• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

luke666 napisał:
(Zasilacz 400W i sprawność ~70% dla klasy AB da nam ok 280W mocy wyjściowej)?
luke666 napisał:
jak z trafa 250W udało Ci się wycisnąć 2x120W (96% sprawności?)

Skoro wiesz co to jest sprawnosc to po co piszesz takie bzdury?

Poczytaj najpierw to:
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&kat_id=13

luke666 napisał:
Czyli moc ciągłą, jaką można pobrać z sieci i odebrać na wyjściu transformatora. Przy dużym obciążeniu można przekroczyć tą moc, ale napięcie po stronie wtórnej przysiądzie dość mocno i trafo będzie się grzało.

Nie z sieci a z uzwojenia wtornego trafa, trafo tez ma swoja sprawnosc.
Napiecie po stronie wtornej pod obciazeniem zawsze przysiadzie.
A to trafo bez obciazenia czy z obciazeniem znamionowym sie nie grzeje?

luke666 napisał:
Czyli stosunek mocy wyjściowej do wejściowej.

Tak to jest sprawnosc i ma ja kazde urzadzenie we wzmacniaczu mocy audio wynosi ona od 0 do 78% zaleznie od sygnalu wyjsciowego.

To nie jest temat o podstawach elektrotechniki jak chcesz o tym pogadac to zaloz osobny watek. I jak juz opanujesz sprawnosc to pomysl nad moca srednia i chwilowa oraz impedancji obciazenia.

irek napisał:
Dziękuję, link się przydał.

Mam w tej chwili pożyczonego UniAMPa i drażni mnie jeden szczegół, mianowicie:
Quester napisał:
...jeśli wyłączę wzmacniacz i w ciągu kilku sekund po wyłączeniu odłączam żródło i podłączam inne to słyszę wyraźne i dość głośne trzaski w głośnikach...
Dodam, od siebie, że trzaski nie występują zawsze i nie zależy to od czasu pracy końcówki mocy.
Czyżby jakiś wadliwy element?
Na czym polegał problem przy braku kondensatora 100nF dokładanego w układzie zabezpieczenia? http://diyaudio.pl/files/poprawka_167.gif

luke666 napisał:
Na czym polegał problem przy braku kondensatora 100nF dokładanego w układzie zabezpieczenia?

To nie jest kondensator w ukladzie zabezpieczenia tylko w zasilaniu. A praktyczny problem to buczenie wzmacniacza (w glosnikach) przez minute po wlaczeniu. Dzialo sie tak w dwoch egzemplarzach na 10.

nie wiem może padło takie pytanie, ja się na tym nieznam :razz: może to absurdalne :roll: pytam w imieniu kolegi, bardzo proszę o odpowiedż.
czy do tego wzmacniacza da się sie właczyc pzredwzmacniacz lampowy?
czy jest możliwość rozdzielenia końcówki mocy od przedwzmacniacza w tym urzadzeniu?

Witam, można bez problemu podłączyć pod Uni 2x40V(zmiennego) ? Oczywiście wszystkie kondy będą na 63V. Kolumny 8omowe :)

Witam
można gdzieś zamówić płytkę do uniampa
ile by mnie taka przyjemność kosztowała ?
zależało by mi na profesjonalnie wykonanej płytce takiej jak np tu
Kod:
http://nik156.elektroda.eu/
pozdrawiam

Gdzies to chyba widzialem w temacie ale nie jestem pewien ale jak urochomic uniampa bez termistora ? wystarczy wstawic zwore czy odpowiedni rezystor?

W pobliskich sklepach tego cudu niema,a zanim kupie i przyjdzie z "internetu" to ...

dzwiedziu, dzieki wielkie.
termistor prawdopodobnie kupic moge w katowicach, z tym ze lezy kolo mnie uni bez termistora a potrzebuje wzmaka wkoncu drugiego do suba....

to jeszcze pytanko - ale prosze o link/cala nazwe z tme.pl jakie podkladki mikowe mam kupic? sa tam 2 typy o wymiarach pasujacych jak dla mnie, z czym te wieksze sa tansze znacznie ale niewiem czy beda pasowac...

dzwiedziu napisał:
ja kupowalem teflonowe, niby lepsze

akurat sa duzo gorsze, radze stosowac tylko cienkie mikowe, bez pekniec i bombli powietrza ja na paczke podkladek wyrzucam ok 20%.

mozna uniampa uruchomic bez wlutowanego termistora.

zapytam bo widzę że temat o podkładach mikowych
czy należy stosować pastę z obu stron podkładki, gdzieś widziałem tylko od strony radiatora ale jakoś nie widzę przeszkód żeby od strony trana też nałożyć i to chyba by było poprawne "obsłużenie" podkładki

Można a nawet trzeba smarować z obu stron tylko nie za dużo pasty bo za gruba warstwa tylko pogorszy odprowadzanie ciepła.

Powrót