• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

ewidentnie jest zwarcie w wzmacniaczu, u mnie ten rezystor 5W nawet cieply sie nie zrobil, u mnie za to jest problem startu samego trafa (800VA), nawet bez obciazenia S 25B wylatuje z hukiem :D

a podlacz trafo bez obciazenia

Bez obciążenia żarówka lekko mrugnęła, a trafo działa jak należy.

---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

ewidentnie jest zwarcie w wzmacniaczu, u mnie ten rezystor 5W nawet cieply sie nie zrobil, u mnie za to jest problem startu samego trafa (800VA), nawet bez obciazenia S 25B wylatuje z hukiem :D

Z tym zwarciem to byłem prawie pewien :)

sprawdź d7 i d8, i od strony ścierzek czy podczas lutowania nie zrobiłeś zwarcia. No i potencjometry w lewo.

Wskazówka
zwarcia nalezy szukac przed bezpiecznikami w wzmacniaczu, mostek i kondy filtrujace, za kondami juz sa bezpieczniki ( a przynajmiej powinny )

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wskazówka
zwarcia nalezy szukac przed bezpiecznikami w wzmacniaczu, mostek i kondy filtrujace, za kondami juz sa bezpieczniki ( a przynajmiej powinny )

Jak wyjąłem bezpieczniki to kondy się normalnie ładują, a żarówka tylko lekko mignęła.

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post o 09:44 ----------

sprawdź d7 i d8, i od strony ścierzek czy podczas lutowania nie zrobiłeś zwarcia. No i potencjometry w lewo.

Nie zrobiłem zwarcia, a potencjometry ustawiłem w lewo.

Błąd w montażu.... i tyle. Przy zwarciu za zasilaczem powinny wylecieć bezpieczniki na płytce. Nie dałeś zbyt dużych wartości.

Wskazówka

Z całym szacunkiem dla bardziej doświadczonego kolegi.
Może nie musi jak składałem swojego pierwszego uni. Miałem podobny problem bezpieczniki na płytce były 5A( bynajmniej wszystkie ślady na niebie i ziemi na to wskazywały, ah te tolerancje, i procesy technologiczne), a wywalało bezpiecznik po stronie uzwojenia pierwotnego trafa. po wymianie d8 jak ręką odjął. Oczywiście pozostaje jeszcze mostek i kondensatory. Jednak kolega sylweksylwina zaznaczył że po wyjęciu bezpieczników kondensatory ładują się. dalej pozostają d7 i 8 dalej końcówki czy nie mają przebicia. Diody 1n4001 - 7 można już uszkodzone kupić (znów ah te procesy technologiczne). Pozdrawiam.

faktycznie, nie wzialem pod uwage ze te bezpieczniki nie zawsze musza poleciec przez te odchyly technologiczne, w takim wypadku faktycznie te diody tuz za bezpiecznikami trzeba by sprawdzic

Diody 1n4001 - 7 można już uszkodzone kupić
To mało prawdopodobne.

Panowie ten wzmacniacz ma tylko kilka elementów na krzyż. Każdemu zdarzy się zrobić błąd w montażu ale od tego macie głowę na karku i miernik w ręce.
Spr. czy nie wlutowałeś tych diod odwrotnie.

To mało prawdopodobne.

I tu muszę cię zdziwić. kiedyś zakupiłem w sklepie 1n4002 4szt. przed wlutowaniem sprawdziłem, i każda miała przebicie. Wróciłem się do sklepu i sprzedawca mnie przeprosił. Dał drugie z tej samej przegródki i były sprawne. Naj pierw sam sprawdził. Pozdrowienia.

mam pytanie: czy te trany ze spisu, tzn. BC564B mogą być zastąpione przez BC546A?? Ma to jakąś różnice? Po prostu takie mam

Offset czyli DC na wyjsciu zalezy od rozbierznosci wzmocnienien a nie od ich rzeczywistej wartosci.

Witam

Z małym zapytaniem serwisowym, poszedł przester (lub inne pierdnięcie) na kanały, na pewno padł T5, T6 ma zwarcie na złączu B-C (B-E blokuje, tak samo E-C), poza tym spalił rezystory R31, R9 i R26. Prawy kanał przeżył, poszedł bezpiecznik, w lewym nie zadziałał... Jak wysokie jest prawdopodobieństwo że poszły dodatkowo któreś z BC546/BC556? T3, T14, T6 i T16 są sprawne.

Pozdrawiam, Soh

Witam czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy da się jeszcze trochę więcej mocy z tej końcówki wycisnąć? Jeśli tak to proszę o radę :)

Powrót