Kolejne pytania, pierwsze odnośnie chłodzenia:
Mam obudowę do Uniampa, spód blacha alu 3mm, góra blacha alu 2mm, boki wiórówka ( front i tył blacha alu 3mm bez otworów wentylacyjnych ). Uniamp jest w środku ( radiator dedykowany do uni styka się i spodem i górą z blachami ) mam wywiercone otwory wentylacyjne w blachach na powierzchni radiatora ( od spodu i od góry ). Pytanie następujące: Mam dawać wentylator? Myślałem, żeby wrzucić taki jakiś 80mm na 5V dla lepszej cyrkulacji powietrza. Co Wy na to? Nie ukrywam, że dawanie wentylatora wiąże się z robieniem do niego zasilacza itp. więc na ręke to mi nie jest. Wentylator jeśli by był to na bocznej ściance ( od zewnątrz grill komputerowy )
Drugie pytanie, dotyczy izolacji, ale elektromagnetycznej.
Projektuje obudowę nową i pomyślałem, żeby uniampa ustawić radiatorem DO transformatora. ( dlatego pytałem o przedłużenie kabli ). Wtedy nie miałbym gdzie dać wentylatora, bo radiator nie byłby przy ściance obudowy.
Na pewno gruby radiator zapobiegłby negatywnemu wpływowi trafa na pracę samej końcówki mocy. Warto to zrobić?
Proszę o sugestie nt wentylatora i ustawienia końcówki,
Pozdrawiam
EDIT: Dodam, że nie mam problemów z przegrzewającym się radiatorem - jeszcze nigdy mnie nie parzył w dotychczasowej obudowie. Nie gazuję jakoś uniampa, ale mimo to chciałbym zapewnić mu dobre warunki pracy