszystko aktywnie pod radio

Ma grać pod 4 kanałami. Pasywnie z filtrami na wzmacniaczu nie wystarczy ? Ten TB masz jakiś konkretny model na myśli?

aha - zapomnialem o wzmacniaczu, to nawet jeszcze lepiej ;)

nie mysle o konkretnym TB bo nie mialem zadnego
jak nie TB to mozesz poszukac zestawu 10cm + wysokotonowy
rzykladowo intertechniki jakis czas temu byly niedrogie a dobre

glosniki w kubek na deske - tam jest sporo miejsca ;)
a subek albo gdzies z tylu albo jako podlokietnik ;)

Powrót