• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Serdecznie dziękuję za pomoc i bardzo ale to bardzo przepraszam za swoją głupotę... :)
Zasilam uniampa z zewnętrznego zasilacza napięciem stałym a zamiast mostka prostowniczego mam zwory... Do szybkiego wyłączania doprowadzone jest AC czego niestety nie zauważyłem.
Kilka dni kombinowania... chociaż luty ładnie poprawiłem i wyczyściłem pcb :)

Napięcie na rezystorach emiterowych po 10mV.
DC na wyjściu max 20mV.

Zamiast DZ1 12V dałem tymczasowo 18V.
T17 się lekko grzeje ale czy wpływa to na dźwięk?
W poniedziałek kupię 12V/

---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post o 14:04 ----------

Czy traznzystory MJE340 i 350 zawsze się tak grzeją (prawie parzą) czy jest to spowodowane w jakiś sposób tą zenerką?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Zenerka zostanie wymieniona.
Już po raz kolejny napisze,że ten wzmak poprawnie złożony działa i nie ma siły aby było inaczej.Po prostu wszelkie nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu wynikają z błędów w czasie montażu.Spokojnie,powoli,krok po kroku i sprawdzać prawidłowość montażu.

Mam problem. Na B, C i E MPSA42 mam po 46V. Na DZ1 nie ma zadnego napiecia. Czym to może być spowodowane?

Witaj,
jeśli to nie żart to stronę wcześniej sam borykałem się z takim problemem.
Sprawdź elementy układu szybkiego wyłączania.

---------- Post dodany o 14:37 ---------- Poprzedni post o 14:36 ----------

Napisz to o co mnie poproszono w takiej sytuacji.
na C21 jakie masz napięcie?

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post o 14:37 ----------

Na emiterze masz zapewne -46V?

Jeśli są to te diody 1n4007 z zasilacza to u mnie jedna była zwarta w obie strony i nic nie uległo uszkodzeniu.

Sprawdziłem układ szybkiego wyłącznia, wymienialem diody dla pewności i nadal nic. Brak napiecia na rezystorach emiterowych. A na wyjsciu mialem 160mV i 8mV. Napięcia na C21 16,5V. Na Dz1 brak

Witam! Na Bazie i Emiterze mam zwarcie w końcowym tranzystorze T31, czy to może być wina tranzystora sterującego? Ponieważ wymieniłem parę tranzystorów końcowych i dalej jest te zwarcie.

Zwarcia już nie mam, oczyściłem, sprawdziłem płytkę i wlutowałem tranzystory i jest już dobrze.

Które tranzystory są lepsze?
BC550 czy 2SC1815?
W datasheet jako cechę 2SC1815 podaje się High hFE linearity.
Czy zastosowanie tych tranzystorów coś poprawi czy raczej pogorszy?
Miałbym komplety NPN i PNP do zastosowania w uniampie tylko nie wiem czy się opłaca.

2sc ale lepsze są 2sc2240/2sa970 możesz wstawić tylko te 2sc1815 mają max Vce 50V i inne wprowadzenia niż BC.

nie
wogole sie nie wlaczy
bedziesz musial go zastapic rezystorem. ale na wlasna odpowiedzialnosc bo nie bedzie zabezpieczenia termicznego!

Powrót