• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Trojdrozne TOP QALITY SOUND

Myślę, że fotka wyjaśni więcej niż tysiąc słów :P

Promień ma 20 mm, płyta w projekcie 22 mm. Z góry HDF zasłania wszystkie łączenia płyt u Ciebie jest inaczej poskładana obudowa więc musiałbyś to przemyśleć.

Myślę, że połączenie skosów z zaokrągleniami może nie wyglądać fajnie, jedno z drugim się wizualnie kłuci. Sam byłem zmuszony w swoim subwooferze zastosować ścięcia chociaż miały być zaokrąglenia (obiecanki cacanki stolarza że ma maszynę żeby zrobić promień 5 cm a jak przyszło do frezowania to się okazało że jednak nie ma jak).

Nad zaokragleniami jeszcze mysle... Dzieki za rady.
Up!
Zwrotnica dalej czeka... :( Chce zamowic elementy zwrotnicy na probe do niskotonowego. Tylko mam dylemat... Ktora opcja bedzie blizsza prawdy do mojego glosnika? Wiem, ze w domowych warunkach ciezko zrobic pomiary i zwrotnice na basowca dlatego chyba musze kombinowac na chybil trafil(?) Dla przypomnienia ok.50L OZ, Seas CA22RNX...
b6bsdu0ca6xscegqcsw0_1408612854.jpg

l5qlrre06vpysulhv6oj_1408612853.jpg

Ostatnia edycja:
Z powietrza ci tego nie weźmiemy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale weź większa cewke to sie odwinie
A kondensatory złóż z mniejszych wartosci to bedziesz mogł kombinować

UP!
Morel ET338-OUT-odjechał już do kupca:(
HDS TW-obym nie żałował...:???:

Dzisiaj dojechały i wyglądają niezle:
9fg281g20ohgymakhcoj_1414442115.jpg

Ostatnia edycja:
Bo ET338 to nie Supremo, dla tego głośnika podziały na 2,4kHz to już nisko, lepiej się sprawuje przy podziałach 2,6-2,7kHz.
Scan, dawny HDS Tweeter Peerleesa daje możliwość niższego cięcia brzmiąc dalej bardzo dobrze :) Generalnie bardzo fajny głośnik :)

Ten Morel moze tragicznie grac przy niskich cieciach i minimalnie wiekszej glosnosci ze wzgledu na bardzo ograniczony x-max.
Jak tam wyszlo porownanie tego ET338 i SSa? Ja akurat porownywalem Supreme do SSa ale jest ciekaw nizszego modelu.

a HDS Tweter jest wrecz stworzony do WG :)

Ostatnia edycja:
Ja sluchalem go na 3,5k, 2,7k, 2,2k i na 1,8kHz. Nizej nie probowalem ale najlepiej gral na 1,8k jak na moje ucho jak go dobrze zgralem z vifa.
3,5kHz zupelnie ograniczalo jego mozliwosci a 2,7 zmianialo tylko troche. 2,2kHz bylo juz spoko ale dopiero przy 1,8kHz rozwinal skrzydla;)

Ostatnia edycja:
Phorah to chyba sluchalismy innego glosnika :)
Ale ja pisalem o ET338. Supreme to juz inna bajka.

Ja sluchalem go na 3,5k, 2,7k, 2,2k i na 1,8kHz. Nizej nie probowalem ale najlepiej gral na 1,8k jak na moje ucho jak go dobrze zgralem z vifa.
Dziwna sytuacja, zeby glosnik gral lepiej wraz ze zmniejszaniem czestotliwosci :) Zazwyczaj jest odwrotna tendencja :P

Powrót